ye-logo.v1.2

Актори обласного драмтеатру заявляють про самоспалення (ВІДЕО)

Культура 4805

Вони стверджують, що з театру зробили імпотента, акторів залякують, б’ють і продовжують звільняти

Десять акторів Хмельницького обласного драмтеатру імені М. Старицького оголосили про голодування і навіть заявляють про самоспалення.
Конфлікт між колективом і «людиною, яка керує театром», який триває уже протягом кількох років, дійшов до «точки кипіння». Вчора, 13 травня, на прес-конференції актори заявили: якщо влада не втрутиться, а знищення театру не припиниться, вони вдадуться до самоспалення.
Актори кажуть: протягом трьох років, з тих пір, як театром керує Петро Данчук, працівники не отримували премій, оздоровчих та інтенсивності, провідних майстрів сцени знімали з головних ролей «через неугодність», а жоден із п’яти художніх керівників, які змінювали один одного протягом трьох років, не планували роботу театру взагалі! Більше того, директор Данчук, за словами акторів, дозволяє собі піднімати руку на підлеглих, ображати їх та погрожувати.
«Найстрашніше навіть не те, що Данчук дозволяє собі нас принижувати, погрожувати, нецензурно висловлюватися і бити, – каже провідний майстер сцени Раїса Бортнійчук. – Найстрашніше – це те, що він знищив творчу потенцію театру. Зараз у ньому назріла творча імпотенція».
Актори кажуть, коли вони вперше звернулися до обласної влади, губернатор Василь Ядуха і голова профільної комісії обласної ради Микола Скиба, твердили, що все буде добре. Обласне управління культури, якому уже кілька інстанцій рекомендувало втрутитися у конфлікт, з’ясувати причину і залагодити його, взагалі роблять вигляд, що нічого не сталося.
Щоб позбутися від «неугодних і некерованих» акторів, керівництво взялося проводити атестацію. В результаті – провідні майстри сцени, такі як Раїса Бортнійчук, Олександр Топоринський, Микола Валівоць та інші, не пройшли атестацію і переведені до числа акторів другого плану.
«По-перше, атестація була проведена із порушенням закону, по-друге – наших колег змушували голосувати «за» і «проти» конкретних людей, – обурюється провідний майстер сцени Олександр Топоринський. – А по-третє, окремі члени атестаційної комісії взагалі не знайомі з роботою театру: директор обласної філармонії Олександр Драган сам зізнався, що не бачив жодної вистави, а пані Трунова – всього дві».
За словами актора Миколи Валівоця, в колективі 70 відсотків людей, які не мають жодного стосунку до театру, а решту 30 відсотків – професійних акторів – звільняють.
«Ми боремося не з Данчуком, а з владою, бо він лише виконавець, – каже актор та режисер Микола Валівоць. – Ми вимагаємо дотримання професійних стандартів, збереження і розвитку театру, а також перевірки фінансового стану справ у театрі».
За словами Олександра Топоринського, якщо ж влада, і ті, від кого залежить вирішення конфлікту, не звернуть увагу на вимоги, то він спалить себе на площі, прямісінько біля «Віри. Надії. Любові».
«Втрачати нам нічого!» - зізнаються у відчаї актори.
Додамо, що в суботу, 18 травня відбудеться чергове засідання суду у справі «Данчук проти Грищука та «Проскурова».
Нагадаємо, Національна Спілка театральних діячів вимагає звільнення Петра Данчука, бо вважає, він неспроможний забезпечити нормальної роботи колективу. Про це йдеться у офіційному листі, який голова Спілки Лесь Танюк направив до міністра культури України.
Ми й далі будемо стежити за перипетіями.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую