ye-logo.v1.2

Справа Лабазюка: про що йшлося на судовому засіданні

Політика 6613
Нардепу оголосили про підозру 21 листопада
Нардепу оголосили про підозру 21 листопада. Фото: Хмельницька ОДА

До матеріалів справи долучили документи про майновий стан дружини нардепа і взяли під варту його спільника.

Вчора, 24 листопада, у Вищому антикорупційному суді відбувся розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу нардепу з Хмельниччини Сергію Лабазюку. Його підозрюють у спробі підкупу голови Держагентства з відновлення Мустафи Найєма та віцепрем'єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад Олександра Кубракова.

Чинному можновладцю інкримінували правопорушення за частиною 4 статті 369 Кримінального кодексу України. Згідно з санкцією статті, йому може загрожувати від п'яти до десяти років з конфіскацією майна або без неї.

Судове засідання транслювали онлайн. Як стало відомо з прямого ефіру, сторона обвинувачення наполягає на тому, щоб взяти депутата під варту на 60 діб з можливістю внести заставу у розмірі 100 мільйонів гривень. Разом із цим, прокурори клопотають накласти арешт на майно та активи політика. До матеріалів справи потрапили також документи про майновий стан дружини народного депутата, голови Хмельницької облради Віолети Лабазюк - адвокати просять вилучити їх.

Сторона захисту стоїть на тому, щоб призначити запобіжний захід Сергію Лабазюку, що не пов'язаний із арештом. Адвокат політика поскаржився на вкрай незадовільні умови утримання в слідчому ізоляторі та назвав такий вид запобіжного заходу «катуванням й насильством». Ще одна позиція, яку висловили адвокати, полягає у тому, щоб зменшити розмір застави до півтора мільйона. Це обґрунтовують тим, що Сергій Лабазюк «не має наразі таких коштів, а в його розпорядженні зараз є тільки близько двох мільйонів».

Під час засідання суд встиг розглянути лише частину першого тому справи, яких налічується два. Відтак, продовження судового засідання щодо клопотання про застосування запобіжного заходу призначили на понеділок 27 листопада.

Водночас, 24 листопада, відбувся розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу ймовірному спільнику нардепа, яких, за свідченням прокурорів, разом викрили на наданні неправомірної вигоди топпосадовцям у сфері відновлення. Його взяли під варту з альтернативою внесення 12 мільйонів 78 тисяч гривень застави, повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Як зазначили у пресслужбі Вищого антикорупційного суду, йдеться про директора акціонерного товариства нардепа «Ю Ар Ді Українські дороги» Дениса Назімова. У процесі розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу Лабазюку також було озвучено його прізвище.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що народний депутат Лабазюк, бувши кінцевим бенефіціарним власником акціонерного товариства «Ю Ар Ді Українські дороги», діючи від імені та в інтересах цього товариства, за попередньою змовою з його директором Назімовим, запропонував надати віцепрем'єр-міністру з відновлення України – міністру розвитку громад та голові Держагентства з відновлення неправомірну вигоду у розмірі від 3 до 5 відсотків від суми грошових коштів, які будуть виділені за рахунок державного бюджету України на фінансування додаткових обсягів робіт, підконтрольних акціонерному товариству вартістю близько одного мільярда гривень. Та надав зазначеним службовим особам частину цієї неправомірної вигоди у розмірі 150 тисяч доларів США», - оголосила сторона обвинувачення.

Строк тримання під вартою Дениса Назімова – до 21 січня 2024 року. Також, за умови внесення застави, на підозрюваного покладено такі процесуальні обов'язки:

  • прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора та суду;
  • не відлучатись з м. Хмельницького без дозволу детектива, прокурора або суду;
  • повідомляти детектива, прокурор чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;
  • утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у справі та свідками;
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади паспорт для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України та в'їзд в Україну;
  • носити електронний засіб контролю.

Директора компанії «Ю Ар Ді Українські дороги» Дениса Назімова вважають спільником у цій справі. Фото: особиста сторінка/ LinkedIn

Більше про справу

За даними слідства, у серпні 2023 року народний депутат від партії «За майбутнє» Сергій Лабазюк, який також володіє будівельним та аграрним бізнесом, звернувся до високопосадовця Міністерства відновлення з проханням надати його компанії підряди з відбудови інфраструктурних об'єктів на 1 мільярд гривень. За це він пообіцяв «винагороду» у 3-5 відсотків від вартості кожного підряду.

Для узгодження подальших домовленостей депутат залучив директора компанії, вказують правоохоронці.
Вже після надходження 50 мільйонів гривень за підряд з відновлення зруйнованого мосту в одному з регіонів України депутат, кажуть слідчі, через довірену людину намагався передати топпосадовцю Держагентства відновлення обіцяний відсоток. Так, 150 тисяч доларів у китайській шкатулці принесли на паркінг одного зі столичних супермаркетів.

Тепер можновладця та його спільника підозрюють за частиноою 4 статті 369 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 10 років ув'язнення з конфіскацією майна або без неї.

Читайте також: Державне бюро розслідувань виявило на Хмельниччині незаконно приватизовану землю, що належить Міноборони

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую