ye-logo.v1.2

Нардепа Сергія Лабазюка підозрюють у спробі підкупу топпосадовця

Політика 4280
Сергій Лабазюк - народний депутат трьох скликань
Сергій Лабазюк - народний депутат трьох скликань. Фото: Сергій Лабазюк - офіційна сторінка у фейсбуці

Як стверджують у НАБУ, нардеп обіцяв «винагороду» за підряди на мільярд гривень, надані його компанії.

Сьогодні, 21 листопада, Національне антикорупційне бюро України провело обшуки у нардепа та висунуло підозру у спробі підкупу топпосадовців у сфері відновлення. Як повідомляє пресслужба бюро, депутат за сумісництвом є власником великого будівельного та аграрного бізнесів. Його прізвища не уточнюють. Утім, як стверджує нардеп Олексій Гончаренко, йдеться про народного депутата з Хмельниччини Сергія Лабазюка.

За матеріалами слідства НАБУ, у серпні 2023 року підозрюваний звернувся до топпосадовця Міністерства відновлення з проханням надати його компанії підряди з відбудови інфраструктурних об'єктів на 1 мільярд гривень. За це пообіцяв «винагороду» у розмірі 3-5% від вартості кожного підряду. Для узгодження подальших домовленостей нардеп також залучив директора компанії.

«Після надходження 50 мільйонів гривень за підряд з відновлення зруйнованого мосту в одному з регіонів України народний обранець через довірену особу надав викривачу-топпосадовцю Державного агентства відновлення обіцяний відсоток у сумі 150 тисяч доларів США. Передача неправомірної вигоди відбулась на паркінгу одного зі столичних супермаркетів, а гроші знаходились у китайській шкатулці», - повідомили у НАБУ.

Передача неправомірної вигоди відбулась на паркінгу одного зі столичних супермаркетів, а гроші знаходились у китайській шкатулці. Фото: НАБУ

НАБУ викрила схему спільно з САП та Віцепрем'єр-міністром з відновлення України – Міністром розвитку громад та головою Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України. Фото: НАБУ

Чинний нардеп підозрюється у спробі підкупу топпосадовців у сфері відновлення. Фото: НАБУ

Про політичну діяльність нардепа

Сергій Лабазюк родом із Волочиська Хмельницької області. Є засновником ТОВ «Група компаній «ВІТАГРО», яка займається рослинництвом, садівництвом та тваринництвом. Народний депутат України 9-го, 8-го та 7-го скликань. Член фракції «За майбутнє». Входить у склад комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики.

Депутатська діяльність Сергія Лабазюка розпочалася у 2006 році – він отримав мандат у Волочиській міській раді. Там працював до 2010 року. У 2007 році спробував балотуватись до Верховної Ради 6-го скликання від Блоку Литвина під номером 189 у списку. До складу не увійшов.

У 2010 році Лабазюк став депутатом Хмельницької міської ради. Вже у 2012 році отримав мандат депутата Верховної Ради 7 скликання по мажоритарному виборчому округу №188 як самовисуванець та член «Народної партії». До лютого 2014 року був позафракційним, згодом вступив у групу «Суверенна європейська Україна».

У 2014 році він став народним депутатом 8-го скликання. Обраний у 2014 році за 188 округом (Хмельницька область) як безпартійний самовисуванець. Член депутатської групи «Воля Народу». Член комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин. Делегат від України у Парламентській асамблеї Ради Європи. Голова партії «Поруч».

Діяльність у Верховній Раді можновладець продовжив і в складі 9-го скликання. Обраний членом Комітету з питань аграрної та земельної політики. З червня 2020 року член фракції «За майбутнє».

Скандали, у яких фігурував політик

За рейтингом Forbes 2021-го року «100 найбагатших українців», Сергій Лабазюк посів 65 місце. Його статки оцінили у 165 мільйонів доларів.

Політик неодноразово фігурував у скандалах, пов'язаних з антикорупційними розслідуваннями. Про це писали медіа «Наші гроші», «Радіо Свобода», «Українська правда».

Зокрема, у матеріалі «Схеми серед найбільших отримувачів бюджетних дотацій виявили депутатів аграрного комітету Ради» йдеться про те, що Лабазюк як член комітету з питань аграрної політики Верховної Ради, ймовірно, зловживав службовими обов'язками в особистих інтересах. У 2018 році його агрофірма отримала понад 60 мільйонів гривень державних дотацій на «розвиток», «у той час коли звичайним фермерам подекуди навіть не повідомляють про причини відмови».

У 2015 році, писало медіа «Наші гроші», фірму Лабазюка підозрювали у прихованій приватизації держзаводу за допомогою збиткової мирової угоди. За матеріалами слідства, ліквідатор ДП «Завод «Маяк» у змові зі службовцями «Вітагро» зловживав службовим становищем та діяв в інтересах приватної фірми, і коли у Госпсуді Хмельницької області розглядалася справа про банкрутство, то умисно уклав завідомо збиткову для держпідприємства мирову угоду між ДП «Маяк», кредиторами та третьою особою – «Вітагро».

У 2016 році провадження у справі припинили, а «Вітагро» зобов'язали погасити борги перед кредиторами підприємства. Після сплати коштів «Вітагро» мало стати власником частини майнових активів заводу «Маяк» загальною вартістю 1,1 мільйона гривень, до якої входять будівлі, споруди, передавальні пристрої та обладнання заводу.

Того ж року, писала «Українська правда», на фірмі у Волочиську, підконтрольній нардепу Сергію Лабазюку, проводилися обшуки працівниками СБУ. Тоді, за словами речниці СБУ Олени Гітлянської, народний депутат України завдав тяжких ушкоджень співробітнику СБУ під час виконання ним службових обов'язків, внаслідок чого потерпілого госпіталізували із черепно-мозковою травмою до лікарні. Як йшлося у публікації «Української правди», СБУ спільно з ГПУ викрила багатомільйонне розкрадання бюджетних коштів посадовцями Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області, «організоване через комерційні структури, підконтрольні одному з нардепів».

Читайте також: Державне бюро розслідувань виявило на Хмельниччині незаконно приватизовану землю, що належить Міноборони

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую