emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
10 Липня 2018 Володимир 1267

Увага! Збережемо рибні запаси від задухи риби в літку.

Літо в самому розпалі. Всі люди мріють про теплу, сонячну погоду, красиву засмагу і гарний відпочинок. Та є у цієї пори року і негативні сторони, які в першу чергу, впливають на мешканців водойм. Адже влітку кисень поступає в воду з атмосфери і виділяється водними рослинами. Він безперервно витрачається на окислення (гниття) мулу та відмираючих водних тварин і рослин, а також на дихання водних організмів.
Нестача кисню у воді викликає занепокоєння у риб. Риби починають посилено рухатися, у зв’язку з чим потреба кисню у них збільшується. При нестачі кисню у воді у риб спостерігається блідість зябер і слизових оболонок рота (іноді з вираженим синюшним кольором). Очі стають мутними. Дихають риби розкритим ротом і зябрами. Дихання прискорене.
Літній замор риби не є хворобою і його профілактика – це суто господарські заходи. Користувачеві водних біоресурсів необхідно щоденно спостерігати за вмістом кисню у воді.
Для того щоб риба добре росла і розвивалася, необхідна свіжа проточна вода, збагачена розчиненим киснем. Якщо кількість кисню у воді різко зменшується - риба проявляє занепокоєння і часто гине.
Як відомо, ряд водойм у літній період внаслідок процесів гниття майже повністю втрачають розчинений у воді кисень. Літні задухи відбуваються з так званим «цвітінням» розвитком мікроводоростей. Варто детальніше звернути увагу саме на ці процеси, оскільки вони є як негативними так і позитивними для природного середовища. Саме завдяки цьому процесу сонячне світло проникає глибше, тим самим сприяючи інтенсивному розвитку мікроводоростей. Водорості для рибництва є важливим додатковим джерело живлення як для рослиноїдних видів риб так і для інших водних біоресурсів.
Для профілактики та запобігання замору риб необхідно обробляти водойми по воді негашеним вапном в розрахунку 200-900 кг/га. А також, для зменшення чисельності водоростей рекомендовано зарибляти водойму товстолобом та білим амуром, при чому їх чисельність не повинна бути завищеною, оскільки може призвести до інших негативних наслідків. Ставки заливають водою в лютому – березні, не більше 2/3 їх площі. Воду пропускають через загороджувальні грати з тим, щоб уникнути попадання в ставки малоцінних і хижих риб. Інша площа ставка заливається у кінці травня – початку червня, щоб дати можливість з’явитися м’якій луговій рослинності. На ділянках із залитою рослинністю розвивається багата кормова фауна. Також звертаємо увагу на чистоту прибережних захисних смуг щоб уникати стихійних звалищ.

Пам’ятайте, що допомагати природі та природному середовищі наш з Вами обов’язок.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 26.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.6
39.63
42.56
42.58

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо