clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail

З початку року на Хмельниччині на ботулізм захворіло 6 людей: чим небезпечна хвороба та як уберегтися

Знаючи про небезпеку ботулізму, краще не вживати консервовані продукти, якість яких сумнівна

Знаючи про небезпеку ботулізму, краще не вживати консервовані продукти, якість яких сумнівна

Повне одужання наступає через кілька тижнів, а то й місяців.

З початку року на Хмельниччині на ботулізм захворіло 6 людей. Як повідомляє Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України, загалом зареєстровано 5 випадків: по одному випадку та одному захворілому в Старокостянтинівському, Красилівському та Городоцькому районах та 2 випадки в Віньковецькому районі (3 захворілих).

Як розповідають медики, ботулізм – харчове отруєння, яке виникає в результаті вживання продуктів, забруднених паличками ботулізму, і яке характеризується дуже важким токсичним пошкодженням центральної нервової системи. Смертність при ботулізмі може сягати до 60 відсотки від захворілих. Нещодавно у Києві при вживанні в’яленої риби на ботулізм захворіло четверо людей: одного із них врятувати не вдалось, троє у важкому стані у реанімаційному відділенні.

«Місцем постійного перебування збудника ботулізму є земля, звідки він попадає у воду, на свіжі фрукти, овочі, гриби, а далі в шлунок людини, тварини, птахів та риби. Токсини, попадаючи з їжею до організму людини. По силі своєї дії ботулізм переважає всі відомі на даний час бактеріальні токсини і хімічні отрути. Необхідно знати, що інфікуванням м’ясних і рибних продуктів може відбуватись на окремих ділянках, в результаті чого із декількох людей, які споживали даний продукт, захворіти може лише один», - розповів заступник директора держустанови Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України Ярослав Главацький.

За його словами, захворювання починається, як правило, через 36 годин після прийняття їжі, що містить палички ботулізму, проте може розвиватися і раніше - через 2 години, і пізніше – через 8 – 10 днів. З’являється загальна слабкість, головний біль, запаморочення, двоїння в очах, опущення повік. Потім наступає параліч м’язів, язика, гортані, піднебіння. Хворому важко ковтати їжу. Характерною ознакою захворювання є прогресуюча слабкість м’язів шиї та кінцівок: голова нахиляється в бік, хворому важко ходити. Тривалість хвороби - від 4 до 8 днів.

При відсутності необхідного лікування через 2 – 3 дні може наступити смерть. Повне одужання наступає через кілька тижнів, а то й місяців.

Як можна застерегти себе від захворювання?

Продукти необхідно зберігати на холоді. Знаючи про небезпеку ботулізму, краще не вживати консервовані продукти, якість яких сумнівна. При домашньому консервуванні та споживанні консервованої продукції, необхідно суворо дотримуватись таких правил:

- Овочі, гриби, фрукти брати тільки свіжі, без пошкоджень.
- Плоди та овочі необхідно добре очищати від землі, пилу, 2 –3 рази промити чистою водою.
- Гриби необхідно консервувати із додаванням оцтової або лимонної кислот.
- Посуд і кришки, призначені для консервування, необхідно добре промити і стерилізувати кип’ятінням.
- Закладати продукти в банку необхідно чистою ложкою, попередньо опущеною в окріп.
- Банки після наповнень необхідно негайно кип’ятити.
- Банки з грибами не можна закривати кришками (тим більше закупорювати), щоб не створити без кисневого середовища. Краще закрити їх двома шарами пергаментного паперу і зав’язати.
- Маринади та гриби необхідно зберігати в негерметичній тарі.
- Приготовлені консерви в маринаді зберігати тільки на холоді.
- Перед вживанням консервів і маринадів домашнього приготування для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів їх доцільно прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин.
- При виявленні вздутої консервації її вживати не можна!

Також за порадами медиків, шинку домашнього приготування перед вживанням необхідно запекти, або проварити. Рибу необхідно вживати тільки в вареному, або запеченому вигляді.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter
Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні фото та відео



Гарячі лінії

> <

Архів новин

<<Жовтень 2017>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31