ye-logo.v1.2

Бюджет: прийняти, не можна відхилити

Політика 3170

На останній сесії року, що минув, депутати Хмельницької обласної ради розглянули лише одне питання – бюджет на 2012 рік. Однак ще до початку зібрання стало очевидним, що головний фінансовий документ опинився під загрозою

Якщо «Батьківщина» у Верховній Раді блокує трибуну, то хмельницькі «б'ютівці» вирішили застелити свої робочі місця величезним банером із написом: «Юлі – волю». Щоправда, це не був протест проти рішення українських судів про засудження Юлії Тимошенко. В такий спосіб «Батьківщина» виступила проти прийняття бюджету області на 2012 рік, який подали на розгляд депутатів. «Біло-сердечних» підтримали і представники «Свободи» та «Фронту змін». Останні, між іншим, взагалі не з’явилися у сесійній залі. А ось «свободівців» було лише двоє (фракція налічує чотири депутати), але вони голосували «проти».

Попри те, що у Партії регіонів та «Сильної України» є більшість у раді, голосування за бюджет могло б «провалитися», оскільки не всі провладні прийшли на сесію. Але прийняти бюджет «допомогли» п'ятеро бюджетників із «Батьківщини»: Леонід Бриндіков, Інна Шоробура, Леонід Семенюк, Юрій Пливанюк та Наталя Жолобок. Крім цього, ми нарахували щонайменше 5 депутатських карток провладних депутатів, яких у залі під час голосування не було. Якщо припустити, що п’ять «б’ютівців» проголосували б «проти» бюджету, ще стільки «депутатів-невидимок» не взяли б участь у голосуванні, то… бюджет отримав би 52 голоси. А для його прийняття необхідно було на один голос більше.

«За усіма показниками, якщо порівнювати з 2011 роком, йде зростання, - заявив Леонід Гураль, заступник голови облдержадміністрації. – А тому запропонований бюджет необхідно підтримати». «Кожен бюджет є складним і напруженим, - говорила депутат від регіонів Світлана Лукомська. – Але запропонований нам до розгляду потрібно прийняти». «Грошей завжди не вистачає, - зазначив «сильноукраїнець» Віталій Олуйко. – Але я сподіваюсь, що цей бюджет – це найоптимальніший варіант, який міг би бути». На підтримку запропонованого бюджету лунало чимало заяв з уст представників Партії регіонів, «Сильної України» і навіть «Батьківщини». Зокрема, Юрія Пливанюка, начальника управління охорони здоров’я Кам’янець-Подільської міської ради. Натомість протилежної думки був Ігор Сабій зі «Свободи». «Той поспіх, з яким сьогодні хочуть прийняти головний фінансовий документ року – недоопрацьований, недороблений, є недоречним, - заявив «свободівець». - Навіть Президент розкритикував державний бюджет та заявив, що його переглянуть у січні. Бюджет потрібно приймати повністю, коли він буде доопрацьований». «Президент підписав бюджет, - відповів Михайло Войтюк з Партії регіонів. – Бо він, на відміну від наших опонентів, розуміє, що таке не підписати його. А опоненти заздрять, що ми робимо добрі справи, тому і заперечують».

«Проект бюджету депутатським комісіям роздали за день до його розгляду, - після сесії заявив Віктор Адамський з «Батьківщини». – Чи можна було його якісно опрацювати? Тому ми вважаємо, що бюджет необхідно приймати цілісно, а не розривати на шматки. Обласна рада затвердила одну частину бюджету, а інша – десь ще розглядається, а це ж наші гроші, гроші громади. Крім цього, розуміємо, що область, як і країна, переживає не найкращі часи. Але… чи можна сьогодні зменшувати видатки на освіту на 30 мільйонів гривень? У нас в освіті все добре? Разом з цим, на 50 відсотків або ж на три з «гаком» мільйони гривень збільшили видатки на апарат управління обласної ради! Сама ж процедура розгляду бюджету мені нагадала те, що впродовж цього року відбувалося – більшість ігнорує публічність розгляду та будь-яку демократичність». Щодо депутатів «б’ютівців», які голосували за бюджет області на 2012 рік, Віктор Романович зауважив, що поінформує про це бюро обласної парторганізації. «А фракція розгляне цей інцидент вже після свят», - підсумував пан Адамський.
 

До речі:

Загальний обсяг доходів обласного бюджету на 2012 рік встановлено у сумі 2 мільярди 365 мільйонів 673,1 тисячі гривень, що на 8,9 відсотка більше доведених показників Міністерством фінансів України на 2011 рік. Видатки становитимуть 2 мільярди 365 мільйонів 371,1 тисячі гривень. Майже 500 мільйонів гривень виділено на освітянську галузь, понад 415 мільйонів гривень – на охорону здоров’я, більше 45 мільйонів гривень – на культуру та мистецтво.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую