ye-logo.v1.2

Картоплина вагою понад кілограм

Суспільство 4629
Фото: Військова частина 3053 Нацгвардії уцкраїни

Таким врожаєм поповнилася комора подружжя Гудимів з Бубнівки Городоцького району

Про те, що картопля цьогоріч більше, ніж просто хороша, чути доводиться від багатьох городників. Але, щоб однієї бульби вистачало для приготування сковорідки смаженої страви, погодьтеся, справа не буденна. Інформація про таку «гігантеллу» надійшла до нас із Городоччини. Навчені байками про чупакабру, яку ловлять то тут, то там, але на момент приїзду журналістів чомусь завжди спалюють, а попіл і той – розвіюють, зателефонували заздалегідь. Так би мовити, поцікавитися, чи не з’їли експоната?!
«Та ви що! Рука не підіймається її чистити, – почувся жіночий голос у телефонній слухавці,– не знаємо, що з нею й робити!».
Під картоплею у Лариси та Олександра Гудимів зайнято 45 соток городу. Міському жителю від цих цифр подих перехоплює, а для села – звичайне явище. А ось у їхній коморі виявилося тісніше, ніж у казковій «рукавичці». Тут бараболя, і там бараболя, і куди не кинеш оком, знову вона, бараболя! Де тут буряки складатимуть – годі й уявити. На сонце свої диво-картоплини сорту «Слов’янка» Лариса Миколаївна виносить у кілька заходів по дві-три штуки. Ще б пак, без торбини в оберемок більше й не захопити. Найбільша бульба, опинившись на терезах, заважила трохи більше кілограма. Її «сестри» – від восьмисот грамів кожна.
За словами господарки, в корчі, зазвичай, три-чотири отакі богатирки. І хоча до побиття рекорду України гудимівській бараболі не вистачає півкілограма, а на світовий картопляний рекорд поки що жоден українець не зазіхнув (11 кілограмів 200 грамів – стільки важить найбільша у світі бульба, вирощена ліванським фермером), та цим вони зовсім не переймаються. «Ми її вирощуємо не для слави, ¬– знизує плечима жінка, – а для столу». Секретом габаритного врожаю господиня ділиться охоче. Мовляв, це зовсім ніяка не таємниця. «Вивезли гній, скультивували, посадили саджалкою, посапали, підгорнули, жуків «Престижем» збризнули. А там вже й копати треба... Все, як у людей. Головне – ніякої хімії, адже потім усе це доведеться їсти нам самим, і нашим дітям. «Слов’янку» вирощуємо вже не перший рік, але такої великої у нас ще не було! Картоплину почистила і сніданок для трьох готовий!».
«Картопля для українців – другий хліб, – стверджує Гудимів зять Віталій Чайка. – На весіллі, буває, все є, а бараболі не подали, і ніби чогось не вистачає».
Дехто скаже, цих велетнів незручно чистити. Але Олександр Броніславович має свій нескладний рецепт: «Порізав на зручні шматки і – чищу». А ось пан Віталій з цього приводу жартує: «Бараболя цього року така велика, що свиням немає що дати».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую