ye-logo.v1.2

В України може з’явитися Великий Герб: чи підтримали його нардепи від Хмельниччини

Політика 2946
Великим Гербом може стати ескіз затверджений, у 2009 році
Великим Гербом може стати ескіз затверджений, у 2009 році. Фото: з фейсбуку Верховної Ради України

У президентському законопроєкті вирішили відмовитися від досить суперечливого ескізу торішнього конкурсу.

Вчора, 24 серпня, Верховна Рада на позачерговому засіданні розглянула законопроєкт «Про великий Державний Герб України», ініційований Володимиром Зеленським. Наразі його прийняли за основу. За це проголосувало 257 нардепів. Однак у майбутньому його ще мають розглядати у другому читанні.

Власне питання Великого Герба обговорюється вже кілька десятків років. Нинішній Тризуб, який має стати його основним елементом, є Малим Державним Гербом. Його парламент затвердив у лютому 1992 року. Однак, як зазначено у 20 статті Конституції України, має бути й Великий. З часу прийняття Основного Закону в Україні проходило кілька конкурсів щодо визначення його ескізу. Востаннє — торік.

Тоді ескіз переможця конкурсу розкритикували деякі геральдисти та й українці не надто позитивного його сприйняли. Зрештою у президентському законопроєкті вирішили відмовитися від цього досить суперечливого ескізу. Натомість запропоновано прийняти ескіз Великого Герба, затверджений урядом у 2009 році.

«Головним елементом Державного Герба є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України) золотого кольору, розміщений на синьому п’ятисторонньому щиті із заокругленими нижніми бічними кутами із золотою облямівкою; над щитом — зображення великокняжого вінця (корони) Ярослава Мудрого та пурпурово-золотого намету у вигляді рослинного орнаменту; щит тримають: з лівого боку — лев (герб Галицько-Волинського князівства), з правого — воїн-козак із рушницею (герб Війська Запорізького); під щитом — стрічка із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, під стрічкою — два золоті колоски пшениці, переплетені кетягом калини пурпурового кольору зі стилізованим листям пурпурово-золотого кольору», — зазначено у законопроєкті.

Чому необхідно прийняти Великий Герб: пояснення Руслана Стефанчука

Перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук на своїй сторінці у фейсбуці пояснив, що прийняття Великого Державного Герба є прямою вимогою Конституції України. Інакше — потрібно міняти 20 статтю Основного закону. За його словами, це неможливо зробити без проведення всеукраїнського референдуму.

«Тризуб був, є та залишатиметься головним гербом нашої країни. Це наша державотворча, історична та культурна спадщина. Застосування Великого Герба в законі буде обмежене лише виключними випадками, зокрема — на державних печатках, на символах Президента України, на фасаді основних державних інституцій та за рішенням Національного банку України на грошових знаках», — зазначив Руслан Стефанчук.

Проблемні сторони законопроєкту Володимира Зеленського

Однак у висновку Головного науково-експертного управління Верховної Ради вказано низку прогалин президентського законопроєкту. Зокрема, у ньому не прописано співвідношення застосування Великого Герба й Тризуба, відсутність чітких правил їх використання. Не зрозуміло, чи потрібно буде замінювати гривні, на яких зображено Малий Герб.

«З точки зору необхідності дотримання принципу системності законодавчого регулювання більш правильним, на наш погляд, було б розробити й прийняти єдиний закон, який встановлював би опис і порядок використання всіх державних символів України», — зазначили представники Головного науково-експертного управління.

Як голосували у першому читанні нардепи від Хмельниччини

Отож, на позачерговому засіданні парламенту було зареєстровано 243 нардепи. З них «за» проголосувало 257 народних обранців, а «проти» — 11. Натомість утрималося чотири депутати й 13 взагалі не голосували.

Поіменне голосування парламентарів від Хмельниччини:

  • Віктор Бондар (депутатська група «Партія «За майбутнє») — за;
  • Володимир Ватрас (фракції «Слуга народу») — за;
  • Олександр Герега (депутатська група «Партія «За майбутнє») — не голосував;
  • Олексій Жмеренецький (фракції «Слуга народу») — за;
  • Юрій Заславський (фракції «Слуга народу») — за;
  • Олена Копанчук (фракції «Слуга народу») — за;
  • Сергій Лабазюк (депутатська група «Партія «За майбутнє») — не голосував;
  • Сергій Мандзій (фракції «Слуга народу») — за;
  • Ігор Марчук (фракції «Слуга народу») — за;
  • Микола Стефанчук (фракції «Слуга народу») — за.
  • Руслан Стефанчук (позафракційний) — за.

Читайте також: Зеленський нагородив жителів Хмельниччини: кому він надав ордени й почесні звання

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую