ye-logo.v1.2

Як «Щастя в банці» перетворилося на благодійний гастропроєкт, що допомагає наблизити Перемогу

Суспільство 2609 1
Благодійні дегустації пані Тетяна проводить з осені 2023 року
Благодійні дегустації пані Тетяна проводить з осені 2023 року. Фото: колаж автора

Це історія майстрині з Хмельниччини, яка займається крафтовою консервацією і влаштовує благодійні дегустації.

Після початку повномасштабного вторгнення Тетяна Дем'янчук поставила свою викладацьку діяльність на паузу й започаткувала бренд крафтової продукції «Щастя в банці». Вже майже два роки вона виготовляє джеми, соуси та закуски за рецептами, які розробила сама. У списку гастрономічних надбань – варення із фейхоа і цитрусом, закуски з поєднанням смородини, лаванди й блакитного сиру, джем із бекону та ще близько десятка позицій із цікавим смаком.

Восени минулого року підприємиці спала на думку ідея, як пов'язати цю справу із допомогою українським захисникам. Вирішила влаштовувати благодійні дегустації. Зараз за її плечима три фуршети, на яких вдалося зібрати близько 70 тисяч гривень і спрямувати на поміч війську.

Сайту «Є» Тетяна Дем'янчук розповіла, як почала й розвиває крафтову справу, де шукає ідеальний рецепт і як відкриваючи людям нові смакові горизонти, допомагає війську.

Шлях до Щастя

Пані Тетяна мешкає у Чорному Острові. Каже, скільки себе пам'ятає, стільки й працювала на себе. Перед тим, як почати варити «Щастя в банці», вісім років мала власну школу англійської мови, де одночасно навчалися 50-60 діток. Це було до 24 лютого 2022 року.

«Коли почалася повномасштабна війна, вирішила, що потрібно трохи переключитись, знайти, як можна зняти напругу. Знайшла розраду у консервації. Але це були не довгі пошуки. Вже близько п'яти років любила собі закрутити не просто баночку полуниці, а щось із цікавішим смаком. До прикладу, полуницю з лимонною цедрою», - розповідає пані Тетяна.

Вона пригадує, що ідея заснувати «Щастя в банці» зародилась тоді, коли всім прийшовся до вподоби її лимонний курд – заварний крем на основі фруктового соку. З того усе закрутилося: баночки, наліпки, коробочки, перші замовники...

Історія професійного крафтярства пані Тетяни розпочалася з лимонного курду. Фото: Щастя в банці

«Іноді жартома називаю це дорогим хобі, бо поки немає таких масштабів замовлень. Однак за два роки придбали понад три тисячі баночок Щастя. І кожен відгук дає мені відчуття кайфу й натхнення продовжувати виводити справу на якісно вищий рівень. Мені це подобається, мене це надихає і дає мені змогу допомагати країні», - ділиться підприємиця.

Нині в асортименті «Щастя в банці» п'ять видів соусів, дві закуски, серед яких в'ялені томати і беконовий джем, а також понад 10 солодких позицій. Це карамель, конфетюри, джеми. У кожній із баночок – щось нестандартне й цікаве: і гарбуз з п'яними родзинками, і пелюстки троян з полуницею, і вишневе варення зі смаком глінтвейну.

Це одні з перших баночок виробництва пані Тетяни. Фото: Щастя в банці

Про той самий ідеальний рецепт

Пані Тетяна розповідає, що коли ставить собі мету, від неї не відступає. І це стосується практично всього. Особливо, коли мова йде про «Щастя в банці». Рецепти консервацій, соусів і закусок розробляє сама. Каже, аби довести все до ідеалу, може знадобитися багато часу. Однак, з-поміж домашніх клопотів й інших справ, жінка радо це робить.

«Раніше вважала, що ідеальний рецепт потрібно знаходити. Так, як зазвичай це роблять господині: пробують і переписують або ж шукають його в Інтернеті. Раніше я так робила, поки не зрозуміла, що можу створювати власні рецепти. Для мене це не є чимось складним. Головне – знати основні правила консервації і зберігання. До прикладу, в соус потрібно додати оцту, бо без того він не буде стояти. Так само й у варення треба додати певну кількість цукру. Бо якщо ж без цукру, то теж може не вийти», - говорить засновниця «Щастя в банці».

Майстриня створює і солону, і солодку продукцію. Фото: Щастя в банці

На кухні пані Тетяна творить справжні експерименти. Бува, обирає за основу основний інгредієнт, розставляє на конфорки три маленькі каструльки й у кожній із них готує різні варіанти смаків.

«Було в мене так з полуницею: в одну каструльку додала пелюстки троянд, в іншу – ревінь, ще в одну – імбиру. І таких експериментів проходило дуже багато. Особливо, коли сезон. Особливо у перший рік справи. У тестуванні смаків допомагає сім'я. Також дуже вдячна за зворотний зв'язок, усіх хто куштує продукцію. Взагалі позитивні відгуки – це моє паливо. Бо війна, рутина, відсутність замовлень інколи гасять мій запал... І раптом... БАЦ! Приходить відгук, як було смачно і я творю з новою силою. Критика вже не така приємна, але вона гартує і допомагає рости, тому вдячна кожному за зворотний зв'язок», - каже пані Тетяна.

З дегустацією допомагає родина. Фото: Щастя в банці

Благодійні дегустації: як відкриваючи нові смакові горизонти, допомагати війську

У планах підприємиці – розширення виробництва й переїзд в окреме приміщення. Нині ж влаштовує для всіх охочих гастрономічні заходи. Спочатку це були дегустації для туристичних груп у рамках турів, які організовує знайомий пані Тетяни. Коли жінка побачила, що для людей це було чимось більшим, аніж просто поїсти, почала організовувати такі дегустації вже сама.

«Перша така вже була благодійна. І я зрозуміла, який це все-таки кайф, коли ти робиш те, що любиш, і можеш цим допомогти. Акумулювати якусь певну суму і направити її туди, куди це потрібно. В закладі, де відбувається дегустація, беремо до соусів щось м'ясне, до джемів – млинці. Однак люди приходять не просто поїсти. У нас на заходах дуже тепла атмосфера. Тут діляться досвідом, слухають і надихаються. Просто треба було бачити очі людей, наскільки вони натхненні виходять із закладу після цього», - розповідає пані Тетяна.

Дегустації просто неба. Гастрономічні тури. Фото: надано Тетяною Демянчук

Каже, благодійних дегустацій у її рідному селищі вже пройшло дві. Коли починали організовувати, перша думка була – знайти волонтерів. Так й почали співпрацювати з БФ «Волонтери Поділля», ГО «Мистецька сотня Гайдамаки, ГО «Волонтерський лідер» і ГО «Дикі шершні». Крайню ж, вже третю, дегустацію вперше організували як альтернативу корпоративу.

«Звичайно, в наш час проводити корпоративи, у які вливаються величезні суми, не зовсім доречно. І в нас з чоловіком, який працює в агентстві нерухомості, виникла ідея – чому б не організувати корпоратив як благодійний захід. І у нас вийшло. Ми зібрали охочих, близько 30-40 людей. Вони гарно провели час, поспілкувалися, послухали волонтерів», - каже засновниця «Щастя в банці».

За її словами, під час проведених благодійних дегустацій вдалося зібрати 70 тисяч гривень на підтримку українських захисників.

«Дуже тішуся, що своєю діяльністю можу робити щось таке, що допомагатиме ЗСУ. Це те, що зараз мене тримає і не дає розкиснути. Не дає мені думати, що я не ефективна, що я маленька піщинка. Разом ми всі багато чого вирішуємо. Якщо кожного дня запитувати себе, що ми робимо для перемоги, то ситуація переломиться», - каже жінка.

Разом із волонтерами й підприємцями у хмельницькому арт-кафе «Диканька» пані Тетяна проведе першу благодійну дегустацію у цьому році. Захід планують організувати у неділю, 21 січня. Аби потрапити на дегустацію, потрібно заповнити реєстраційну форму, яку незабаром розмістять на сторінці «Щастя в банці» у соціальних мережах.

Благодійна дегустація. Загалом підприємиця провела три таких заходи. Фото: Щастя в банці

Читайте також: Від хобі до нацрекорду: як плетіння дідухів стало справою життя ексвійськового

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую