ye-logo.v1.2

Зігріє душу і тіло

Здоров'я 2130
Фото: www.smachno.ua

Глінтвейн корисний, адже зігріває після довгого перебування на морозі, його можна вживати і при застудах і для відновлення організму після захворювань, при кашлі, а також для профілактики психологічного і фізичного виснаження.

 Такий диво-напій можна приготувати вдома. Насамперед потрібно правильно обрати вино для глінтвейну. Ідеально для нього підходить напівсухе червоне вино, але неміцне. Міцне – надасть напою гіркого присмаку. Не варто брати дороге вино, краще взяти улюблене. Важливо пам’ятати, що спеції для глінтвейну використовуються немелені. Інакше – напій вийде каламутним і процідити його буде неможливо. Також вони будуть неприємно скрипіти на зубах. Спеції можна використовувати на власний смак: корицю, гвоздику, шафран, коріандр, духмяний перець, лавровий листок. Тут можна фантазувати та експериментувати, навіть придумувати різні назви глінтвейну. Скажімо, існують вже глінтвейни «Зимовий», «Дорожний», «Шахерезада», «Спортивний», «Гірський». Важливе правило, якого потрібно дотримуватися: спеції слід додавати не у вино, а у воду. Адже вони мають прокип’ятитися у ній. Якщо ж спеції кинути у вино, то при підігріванні спирт випаровується, утворюються речовини, які пити людині небажано. Найголовніше правило: глінтвейн у жодному разі не можна кип’ятити! Смак буде зіпсовано. Тож температура приготування глінтвейну має бути 65-70 градусів. Тобто, при появі перших бульбашок напій можна знімати з вогню. Потім відразу ж процідити через ситечко і розлити по келихах. Глінтвейн не підігрівають по кілька разів – його готують і відразу п’ють. Адже тільки так можна відчути свіжий та справжній букет смаку. Краще пити його із керамічних горняток. Я готую глінтвейн за улюбленим рецептом: 750-1000 мл червоного вина, 150 мл води, спеції за смаком, 100 г цукру, можна додати шматочки фруктів та ягід, цитрусових, 1-2 ст. ложки меду. Можна приготувати цей напій за традиційним рецептом: 750 г червоного столового вина, 50 г води, 1 ст. л. цукру, кориця, гвоздика – 6-7 шт., натертий мускатний горіх. Все це покласти в каструлю, накрити кришкою і нагріти на слабкому вогні до закипання. Каструлю вкутати і настоювати 10 хвилин, потім розлити в чашки чи келихи і подавати. Бажано, щоб келихи були із товстого скла – температура напою зберігатиметься якнайдовше. Одного-двох келихів цілком достатньо, щоб зігрітися і зняти кашель під час застуди, передозування посилить сонливість і головний біль. Пити напій варто гарячим і після їжі, оскільки він не збуджує апетит.

Аліна МАЦАК, Полтавська область.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую