ye-logo.v1.2

Політичні двійники

Політика 3353
Загалом, «двійники» помічені у 34 мажоритарних округах, потенційно постраждати від них можуть 52 кандидатів. Лідирує за кількістю різноманітних «клонів» Київська область. . Фото 4vlada.com
Загалом, «двійники» помічені у 34 мажоритарних округах, потенційно постраждати від них можуть 52 кандидатів. Лідирує за кількістю різноманітних «клонів» Київська область. . Фото 4vlada.com

Немісцевий без освіти і сталих заробків – так виглядає більша частина кандидатів-«клонів»

Серед інших брудних політтехнологічних прийомів цієї парламентської кампанії чільне місце зайняв метод «клонування» мажоритарних кандидатів – коли проти рейтингового здобувача депутатського мандату його опоненти виставляють однофамільця чи й повного тезку. Постраждати від цієї технології можуть кандидати і від влади, і від опозиції, і численні самовисуванці. 

Експерти запевняють, що така технологія малоефективна – як свідчить досвід, українські виборці все ж уважно придивляються до бюлетенів, перед тим, як поставити «галочку», і звертають увагу не лише на прізвища, а й на інші дані кандидатів, відрізняючи свого фаворита від «самозванця». Однак популярності «двійників» це не заважає – зрештою, така технологія дешевша, ніж інші «чорні» методи боротьби – досить внести за «двійника» заставу і якось йому «подякувати» за згоду зареєструватися в ЦВК.

Загалом, «двійники» помічені у 34 мажоритарних округах, потенційно постраждати від них можуть 52 кандидатів. Лідирує за кількістю різноманітних «клонів» Київська область. Чимало «двійників» з’явилося і в західних регіонах України.

За рівнем концентрації двійників 191 округ у Хмельницькій області може впевнено отримати пальму першості: з 13 кандидатів троє є «клонами», тобто майже кожен четвертий.

Загалом, кандидатів-«двійників» до багатіїв віднести не можна, що й не дивно з огляду на їхній рід занять (охоронець, кухар чи взагалі безробітний). Але окремі кандидати вирізняються своєю бідністю навіть на такому фоні. Наприклад, у 191 окрузі у Хмельницькій області проти голови Хмельницької облради регіонала Миколи Дерикота висунув свою кандидатуру продавець-консультант магазину сантехніки Віталій Дерикіт. З продажами у останнього минулого року складалося погано, бо він офіційно не заробив за рік жодної гривні, і якось прожив 2011-й на 15 тисяч гривень, отриманих від продажу цінних паперів. Автомобіля у «клона» теж немає, є лише 15 соток землі та квартира на 19 «квадратів».

Конкурент нардепа-литвинівця Василя Шпака, безробітний 21-річний киянин Василь Шпак теж може увійти до когорти «кандидатів-незаможників». За минулий рік він не заробив ні копійки, і його сім’я (батько, матір та брат) учотирьох прожили за 10 з гаком тисяч гривень.

У сусідній Тернопільській області теж не обійшлося без “клонів”. На 165 окрузі Тернопільщини зустрічаємо знайоме прізвище - з кандидатом від «Батьківщини» Володимиром Бойком змагатиметься місцевий безробітний селянин Володимир Іванович Бойко. Аналогічна проблема і у опозиціонера Анатолія Грицюка, який балотується по 23 округу Волинської області – йому протистоятиме начальник фінансового відділу місцевого ТОВ «КУР» Андрій Грицюк.

Не оминула епідемія двійників і Вінничину. На 18 окрузі конкуренцію власнику «Ерде-банка» Руслану Демчаку складе приватний підприємець з Кіровоградщини Андрій Демчик. Цей «клон» вирізняється з-поміж колег досить непоганими доходами: сумарно його сім’я за минулий рік заробила більше двохсот тисяч гривень. Але до Демчака-банкіра йому далеко: той має самих лише акцій на понад тридцять мільйонів гривень.

Але апофеозом «клонування» стала ситуація у 83 окрузі у Івано-Франківську. Проти голови місцевої облради, «свободівця» Олександра Максимовича Сича, який є безумовним фаворитом перегонів, висунули безробітного Олександра Володимировича Сича. Справа в тому, що останнього донедавна звали Михайлом Володимировичем Кирилюком, і своє ім’я та прізвище він змінив спеціально під вибори. Вчинок Сича/Кирилюка може пояснюватися як матеріальними мотивами (у його декларації одні лиш прочерки), так і бажанням помсти: на початку цього року Сича/Кирилюка виключили зі «Свободи» за порушення морально-етичних норм та співпрацю з владою. «Свобода» намагалася оскаржити реєстрацію «клона» в суді, але успіху не добилася. Це цілком закономірно – право бути обраним має кожен громадянин України (за деякими зауваженнями на кшталт відсутності судимості), і зловживанням цим правом є цілком легальною технологією.

За матеріалами сайту tyzhden.ua

Карта політичних двійників ( розміщена 2012.08.23 ) взята з jesfor.livejournal.com

Переглянути зображення  детальніше

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую