emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
20 Листопада 2014 Грицько 2008

Допоки очистяться суди: міркування щодо Хмельницького досвіду
«викорінювання» корупції на конкретному прикладі


Про рівень корупції у наших судах ходять легенди. Проте на Хмельниччині судді найбільш «гуманні», особливо «гуманізм» проявляється при розгляді хабарництва, інших корупційних справ.
Якщо є гроші, вплив та зв’язки – як не Хмельницький міськрайонний, то Хмельницький апеляційний суд – постановить «об’єктивне» рішення. Прикладів безліч. Чого варта лише справа Ядухиного (Василь Ядуха - колишній одіозний голова Хмельницької обладміністрації) стоматолога Свестуна, який хабарництво поставив на потік (http://ngp-ua.info/2012/11/2029). Якщо неможливо явно «допомогти», то справу розглядатимуть так, щоб рішення можна було переглянути у вищих інстанціях, затягнути час, а там …
Майже нічого не змінилось і на сьогодні. Якщо одразу після Революції гідності корупціонери у мантіях хоч трошки принишкли та намагались робити вигляд правосуддя, то зараз ситуація в певній мірі навіть погіршилась. Непевність та можлива люстрація призвели до того, що більшість корупціонерів від «правосуддя» харчами не перебирають, хапаються за будь-яку погану копійку та намагаються по швидше увірвати побільше. Цьому сприяє цілковита бездіяльність з боку правоохоронних органів, яка в значній мірі зумовлена т.зв. реформуваннями, а вірніше відсутністю б-я реальних реформ, безвідповідальністю.
Досвід засвідчує, що якісь натяки на об’єктивність розгляду можуть мати місце лише у випадку пильної громадської уваги та широкого висвітлення ходу розслідування, судового розгляду у засобах масової інформації.
Гроші правлять бал - істина нажаль беззаперечна. А якщо маєш ще й впливових покровителів – «правильний» Хмельницький суддя тебе ніколи на засудить, а навпаки «зрозуміє» та «пробачить».
Війна, боротьба за владу, економічна криза, обвал гривні тощо, все відвертає увагу громадськості та журналістів від справжніх злодіїв колишньої влади.
Не таємниця, що за царювання в Хмельницькій області «перших кавалерів георгіївських стрічок» (http://osp-ua.info/regions/11547-khmelnitskiy-9-travnja-chervoni-prapoi-portreti-stalina.html) Миколи Дерикота (колишній голова облради, заступник голови ОДА) та Василя Ядухи розтягли майже всю власність обласної ради.
Одна з основних схем: - виключення з приватизаційного переліку; – неконкурентна передача в оренду; – «реконструкція» та викуп за ціною, яку на вимогу можновладців придворні оцінювачі «підганяли» до непристойної.
В окремих випадках неприхована очевидна зухвалість просто вражає. При передачі у 2012 році в оренду ТОВ «Будтранс-А» речового ринку «Будтарнс» Дерикот не лише не провів конкурс, без рішення облради передав своєму синові в оренду, а й навіть мінімально можливий розмір орендної плати занизив більш як у 5 разів. Про це, свого часу повідомляли ЗМІ, повідомляли, повідомляли … і забули.
Заради справедливості слід відзначити, що певну увагу цій справі, як і багатьом іншим, свого часу приділено «Незалежним громадським порталом», газетою «Є» та деякими іншими (http://ngp-ua.info/2014/04/12585). Проте цієї уваги недостатньо, а судовий розгляд взагалі випав з поля зору!?
А дарма. Той факт, що Дерикот чи не єдиний в Україні з посадовців такого рівня, справу про очевидні зловживання якого доведено до суду, не гарантує законного судового розгляду.
Незрозуміло, куди поділись всі громадські активісти, майдани, народні самооборони, свободи - невже нікому не цікаво?
Дерикота виправдають ... ?
Виявляється, Дерикот навіть не здогадувався, що за 14 тис. гривень на місяць віддає один з найприбутковіших речових ринків Хмельницького «Будтранс» своєму синові Андрію. Встановлений татом для сина платіж не дотягував до рівня місячної орендної плати за 2 кіоски на цьому базарі. А які реальні готівкові доходи від цілого ринку можна поцікавитись у підприємців, які на ньому працюють.
«Найчесніший суддя».
Заступник голови Хмельницького міськрайонного суду Валерій Слободян, відомий у вузькому колі «особливою грамотністю» у «правильному вирішенні цікавих» справ, справу Дерикота розглядає в умовах конспірації, «по-тихому» в себе в кабінетику, до якого можуть потрапити лише обрані. Та й справу розглядає лише в тому напрямку, щоб не брати до уваги доказів вини, а лише тих які допоможуть «поганого не побачити», «зрозуміти» та «пробачити».
Не видно особливого бажання довести справу до справедливого завершення і від прокуратури, яка розслідувала зазначений гешефт Дерикота та розтрубила на весь світ про успіхи у подоланні корупції http://khmel.gp.gov.ua/ua/actual.html?_m=publications&_c=view&_t=rec&id=144752, http://ye.ua/news/news_17801.html). В тім, чи не єдиним «досягненням» прокуратури є задоволення її позову господарським судом, рішенням якого цей договір оренди базару визнано недійсним. Але рішення може бути переглянуте …
Як відомо, олігархи в країні свого впливу, передусім на корумповані суди, не втратили, тим більше ті, які своєчасно «зіскочили» від Януковича та зараз залишаються «героями нашого часу». Не втратив свого впливу і сірий кардинал української політики та кулуарний представник інтересів Москви Льовочкін, покровительством якого, як подейкують «злі язики», користувався Дерикот.
Можливо цим можна пояснити і «випадковий» вибір судді у справі, і хід судового розгляду, який в умовах безконтрольності з боку громадськості дасть змогу «по тихому» зробити все, щоб Дерикот та його права рука Варжевський не відчули на собі силу закону, не відшкодували навіть той мінімум очевидно завданих збитків. Прокуратура стверджуватиме: мовляв «ми так, так старались – це суд, ми будемо оскаржувати …», суддя скаже «закон пердусім», «може й винен але погані докази – не винен» чи «трошки винен – може щось незрозумів, не знав, не врахував, діяв недбало … помилився». Пройде час, а там – проблема вляжеться, забудеться …

На завершення.
Суспільство вже проковтнуло звільнення Хмельницьким апеляційним судом Дерикота від адміністративної відповідальності за вчинення корупційного діяння. Суд не повірив, що передаючи сину у користування комунальне майно Дерикот діяв умисно та знав про корупційність своїх дій (розглядався корупційний адміністративний протокол Хмельницького УБОЗу - http://ngp-ua.info/2014/07/15073).
Ніхто не міг повірити, що таке можливо, вже «надягали наручники» на «гуманного» суддю. Проте … прокуратура щось, кудись написала на того «служителя Феміди», на тому і завершилось …, а Дерикот, який «не знає свого сина» кричить про політичне замовлення та визнання судом своєї невинуватості.
Набрався нахабства балотуватись до Верховної Ради. Людей можна купити, проте вже не обдуриш. Після керування областю у продовж 5 років, Дерикот на останніх виборах одержав аж 1,8% голосів (191 округ).
Люди оцінку діяльності Дерикота дали, чи дасть таку оцінку Хмельницьке «правосуддя» - велике питання?
Чи зможе відстояти громадськість та журналісти неупереджений розгляд справи не проявляючи інтересу та не будучи навіть присутніми під час її розгляду – навряд чи!?
Тема надто цікава й для окремого журналістського розслідування…
Далі буде …
P.s. цікаво як зміниться поведінка учасників судового розгляду та судді, якщо раптом громадськість та представники четвертої влади захочуть скористатись правом участі та висвітлення процесу, що гарантовано статтею 27 Кримінального процесуального кодексу України. Проте необхідно швидше визначатись, бо складається враження, що справу хтять в тихенько та швиденько завершити, як то кажуть «у сімейному колі».
Можливо це все вигадки, продукт хворобливої уяви – вирішувати Вам.
З повагою
Грицько Інкогніто
Прохання розмістити на сторінках Ваших видань, у разі зацікавлення можна зібрати додаткову інформацію.

[email protected]

[email protected]

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 28.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.3
39.33
42.42
42.45

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо