ye-logo.v1.2

Іван Гладуняк: «Тиск на всіх опозиційних депутатів колосальний»

Політика 3940
Іван Гладуняк
Іван Гладуняк. Фото: Євгенія Дорофєєва

Колишній голова Хмельницької обласної ради, а нині - керівник фракції «БЮТ-Батьківщина» розповів, чому в нас є багато депутатів-зрадників

По телевізору ми ледь не щодня бачимо, як опозиція в українському парламенті блокує трибуни, не голосує, виводить людей на майдани. А як працюється тим, хто представляє опозиційні партії в обласній раді? Про це ми говоримо з Іваном Гладуняком.
- За рік після обрання нової ради ви не проявляли себе активно в сесійній залі, і тут погодилися очолити фракцію «Батьківщина». Чим було зумовлене таке рішення?
- Багато хто задає мені таке питання. Але ж прийшла нова влада, і треба було дати можливість їй попрацювати, проявити себе, а не займатися критиканством на порожньому місці. Тепер стало очевидно, що результати роботи нової команди не задовольняють хмельничан. І настав час активізуватися опозиції. Це перше. А друге – фактично, це було моєю реакцією на арешт і засудження Юлії Тимошенко. Мій особистий моральний вибір. Справа не в прихильності до конкретної особи. А в принципах справедливості та порядності.
Я добре усвідомлюю, як людина, котра багато років була у владі, які це може мати наслідки для мене і для моєї родини, адже тиск на всіх опозиційних депутатів колосальний. І я знаю методи та механізми не тільки нападу, але й захисту. І не на словах чи емоціях, а професійно, як юрист, можу розрізнити, де закон, а де беззаконня. До речі, сьогодні ми в судах захищаємо двох депутатів від «Батьківщини» від переслідування.
- А які механізми захисту є у депутатів-опозиціонерів обласної ради для пересічного мешканця області, який, власне кажучи, вас обирав?
- Через депутатські запити і звернення до відповідних органів. Тож якщо маєте якісь проблеми з владою, правоохоронними органами, і вважаєте, що з вами вчинили несправедливо – звертайтеся в мою громадську приймальню, у Хмельницькому на вулиці Проскурівська,17. В особливих випадках допомагаємо матеріально – нещодавно усією фракцією об'єдналися і виділили кошти на лікування жінки, хворої на рак.
- У обласній раді - провладна більшість. Вас мало, аби ефективно працювати, тим паче, навіть на розумні пропозиції від опозиції ніхто не зважає.
- Справді, у нас в раді всі рішення, як і в українському парламенті, приймаються за помахом руки. І бютівцям, і свободівцям часто навіть важко взяти слово. Але механізми впливу є. Ми не маємо допускати того, щоб влада творила, що їй заманеться. Опозиція має виконувати контролюючу функцію. До прикладу, стежити за дотриманням бюджетного законодавства – адже це наші з вами гроші, гроші всієї громади, а не Партії регіонів. А ще вносити фахові пропозиції щодо покращення освіти, культури, охорони здоров'я. Й не забувати йти до людей, й пояснювати, чому у нас таке життя.
- А як ви ставитеся до перебіжчиків з «Батьківщини» до провладної більшості?
- Знаєте, коли я був головою обласної ради, у нас ніхто нізвідки не перебігав. Я ніколи не викликав до себе опозиційних депутатів і не пропонував їм перейти до більшості. 8 чоловік від Партії регіонів спокійно і конструктивно працювали, тому що принципи, якими ми керувалися, були демократичними. Й мені навіть в голову тоді б не прийшло міняти таким чином волевиявлення людей. Адже цих депутатів обрали подоляни! Сьогодні інший спосіб управління. Напевне, під загрозою звільнення «поміняли» свої політичні погляди головні лікарі, ректор. Свої інтереси переслідують і деякі бізнесмени. Але виникає питання: чому вони йшли в депутати від «Батьківщини». Хіба не розуміли, що на них чекає.
- А ви хіба не розуміли, хто може зрадити, коли формували списки?
- Як можна побачити, що хтось зрадить. Це професіонали своєї справи, відомі люди. За них, нехай і під бютівським партійним брендом, проголосували виборці. І це моральна проблема цих перебіжчиків, що вони зрадили вибір людей.
- Це був для вас урок?
- Який може бути урок, коли хтось інший робить свій вибір? Хіба зрада Іуди – це урок для Ісуса? На жаль, проблема нашої держави, і не тільки сьогодні, а й століття тому – це зрадництво. Реакція на такі дії повинна йти від суспільства, а не від колег по депутатському корпусу.
- Після помаранчевої революції, коли вас спочатку поставили губернатором, а потім обрали головою обласної ради, ви також мали б бути нетерпимішими до «колишніх». Шкодуєте про якісь свої вчинки?
- Знайдіть мені чоловіка, котрому за 50, котрий про щось у своєму житті не шкодує, і завжди все робив правильно! Будь-яка людина допускає помилки. Я ставився, і донині ставлюсь, до всіх доброзичливо, і ніколи не обирав за партійною ознакою, а з професіоналізмом. Але це було вчора. Мій батько колись мудро казав: «Будь, синку, розумним відтепер».
- Ледь не щодня на майдани виходять тисячі протестувальників: підприємці, чорнобильці, афганці. Що б ви порадили робити невдоволеним діями нинішньої влади?
- Одна політична сила взяла на себе сміливість всім управляти. Але не відповідати… «Сильна вертикаль» розуміє тільки силу. Тому сьогодні сильніший досягає свого. Чорнобильці вимагають – значить доб'ються. Підприємці виходять на майдани – їм ідуть на поступки. Натомість пенсіонерів, бюджетників, котрі перебувають в системі, будуть ще більше тиснути. Їх ніхто не почує. І це величезна помилка влади. Тому у будь-який спосіб треба проявляти свою активну позицію, відстоювати свої законні права, не боятися.
- Утім, багато хто критикує опозицію за те, що вона нездатна очолити ці протести.
- Якщо на мітинги збираються в обласному центрі 300-400 людей, а всім живеться страх як погано, то хто винен? Опозиція? Треба завжди починати з себе. Якщо вас все влаштовує – підтримуйте владу. Якщо не подобаються ні ті, ні інші – все одно треба взяти відповідальність на себе. А фракція «Батьківщини» в обласній раді відстоюватиме інтереси медиків, освітян, підприємців та тих, кому зараз найважче.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую