ye-logo.v1.2

Як українці ставляться до вступу в НАТО та ЄС: результати опитування

Політика 3408
Вступ України до НАТО має забезпечити безпеку усієї Європи
Вступ України до НАТО має забезпечити безпеку усієї Європи. Фото: з фейсбуку NATO

Підтримка НАТО зросла навіть серед жителів східних областей.

Наприкінці вересня Україна підписала заявку на вступ до НАТО. З цієї нагоди представники Соціологічної групи рейтинг дізналися, як громадяни ставляться до членства у Північноатлантичному альянсі та Євросоюзі. Як виявилося, підтримка вступу до НАТО має найвищий рівень за всю історію спостережень.

Згідно з дослідженням «Рейтингу», більшість українців підтримує вступ до НАТО. Якби сьогодні проходив відповідний референдум, то 83% опитаних проголосували б за. Лише проти сказали 4% респондентів, а не голосували б — 9%. Це є найвищим показником підтримки Північноатлантичного альянсу за всю історію спостережень.

До вступу у НАТО дещо обережніше сприймають жителі сходу країни. Там на референдумі 69% опитаних підтримали б таке рішення, 9% — не підтримали й 17% — не голосували. Однак серед цієї групи населення спостерігається позитивна динаміка. Наприклад, у червні Північноатлантичний альянс схвалювали 55% мешканців східних областей.

Більшість громадян підтримують вступ України до Євросоюзу та НАТО. Інфографіка: Соціологічної групи «Рейтинг»

Більшість громадян підтримують вступ України до Євросоюзу та НАТО. Інфографіка: Соціологічної групи «Рейтинг»

Щодо вступу України до Євросоюзу, то підтримка такого рішення спільна для всіх областей і вікових груп. Якби сьогодні відбувся референдум, то 86% проголосували б за. Лише 3% респондентів висловилися б проти й 7% не голосували.

Довідково. Опитування «Динаміка зовнішньополітичних настроїв населення» проходило впродовж 1-2 жовтня в усіх областях, окрім тимчасово окупованих територій. Представники Соціологічної групи «Рейтинг» у телефонному режимі поцікавилися думкою двох тисяч повнолітніх громадян. Статистична похибка не перевищує 2,2%. Тож результати дослідження зображують загальні настрої українців.

Нагадаємо, 30 вересня Володимир Зеленський спільно з Русланом Стефанчуком і Денисом Шмигалем підписали заявку на вступ України до НАТО. За словами президента, наша країна й Північноатлантичний альянс фактично вже стали союзниками. Тепер його потрібно закріпити юридично, щоб забезпечити безпеку Європи.

Як заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, Північноатлантичний альянс підтримує право України обирати власний шлях. Однак для її вступу позитивне рішення повинні прийняти усі 30 країн-учасників. Також він засудив спробу путіна анексувати тимчасово окуповані регіони України. НАТО ніколи не визнає їх частиною росії.

«Нині ми зосереджені на наданні негайної підтримки Україні, щоб допомогти їй захиститися від жорстокого російського вторгнення. На цьому зосереджена головна увага й зусилля союзників по НАТО», — зазначив Єнс Столтенберг.

Читайте також: Як врятуватися від ядерного вибуху

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую