ye-logo.v1.2
9 Серпня, 2020

Перші кавуни та дині: ранні та чи безпечні?

Здоров'я 3117
Лікарі нагадують, що найбільше нітратів знаходиться в трьохсантиметровому шарі від шкірки, тому про всяк випадок, баштанний варто їсти ближче до серцевини.
Лікарі нагадують, що найбільше нітратів знаходиться в трьохсантиметровому шарі від шкірки, тому про всяк випадок, баштанний варто їсти ближче до серцевини.. Фото: автора

Хмельницькій ринки поступово стають смугастими. На полицях з являються баштанні ягоди – кавуни та дині.

Продавці запевняють, що вони привезені з Херсонщини та не містять нітрат.

Щоправда, перші кавуни та дині дещо «кусаються» в ціні. Перекупник Олександр Кухарук розповів: «На овочевому ринку «Дубове» сьогодні можна було купити кавуни по 6 гривень за кілограм, а дині – за 20. У магазинах міста до цієї суми роблять ще націнку на 20%».

Черг біля баштанних не спостерігається. «Я боюся купувати кавуни та дині так рано. Зачекаю краще кінця місяця. Там і ціни впадуть і, можливо, якість баштанних буде кращою», - розповіла хмельничанка Наталія Ярощук.

Про небезпеку перших липневих ягід кажуть і медики. До того ж, заступник директора державної установи «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Ярослав Главацький повідомив, що жоден кавун та диня не були дослідженні на вміст нітратів.

«Рекомендуємо купувати баштанні ягоди на ринках, магазинах, супермаркетах, але не на місцях стихійної торгівлі. Також при купівлі вимагайте сертифікати, що засвідчують якість товару. Всі продавці баштанних повинні мати довідки, які підтверджують, що в кавунах та динях вміст нітратів не перевищує допустимого рівня», - рекомендує Ярослав Степанович.

Пам’ятайте, найбільше нітратів знаходиться в трьох сантиметровому шарі від шкірки, тому про всяк випадок баштанний варто їсти ближче до серцевини. У розрізаних кавунах та динях швидко розмножуються бактерії. Щоб вберегти себе від гострої кишкової інфекції, ягоду варто зберігати тільки в холодильнику, покривши харчовою плівкою.

Термін зберігання розрізаного плоду не має перевищувати 12 годин.

Надія Свінціцька.

Фото автора. 
 

Коментарі:

До теми

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Інформація з інших ресурсів

Останні оголошення

Відпочивай і подорожуй

  Так  Ні, дякую