ye-logo.v1.2

Десять рекомендацій від мера Львова для Хмельницького На правах реклами

Політика 3020
Андрій Садовий: Не треба боятися брати на роботу мудрих і досвідчених людей
Андрій Садовий: Не треба боятися брати на роботу мудрих і досвідчених людей. Фото: автора

До нашого міста Андрій Садовий приїжджав, як міський голова Львова, хоча політику теж «зачепив».

Без неї, каже – нікуди, бо вона зараз у всіх процесах і, на жаль. В рамках проекту Urban Talks, який має на меті спілкування і спільний розвиток міст у країні, він побував уже в Тернополі, Чернівцях, Миколаєві та інших містах. За словами Андрія Садового, у нас все замикається на столиці, а там не мають часу думати про міста. Тому вони повинні триматися разом, щоб їх поважали.

«В державі немає структури, яка би допомагати містам. На жаль. От прийшов молодий мер, молоді депутати – що їм робити в першу чергу, в другу, в третю. Ви думаєте хтось їм дає такі поради? В нас немає жодного міністерства, які б тим займалися», – зізнається Андрій Садовий.

У Хмельницькому він не роздавав поради, а ділився своїм досвідом і давав рекомендації у тих сферах, де Львів уже успішно розвивається.

1. Зробити ставку на людей

«Коли я починав працювати у Львові, всі міста в Україні мали приблизно однакову стартову позицію і проблеми. Ми зробили ставку на людей. Почали збирати до себе наймудріших з усієї України і залучаючи міжнародні структури. Визначили стратегію розвитку нашого міста: куди ми йдемо, і яким ми хочемо його бачити».

2. Не боятися розумних

«Треба робити перший крок – не боятися брати на роботу людей, які мудріші і досвідченіші від тебе і навіть, можливо, мають більший досвід. Але коли ти їм даєш велику ціль, вони стають двигунами, які активно йдуть вперед. Успішні міста – успішна країна. Хто її такою зробить? Думаєте сьогоднішній політикум? Ні, він робить успішним своє життя».

3. Мати комунікацію зі світом

«Якщо ви хочете бути містом індустріальним, чи туристичним, то в будь-якому варіанті треба мати якісну комунікацію зі світом. Люди сьогодні пересуваються літаками. У вас давно не працює летовище, треба дати йому імпульс, щоб воно запрацювало і тоді Хмельницький з’явиться на карті Європи. Це дуже важлива річ в етапі розвитку».

4. Ніхто крім нас

«Ніхто, крім мешканців Хмельницького не зробить місто щасливим. Це ви повинні ставити в пріоритет і любити своє місто, дбати про нього. Треба встановлювати правила гри і розуміти, що всі їх повинні дотримуватися, а це порядок, чистота, щоб не було забагато різних вивісок, реклами, щоб не нищили фасади будинків і так далі».

Андрій Садовий : "Я перед собою мету створити політичну силу і просувати людей в різних містах до влади"

5. Зупинити відтік кадрів

«Місто саме є великим працедавцем. Треба просто банально платити високу заробітну плату. Зараз нарікають, що водії виїжджають, але, якщо платити 20 тисяч гривень, він буде думати чи йому їхати. Зарплати платити легально, тоді будуть відрахування до бюджету, місто стане привабливим, сюди прийде інвестор із зарплатнею не три тисячі гривень. В державі більша частина економіки в тіні. Люди, ми так країну не побудуємо! Власники бізнесу повинні розуміти, що можливо треба мати трохи меншу рентабельність, але зберегти головне – людей, бо будуть кадри, буде майбутнє».

6. Інфраструктура

«Розвивати інфраструктуру міста, а особливо велоінфрастурктуру однозначно треба. Для мене є пріоритет наступний: пішохід, велосипедист, громадський транспорт і вже тоді приватні автомобілі. Для цього треба мати якісні тротуари, велодоріжки, інфраструктуру і бажано, виділені лінії для якісного громадського транспорту».

7. Комунікація з бізнесом

«Є багато речей, які замикаються на загальнодержавній політиці. Якщо би митниця була чесною, ми мали би напевно ще один бюджет у нашій країні. Ми б не мали такої шаленої кількості контрабанди, яка вбиває елементи конкуренції. Міська влада повинна вибудовувати якісну комунікацію з бізнесом і просто думати, чим допомогти, щоб він був зацікавлений. Якщо люди інвестують кошти, то можливо, зменшувати їм оплату за землю, надавати певні преференції. Але перш за все має бути якість. З нею не можна конкурувати».

Андрій Садовий із наймолодшим учасником проекту Urban Talks у Хмельницькому

8. Освіта і культура

«Для мене питання освіти і культури – це питання №1. У нас щороку сто вчителів отримують премії по 25 тисяч гривень. Діти, які здавали ЗНО на 200 балів отримали по 2 тисячі гривень, а ті, хто на 400 балів – по 10 тисяч гривень. Для кожної школи Львова закупляємо мультиборди – надсучасні потужні комп’ютери, які коштують понад 150 тисяч гривень за один. Хочемо, щоб фізика, хімія, математика доносилася дітям на тих носіях, до яких вони звикли вдома. Без культури і освіти немає ні міста, ні країни, тому цих людей треба любити і грошима в тому числі».

9. Робота з громадськістю

«Ми провели сотні робочих груп, сотні круглих столів і зацікавлені, щоб активна громадськість щось робила. Не треба боятися брати в команду незнайомих людей, які мають репутацію і фах. Коли я виграв вибори, то запросив 99% людей до праці тих, яких раніше ніколи не знав. Просто вони толкові! Громадськість – це двигун, треба їх об’єднувати, робити союзниками і забирати стіни, які є в суспільстві і між владою і людьми».

10. Вибори

«Успішні міста починали з набагато складніших умов, але там була політична воля ідо влади приходили лідери, які не боялися змін, реформ і вести за собою людей. Якщо ми будемо стояти збоку і спостерігати, то навіть ті плюси, які маємо, можемо втратити. Тому ми йдемо на президентські та парламентські вибори перемагати. Буду робити все, щоб потенціал, який мають адекватні люди, був спільним. Якщо не буде юридичних об’єднань, ми відкриваємо свої списки і запрошуємо всіх активних людей йти разом і перемагати. Ми повинні бути сильними: армія, економіка. Ми слабкі кому такі потрібні? Наша сила в нас самих, бо світ належиться сильним!»
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую