ye-logo.v1.2

Наталія Королевська: «Нинішню владу треба взяти «за жабри» і нагадати, хто кого наймав на роботу»

Політика 2731

Нардеп переконана, що без дієвої боротьби з корупцією ми не зможемо провести жодної реформи, яка б мала позитивні наслідки

Минулого тижня з робочим візитом на Хмельниччині перебувала Наталія Королевська, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань промислової, регуляторної політики та підприємництва. На зустрічі з підприємцями області Наталія Юріївна презентувала Раду підприємців при Верховній Раді. В ексклюзивному інтерв’ю газеті «Є Поділля» пані Королевська дала оцінку нинішнім реформам, розповіла про те, що спонукало її до створення нового громадянського руху, як він захищатиме інтереси людей і контролюватиме владу, та що може змусити чиновників виконувати покладені на них обов’язки.

– Наталіє Юріївно, у Вас – своє бачення економічної незалежності України. У чому його суть?
– Нинішній уряд не має чіткого плану реформ і концепції розвитку економіки України. У Президента – одна модель, в уряду – інша. Не випадково багато законів, які подає уряд – президент потім ветує. Що ми робимо основою нашої економіки? Металургію? І розвивати будемо тільки її? Тоді в країні залишаться лише заводи, що належать олігархам, і весь народ на них буде працювати. На моє переконання, основа нашої незалежності – це середній та малий бізнес, економічно активні люди. Це диверсифікована економіка, захищена від зовнішніх криз, яка має сьогодні колосальний потенціал для зростання. Якщо ми вибудовуємо цю модель – тоді відповідно під неї й потрібно приймати умови оподаткування, умови регулювання ринку і зберігати економічні свободи.
– Ви вважаєте, що багато із заявлених урядом у минулому році реформ робляться неправильно, бо вони грунтуються на непослідовності, інформаційних ілюзіях і корупції. То які реформи, на Вашу думку, були б нині правильними?
– Я категорично проти того, щоб економічні реформи перетворювалися на політичні експерименти. Нам потрібно відійти від популізму, від політиканства і братися до експертної наукової оцінки пропонованих урядом реформ. Без дієвої боротьби з корупцією, ми не зможемо провести жодної реформи, не зможемо створити жодної ефективно працюючої економічної моделі. Тому перша і найголовніша реформа – це подолання корупції.
– А які б оцінки Ви дали року діяльності команди Президента Віктора Януковича?
– Інститут Горшеніна нещодавно проводив соціологічне опитування і понад 70 відсотків українців відповіли, що за останній рік економічна ситуація в їхніх сім’ях погіршилася. Після того, як зросли ціни на комунальні послуги, близько 10 відсотків опитаних стверджують, що вони взагалі не зможуть сплачувати рахунки, а 20 відсотків – зможуть оплачувати їх лише частково. Після такого тотального росту цін на продукти харчування, яке відбувається останнім часом, людям доводиться вибирати між теплом в домі і шматком хліба. Тому оцінку діям влади мають давати саме люди. І такі знущання над народом триватимуть до того часу, доки в нас не сформується остаточно громадянське суспільство, до якого влада буде ставитися не з позиції роздачі милостині, а з позиції виконання своїх державних обов’язків та функцій. Поки ми будемо все прощати, мовчки сприймати все, що відбувається, як належить, влада буде вигадувати ці експерименти «імені Тігіпка» то в податковій, то в пенсійній реформі.
– Ви стверджуєте, що новий Податковий кодекс загострив ситуацію на ринку легального сектора праці. На Вашу думку, які дії справді могли б легалізувати ринок праці в Україні?
– Дія Податкового кодексу в нинішній редакції знищує легальний ринок праці. За заявою керівництва Державного Центру зайнятості, менше ніж за два місяці дії Податкового кодексу, тіньова зайнятість в Україні зросла вдвічі. Подібні показники означають, що норми нового податкового законодавства розглядаються бізнесом, як недружні з точки зору створення робочих місць. Рівень заробітної плати в січні впав, порівняно з груднем, на 12 відсотків. Взяти, хоча б введення соціального податку. Та хіба ж це податок, якщо його люди реально не можуть сплачувати. Звісно, всі ідуть «в тінь». Нині 7 мільйонів українців отримують зарплату «в конвертах». Це 120 мільярдів гривень на рік. Спочатку варто ліквідувати тіньову економіку та побороти корупцію. Це дозволить, як мінімум, вдвічі, збільшити і доходи бюджету (нині 50 відсотків економіки перебуває «в тіні»), і соціальні гарантії. А такі експериментальні реформи, які нав’язують українцям нині, пахнуть тотальним зубожінням.
– Чи зможе нині Рада підприємців, ініціатором створення якої при Верховній Раді є саме Ви, діяти так, щоб запобігти помилкам влади?
– Це залежить від готовності людей. Ніколи її не створиш штучно, бо це буде звичайнісінька маніпуляція. А відтак має бути справжня готовність і бажання людей контролювати владу, вимагати виконання обов’язків, взяти її, нарешті, «за жабри» і нагадати хто кого наймав на роботу, хто в нашій країні головний. Тому наша мета в Раді підприємців підняти на найвищий рівень державних інститутів проблеми, які є в суспільстві. Про них розповідатимуть реальні люди, які стикаються з реальними проблемами. І вони розкажуть про них так, як є насправді, так, що стеля підніметься над Верховною Радою.
– У тісній співпраці з підприємцями всієї України Ви розробляєте законопроект про спрощену систему оподаткування. Якими бачите основні завдання, покладені на цей документ?
– Ми повинні разом написати закон так, щоб жоден чиновник не зміг натиснути на підприємця, щоб ніхто не зміг безкарно заарештовувати і вивозити товар, щоб жоден чиновник не відчував себе в цій країні царем і богом в одній особі, а був тим, ким він є насправді – найнятим виборцями менеджером. Якщо бізнес зараз не запропонує владі свої правила гри, то влада в черговий раз придумає правила, зручні для чиновників, і тоді про реформи знову можна буде забути на довгі роки.
– З яким психологічним настроєм зустріли Вас хмельничани?
– Хмельницький – особливе місто. Місто, котре годує себе. Хмельничани ніколи нічого не просили у влади. В дев’яності, незважаючи на тодішню нестабільність, на ризики, самі собі створили робочі місця, щоб прогодувати сім’ї. І нині на цих людях хочуть нажитися. Ми бачимо, як росте корупція, як посилюється тиск на малий та середній бізнес, як ростуть ціни на продукти, і підвищуються тарифи. Спочатку нас обклали податком, потім – ввели пеню і штрафи, а тепер хочуть дозволити забирати в людей чесно зароблені квартири. Хмельничани – одні з тих, хто не побоявся вийти на майдани проти податкового кодексу. Так, дещо ми змогли відстояти. Але ми бачимо, що Податковий кодекс став документом, за рахунок якого багаті стають ще багатшими, а бідні – жебраками. І ці касові апарати, які нав’язують підприємцям, влада має поставити у своїх кабінетах, щоб показати, наскільки вона корумпована.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую