ye-logo.v1.2

Білорусь – радянська країна із західними стандартами життя

Суспільство 6942
Будівля заводу «Оливария» - пам
Будівля заводу «Оливария» - пам'ятник промислової архітектури Білорусії.. Фото: автора

Асоціації при згадці про Білорусь у більшості українців – із бацьком Лукашенком, жорсткі рамки стосовно свободи слова аж до диктатури, особливою любов’ю до Росії та, звісно ж, картоплею.

 Мені випала нагода на власному досвіді переконатися, чи все то правда. Як кажуть, ми (десять журналістів з усієї країни) там були, мед-пиво пили. Меду не давали, а ось пивом таки поїли. Воно й не дивно, адже майже в центральній частині Мінська функціонує пивзавод, на якому за півтори сотні років виробництво не припинялося жодного дня. Про якісне пиво, ковбасу з м’яса, молоко з молока і дивні поради на кшталт «риба до пива – це збочення» трохи згодом. Спочатку про те, що вразило у самій країні.
Рівні серед рівних
В аеропорту, на паспортному контролі, усі пасажири літака авіакомпанії «BelAvia», посортувалися на дві категорії. Одних обслуговували у відділенні «для білорусів і братнього народу», внизу дрібнішими літерами розшифровка для тих, хто не зрозумів – «для громадян Білорусі та громадян Російської Федерації». Інші, українці, грузини і представники ще кількох національностей, які летіли одним літаком, паспортний контроль проходили як іноземці – довго і прискіпливо. Любов між двома братніми республіками культивується, в основному, на офіційному рівні. Самі ж білоруси принаймні ті, з ким нам протягом кількох днів вдалося поспілкуватися, до східних сусідів ставляться неоднозначно.
«Та яка любов? Як газ для білорусів постачати, то за європейською ціною, а як інтегруватися – то до Росії?», – обурюється давня знайома, викладач одного із мінських університетів Зоя Долбік, яка люб’язно погодилася показати нам Білорусь іншу, не ту, яку зазвичай малюють у своїх розповідях екскурсоводи. Хоча вони, екскурсоводи, теж не втрачають можливості пожартувати з приводу не лише сусідів, але й особливого статусу білорусів у світі. Офіційно приставлений до української делегації гід, розповідаючи історію періоду правління Володимира Великого і його дружини-білоруски, напівжартома зазначив, що «добре, хоч у цій частині історії немає жодної краплі крові наших східних сусідів». А коментуючи статистику, що у Білорусі 30-35 відсотків католиків, а 50-55 – православних, з іронією пояснив це тим, що «ми ж товаришуємо з Росією, тому релігію нам теж нав’язують». Хоча відразу ж зазначив, що відносна свобода і висловлювань, і віросповідання, у країні є.
Дві столиці – два світи
Якщо проводити паралелі між Мінськом та Києвом (столиця, як не як), то в очі кидаються чисті підземні переходи, мінімум сіті-лайтів та білбордів і жодного безпритульного та бродячої собаки. Ще одна особливість, яка не може залишитися непоміченою: значна частина білбордів – це реклама казино. Гральні заклади у Мінську зосереджені у центрі. У Білорусі не існує заборони на гральний бізнес. А ось так званих одноруких бандитів ми не зустріли. За словами гіда, рівень і дороговизна гральних закладів не дозволяють дітям та несамостійній молоді відвідувати їх, а тому про заборону казино ніхто навіть не говорить. Окрім гральних закладів, зовнішня реклама розповідає про мобільних операторів та зимову Олімпіаду, яку Білорусь прийматиме спільно з Росією. Інші, поодинокі рекламні площі представляють магазини, ресторани, торгові марки та інше, але жодної політики та громадських організацій. Стосовно ж безпритульних, місцеві жителі кажуть, їх вкрай мало і на вокзалах чи в переходах вони не селяться, бо міліція їх відразу направляє у притулки. З бродячими собаками ситуація інша – їх виловлюють, на два тижні поміщають у притулок, якщо за цей час не з’являться старі або нові власники, то тварин присипляють.
Кіосків на вулицях міста теж в рази менше, ніж у нас, навіть якщо порівнювати із обласними центрами. У тих, що є, продають, в основному, шаурму та пресу. До речі, якщо будете у Білорусі, не намагайтеся не те щоб придбати, але й запитувати у кіосках про опозиційні видання. Позитивної відовіді, тим більше самої газети, ви все одно не отримаєте, а продавців і покупців, які стоятимуть за вами в черзі, «поставите у ступор» надовго! Ми перевіряли кільканадцять разів.
«В нас добре розвинена кухонна політика: будь-яке невдоволення чи думку, що відрізняється від загальноприйнятої, не озвучують за межами власної кухні, – пояснює Євгеній Апанасєвіч. – Тому говорити, тим більше – писати відкрито майже ніхто не наважується».
За словами нашого неофіційного гіда Зої, за присутність на акціях непокори чи навіть мирних мітингах, чи навіть відсутність на лекціях у той час, коли у місті відбувалися якісь політично-громадські заходи, організовані не владою, студентів відраховують з навчальних закладів.
Якісна диктатура
Про що говорять скрізь і відкрито, то це про якість продукції. Особливо тієї, на яку в країні монополія. І посперечатися тут важко. Якість продукції контролюється державою. У білорусів ще й досі діють відомі нам з дитинства, але знівельовані останніми роками державні стандарти («ДЕСТи»). У їх ковбасі залишився не просто смак, але справжнє м’ясо, а згущене молоко виготовляють із натурального молока. У кожному магазині, супермаркеті чи навіть закладах харчування, персонал, дізнавшись, що ми з України, обов’язково зазначав, що в них «все смачне і натуральне».
Білорусь – країна аграрна, тому не дивно, що держава контролює все: від використання землі, розвитку ферм, до кількості та якості вирощеної продукції на полях та худоби на фермах і аж до ціноутворення, різноманітних надбавок та реалізації. І хоч приватні ферми та сільгосппідприємства у країні розвиваються, на молокопереробні підприємства, до прикладу, допускається молоко лише з державних сільгосппідприємств.
«Хоч Білорусь і «славиться» своїми суворими правилами, інструкціями і майже диктатурою, але це саме один із тих випадків, коли в епоху ароматизаторів, фарбників і консервантів, збереження стандартів радянського періоду принесло реальну користь», – розповідає менеджер найстарішого у Мінську підприємства, пивзаводу «Оливария» Алла Мочалова. За її словами, старша за пивзавод у країні лише Білоруська залізниця, збудована на кілька років раніше. До речі, пивзавод у січні 1864 року, заснувала Рохля Фрумкинова, згодом ним володів мер Мінська граф Чапський. А в період Другої світової війни завод вцілів лише завдяки особливій любові німців до пива, хоча тоді воно їх і згубило. За словами директора музею заводу Надії Котової, у війну, на заводі працювала група партизан, які підсипали отруту у пиво, яке виготовляли для німців. Сьогодні ж німці постачають на це підприємство хміль. А ось на солод – монополія у держави. Основні прибутки від пивоваріння теж йдуть до держбюджету. На пивзаводі зізнаються, що за імпорт, чи навіть спробу ввезти солод до Білорусі з іншої країни передбачена кримінальна відповідальність. Саме ж пиво можна як ввозити, так і вивозити за межі країни. Хоча хмільного напою небілоруського виробництва на прилавках магазинів ми бачили одиниці. Місцеві любителі цього напою кажуть – іноземне не витримує конкуренції. На пивзаводі додають, що напій для внутрішнього та зовнішнього ринку виготовляють однаковий, змінною є лише етикетка, саме тому якість продукту на високому рівні. Як, власне, і більшість продукції.
В Україні серед білоруських продуктів найбільшою популярністю користуються згущене молоко, сир та м’ясні вироби. Останнім часом до цієї групи товарів активно долучилося пиво. І хоч в Україні пивоваріння на досить високому рівні, у порівнянні з країнами не лише колишнього Радянського Союзу, але й Європи, білоруси вважають, що їхній напій теж має право доповнити розмаїття пивної карти українців. До нас вони віднедавна постачають пиво «Минское Жигульовское». Про що не можна змовчати, говорячи про білоруське пиво – це стандарти контролю якості, які передалися у спадок разом з автентичним смаком радянського «Жигулівського». Особлива технологія приготування і використання добірного хмелю та солоду робить можливим відтворення того смаку, який свого часу зробив «Жигулівське» найпопулярнішим сортом світлого пива, завдяки чому воно випускалося на більш ніж 700 заводах у різних республіках Союзу.
Контрасти із поєднанням старих радянських і сучасних європейських технологій у Білорусії спостерігаються скрізь. Країна, яка єдина із республік СРСР залишила не лише стару символіку: червоно-зелений прапор і герб, але й більшість законів, методів керівництва, стандартів життя, зуміла поступово впровадити у промисловість, сільське господарство і будівельну галузь сучасні європейські технології. Найкращим свідченням цього є панорама, яка відкрилася нам із оглядового майданчика, однієї із найвищих споруд Мінська – національної бібліотеки, яка увійшла у ТОП-50 незвичайних будівель світу. На фасаді приміщення на 23 мовах напис: «Щоб Божа людина була досконалою», а з оглядового майданчика вимальовується картина: «Щоб досконалим було місто». Куди не кинь оком із 24 поверху бібліотеки, на якому розташований майданчик, скрізь однаковий краєвид – ведеться будівництво. В одній частині міста будують спортивне містечко із школами для веслування, велоспорту, хокею, танців, з квартирами та котеджними містечками для спортсменів, тренерів та викладачів. По інший бік – спальний мікрорайон з власною інфраструктурою. З усіх боків, за межами самого Мінська, за кошти держбюджету розбудовуються міста-супутники – усі мікрорайони, розташовані за 15-20 кілометрів за межею столиці.
Кілька фактів коротко
За словами наших співрозмовників, середня заробітна плата у Мінську близько однієї тисячі доларів, а загалом по країні – 500-600 (курс української гривні до білоруських рублів в обмінниках Мінська 1 до 1000).
Білоруською мовою у побуті місцеві мешканці майже не послуговуються. Навіть на офіційному рівні скрізь панує російська. Виняток – представники старшого покоління та й то у селах.
У Мінську, навіть у центрі міста, дуже багато зелених насаджень, широкі вулиці і майже ідеальні дороги, навіть на периферії. А ще в місті не зустрінеш автомобілів радянського, навіть сучасного російського виробництва.
Ну, і стосовно картоплі... Її там справді скрізь багато. Після сніданків-обідів-вечер, які щоразу були в інших місцях, і на яких обов’язково були присутні кілька(!) страв з картоплею, ми зрозуміли дві речі: в Україні не знають і половини способів приготування картоплі, тож дивитися, а тим більше – їсти її – у найближчі кілька тижнів ми не зможемо!

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую