ye-logo.v1.2

«Я мріяла представляти Україну на світових змаганнях»

Спорт 3686
Своїм досягненням Тетяна Щавінська завдячує своєму тренеру Віктору Цісару
Своїм досягненням Тетяна Щавінська завдячує своєму тренеру Віктору Цісару

Тетяна Щавінська, чемпіонка світу з пауерліфтингу серед юніорок, розповіла про свою кар’єру.

Пауерліфтинг – силовий вид спорту, суть якого полягає в піднятті спортсменом максимально важкої ваги. Тетяна Щавінська родом із Дунаєвецького району, з Підлісного Мукарова, зараз живе у Хмельницькому та працює у ДЮСШ №3 «Спартак».

З початку 2018 року вона тричі представляла Україну на світових змаганнях та щоразу поверталася на Батьківщину із «золотом». Зокрема, на чемпіонаті світу серед жінок відкритої групи, який проходив у травні у Фінляндії, дівчина виборола першість. А ось на чемпіонаті світу з класичного пауерліфтингу, який проходив у червні у Канаді, Тетяна встановила світовий рекорд з жиму, лежачи серед юніорок, зумівши підняти вагу у 83 кілограми. У сумі триборств Тетяна набрала 338 балів та отримала титул чемпіонки світу серед юніорок. Наступним став чемпіонат світу серед вищих навчальних закладів, який відбувся 10 липня у Чехії, дівчина також здобула першість та привезла до України ще одну золоту медаль.

«Я прийшла у цей спорт випадково, – розповідає Тетяна Щавінська – У 2013 вступила до Хмельницького національного університету на спеціальність «Здоров’я людини». Студенти моєї спеціальності обов’язково мали займатись якимось видом спорту. Куратор порадив сходити у спортивний зал до Віктора Цісара, мого теперішнього тренера, якому я завдячую усім, чого досягла. Мені подобається, як спорт змінює мене, яким стає мій характер. Тренуюсь шість днів на тиждень, іноді по три рази на день. Незалежно від настрою».

Коли дівчина вперше прийшла до залу, вона важила всього 42 кілограми. Наразі Тетяна важить 47 кілограм та має зріст у 156 сантиметрів, що не заважає їй присідати зі штангою вагою понад сто кілограм та у жимі, лежачи піднімати вагу ледь не вдвічі більшу за її власну.

Батьки Тетяни Щавінської, за її словами, не одразу вподобали нове захоплення доньки. Однак, попри це, вона продовжила займатись. «Вони дуже хвилювались за моє здоров’я. Розуміли, що з моїми амбіціями ростимуть і кілограми на штанзі. Батьківські сумніви розвіялись після перших змагань, я неймовірно раділа усім перемогам. Пам’ятаю, на початку мріяла, що одного разу представлятиму Україну на світових змаганнях. Ось у травні я телефоную мамі й кажу: «Я перемогла». Тоді я перемогла на змаганнях у Фінляндії».

«Бувають моменти під час тренувань, коли здається, що сил вже зовсім немає, що настав час зупинитись, – зізнається спортсменка. – Ловлю себе на думці, що це лише так здається, насправді ж сил ще багато. Варто продовжувати. Адже щоразу, коли опісля перемоги стою на п’єдесталі, у мене з’являються сили тренуватися далі, доводити собі та усьому світу, що я дійсно гідна там стояти!»

Андрій ЗАВЕРУХА

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую