Гаряча тема:
- Війна
Зігріє душу і тіло
Глінтвейн корисний, адже зігріває після довгого перебування на морозі, його можна вживати і при застудах і для відновлення організму після захворювань, при кашлі, а також для профілактики психологічного і фізичного виснаження.
Такий диво-напій можна приготувати вдома. Насамперед потрібно правильно обрати вино для глінтвейну. Ідеально для нього підходить напівсухе червоне вино, але неміцне. Міцне – надасть напою гіркого присмаку. Не варто брати дороге вино, краще взяти улюблене. Важливо пам’ятати, що спеції для глінтвейну використовуються немелені. Інакше – напій вийде каламутним і процідити його буде неможливо. Також вони будуть неприємно скрипіти на зубах. Спеції можна використовувати на власний смак: корицю, гвоздику, шафран, коріандр, духмяний перець, лавровий листок. Тут можна фантазувати та експериментувати, навіть придумувати різні назви глінтвейну. Скажімо, існують вже глінтвейни «Зимовий», «Дорожний», «Шахерезада», «Спортивний», «Гірський». Важливе правило, якого потрібно дотримуватися: спеції слід додавати не у вино, а у воду. Адже вони мають прокип’ятитися у ній. Якщо ж спеції кинути у вино, то при підігріванні спирт випаровується, утворюються речовини, які пити людині небажано. Найголовніше правило: глінтвейн у жодному разі не можна кип’ятити! Смак буде зіпсовано. Тож температура приготування глінтвейну має бути 65-70 градусів. Тобто, при появі перших бульбашок напій можна знімати з вогню. Потім відразу ж процідити через ситечко і розлити по келихах. Глінтвейн не підігрівають по кілька разів – його готують і відразу п’ють. Адже тільки так можна відчути свіжий та справжній букет смаку. Краще пити його із керамічних горняток. Я готую глінтвейн за улюбленим рецептом: 750-1000 мл червоного вина, 150 мл води, спеції за смаком, 100 г цукру, можна додати шматочки фруктів та ягід, цитрусових, 1-2 ст. ложки меду. Можна приготувати цей напій за традиційним рецептом: 750 г червоного столового вина, 50 г води, 1 ст. л. цукру, кориця, гвоздика – 6-7 шт., натертий мускатний горіх. Все це покласти в каструлю, накрити кришкою і нагріти на слабкому вогні до закипання. Каструлю вкутати і настоювати 10 хвилин, потім розлити в чашки чи келихи і подавати. Бажано, щоб келихи були із товстого скла – температура напою зберігатиметься якнайдовше. Одного-двох келихів цілком достатньо, щоб зігрітися і зняти кашель під час застуди, передозування посилить сонливість і головний біль. Пити напій варто гарячим і після їжі, оскільки він не збуджує апетит.
Аліна МАЦАК, Полтавська область.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: