Гаряча тема:
- Війна
Приправте життя гостротою!
Як купуючи гірчицю, не узяти «солодицю», напередодні староноворічного застілля дізнавалися наші кореспонденти
Домашній лікар
Одна з найдавніших приправ світу здавна славилася не лише надзвичайними можливостями перетворювати звичайну страву на дуже смачну, але й – чудодійними цілющими властивостями. У народній медицині гірчицю застосовують для лікування застуд, грипу і головного болю. Її використовують при пневмонії, бронхіті, ревматизмі, подагрі, болях у суглобах і м'язах. Гірчиця покращує апетит і травлення, мобілізуючи захисні сили організму. Аби поліпшити кровообіг, позбавитися масного блиску обличчя і вирівняти його колір, жінки накладають її на обличчя, а для того, щоб побороти целюліт – на стегна і сідниці. Окрім того існують гірчичні ванни для схуднення та гірчичні маски для волосся, за допомогою яких воно стає більш пружним, м`яким, сильним і блискучим. Що вже казати про чудодійну силу гірчичників, котру кожен із нас випробував на собі ще у дитинстві... Однак, все це стосується лише власноруч зробленого продукту, а не магазинного.
Приправа власними руками
Для її приготування знадобляться 5 столових ложок гірчичного порошку, по столовій ложці цукру й олії, та по чайній – оцту і солі. Гірчичний порошок, розмішуючи, розводять окропом, доки він не перетвориться на однорідну кашку. Додають цукор, сіль, оцет і олію, й ретельно перемішують. Після цього суміш перекладають у банку і, закривши кришкою, ставлять на 10-12 годин у тепле місце (приміром, біля батареї). Аби перетворити домашню гірчицю на пікантну, можна додати до приправи трохи імбиру, мускатного горіха, часнику або гвоздики.
Як продовжити гірчиці життя
Звісно, найдовше у холодильнику перекидається прісна гірчиця, яка найменше усім смакує. Але, що робити, якщо ковбаса і холодець ще не закінчилися, а приправа вже втратила свої смакові властивості?! Господині радять не поспішати відправляти її на смітник, давлячись м’ясом у сухом’ятку. Продукт можна «реанімувати», додавши у ємність столову ложку меду. Після цього суміш слід ретельно перемішати до однорідної маси і, закривши кришкою, залишити продукт на 20-30 хвилин у спокої, аби вистоявся. Якщо ж гірчиця засохла, то в неї додають кілька крапель оцту або білого вина і дрібку цукру.
Гірчичний експеримент
Ми купили п’ять зразків вітчизняної гірчиці й запропонували її скуштувати усіх незацікавлених поціновувачів цього продукту. І хоча на колір і смак – товариш не всяк, але усі погодяться, що гірчиця повинна хоча б частково відповідати своїй назві. На те ж вона й гірчиця, а не «солодиця». Приміром, аутсайдер нашої гіркої дегустації – «Російська вогняна» (1,9 гривні за 100 грамів продукту), завезена до нас аж із Миколаєва, не гірчила зовсім. Її називали «дитячою», «солодкою», «з поганим післясмаком» і «солодкавим запахом». Навіть нелюбителі гострого запевнили, що, окрім симпатичної пластикової баночки, платити тут немає за що. Мало кому смакувала і гірчиця «Королівська» (2,9 гривні за 130 грамів), яка, навіть, незважаючи на напис на етикетці «міцна», всім теж видалася надто солодкою. А ось, 140-грамові пачки гірчиці від ТМ «Торчин» (3,75 гривні) і ТМ «Верес» (3,55 гривні) набрали однакову кількість голосів. Споживачі оцінили їхню гостроту, колір і смак, але засудили надмірну кількість «Е» в останній. Навіть рецепт курячих ніжок у гірчиці не зміг врятувати продукт від осудливих висловів з цього приводу.
Фаворитом гірчичного застілля стала приправа «Вінницька» (200 грамів за ціною 3,90 гривні). «Сльози з очей, соплі з носа, здрастуй, минуле!» – так, проковтнувши скоринку хліба, ледь-ледь змащену вінницькою «вогняною», висловилася одна зі споживачок. Деякі, змахуючи з очей непрохані сльози, стверджували, що таку «ядерну» вони востаннє куштували ще за часів Радянського Союзу. Проте більшість людей, не змовляючись, запевнили, що саме вміст цієї скляної баночки з червоною кришечкою відповідає високому званню «гірчиця» року Дракона.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: