ye-logo.v1.2

Дев’ять правил виходу з посту

Здоров'я 2666

Цей період має тривати не менше тижня

Про те, як правильно виходити з посту, щоб не нашкодити здоров’ю, розповідає лікар-гастроентеролог вищої кваліфікаційної категорії Подільського науково-медичного центру Ірина Гаєвська.
1. Перехід до звичайного «скоромного» харчування має тривати, щонайменше, тиждень. А у людей, які мають проблеми з шлунково-кишковим трактом, цей період розтягується до двох тижнів.
2. Кількість їжі необхідно збільшувати поступово. Це обумовлено необхідністю  відновлення потрібного рівня ферментів, котрий суттєво зменшився під час посту.
3. У перший тиждень відмовтеся від такої «важкої» їжі, як пельмені, чебуреки, манти, м’ясні пироги, шашлики, сало, жирна свинина, млинці.
4. На святковому столі має переважати рослинна їжа. Не їжте більше двох яєць на день.
5. У перші дні після посту відмовтеся від алкоголю. Або надайте перевагу вину, якого за день випийте не більше 200 грамів. Адже отруєння алкоголем та травми займають перше місце серед причин госпіталізації у святкові дні.
6. Ті, у кого все добре з шлунково-кишковим трактом, з першого чи другого дня можуть розширювати раціон кисло-молочними продуктами, починаючи з кефіру, ряженки та йогурта. Через 4-5 днів поступово  можна переходити на молоко, домашній сир, вершки, масло, твердий сир. Тим, хто не може похвалитися хорошим здоров’ям, з такою їжею доведеться кілька днів зачекати.
7. Особливо обережно потрібно виходити з посту дітям, підліткам, літнім людям та хворим на хронічні недуги  внутрішніх органів. Протягом перших днів потрібно утриматися від їжі тваринного походження, а тим паче – від алкоголю.  Дуже поступово додавайте рибу та м’ясні продукти  у пісні страви, які стали звичними.
8. Вершкове масло та м’ясні вироби (сосиски, ковбаси) можна їсти не раніше, ніж через шість-сім днів після посту.
9. Випічку їжте потроху, але не свіжу, а вчорашню. Легша для організму сирна паска.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую