ye-logo.v1.2

Хмельницький обласний перинатальний центр нарешті відкрили (ФОТО)

Здоров'я 21616
Дмитра Скрипника
Фото: Дмитра Скрипника

Сьогодні, 23 травня, о 14-ій годині свої двері відкрив Хмельницький обласний перинатальний центр, десятий за ліком в Україні

З п'ятої спроби, але Хмельницький обласний перинатальний центр таки відкрили. Президент України Віктор Янукович, через якого неодноразово переносилася здача в експлуатацію медзакладу, не приїхав. Заміть нього завітали перший заступник Глави Адміністрації гаранта Ірина Акімова та віце-прем'єр-міністр України Костянтин Грищенко.
Відкривали з грудня 2012 року
Вперше відкриття Хмельницького обласного перинатального центру облдержадміністрацєю анонсувалося на грудень 2012 року. Тоді троє лікарів медзакладу поїхали на курси підвищення кваліфікації у сусідній Житомир. Наступну дату перші особи області призначили, коли оглядали встановлене обладнання – березень 2013 року. 20 квітня також не стало днем відкриття перинатального центру.
Здавалося, що 25 квітня Президент України таки переріже символічну стрічку. Реальності приїзду Віктора Януковича додавала і продуктивність праці комунальних служб. Комунальники кинулися не лише латати дороги, але й почистили їх від залишків посипочного матеріалу, прибрали сміття та ще помили тротуари. Особливо старалися курсанти Національної академії державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького — Віктор Янукович повинен був завітати і до них. Дехто з хмельничан навіть став свідком того, як комунальні служби мітлами ганяли собак поблизу Хмельницької обласного перинатального центру - нічого чотирилапим крутитися біля поважних гостей. Але ніхто не приїхав.
Спроба №5
Чекати довелося майже місяць. І таки дочекалися, перинатальний центр відкрили, але за участі Ірини Акімової та Костянтина Грищенка. По дорозі до Хмельницького високопосадовці заглянули до Старокостянтинова та оглянуть амбулаторію загальної практики сімейної медицини №1 центру первинної медико-санітарної допомоги у складі поліклініки Старокостянтинівської центральної районної лікарні.
У Хмельницькому ж обласний перинатальний центр відкривали усім миром. До корпусу центру зігнали, мабуть, усіх працівників обласної лікарні, також увагою присутніх вшанували губернатор Василь Ядуха із заступнками і міський голова Сергій Мельник зі свитою. Після традиційних привітальних слів високопосадовців та перерізання стрічки, заступник головного лікаря Лариса Притуляк буквально за менш ніж півгодини провела екскурсію для гостей. Далі короткотривалий брифінг, на якому Ірина Акімова та Костянтин Грищенко учергове розповіли про відкриття перинатальних центрів по усій України. 
Друге дихання перинатального центру
Ще на початку 2010 року в обласній лікарні відкрили відділення екстрагенітальної патології. Створене воно було для вагітних жінок, які мають негінекологічну патологію: цукровий діабет, хвороби серця та нирок, оскільки саме в обласній лікарні сконцентровані фахівці з усіх медичних спеціальностей.
У жовтні 2011 року це відділення перейменували на обласний перинатальний центр з перспективою розвитку, оскільки Національним проектом «Нове життя - нова якість охорони материнства і дитинства» передбачено відкриття регіональних перинатальних центрів у кожній області.
«У 2010 році перинатальний центр взагалі не існував в області. Тут був відкритий палатний корпус №1 обласної лікарні, де існували різні відділення обласної лікарні, у тому числі відділення екстрагінетальної паталогії. Не було як такого перинатального центру взагалі» - розповідає заступник головного лікаря Лариса Притуляк.

Наразі ж під Хмельницький обласний перинатальний центр віддано усю будівлю. Заклад повністю відремонтований та забезпечений новим обладнанням. Центр зможе приймати понад 2500 пологів на рік. Тут працюють 60 лікарів та 128 чоловік медперсоналу. Перинатальний центр має сім індивідуальних пологових залів з 90 ліжками
«Раніше ми не могли досліджувати гази крові, що необхідно робити, коли лікуємо у відділені реанімації новонароджених чи жінок. Зараз є така можливість. У нас не було автоматичного біохімічного аналізатора, що дає можливість миттєво робити дослідження всіх аналізів для жінки. Отримали тромбоеластограф, до речі ми єдиний перинатальний центр, який його має. Закуплено флуориметр. Маємо можливість надавати допомогу в інтенсивній терапії одночасно шістьом жінкам, при необхідністі із штучною вентиляцією легень. Слідкуюча апаратура з'явилася. З'явилася можливість розморожувати компоненти крові на сучасних апаратах, а не примітивними методами. В операційній у нас апарати для інфузії крові, тобто при масивних кровотечах цю кров можна знову вливати жінці. Лептохірургічний пристрій для безкровних операцій. Придбали високочастотний апаратт для штучної вентиляції легень, апаратт краніоцеребральної гіпотермії, маємо можливість досліджувати слух новонароджених. Ехоенцефалографію проводитимемо — можливість збуджувати кору мозку та охолоджувати мозок. Ультразвуковий апарат, який дає можливість нам повністю обстежити новонароджених прямо в палаті інтенсивної терапії. У нас є можливість слідкувати за плодом на всіх етапах», - додає Лариса Притуляк.
Унікальність закладу
Унікальними в цьому закладі є кабінет функціональної діагностики, навчально-методичний тренінговий центр та новітні телекомунікаційні технології. Зокрема, кабінет функціональної діагностики укомплектовано апаратом для холтеровського моніторування, комп’ютерним спірографом, апаратом УЗД, фетальним монітором та електрокардіографом, що дасть змогу швидко проводити обстеження пацієнтів.
Створений навчально-методичний тренінговий центр забезпечить постійне навчання лікарів та середнього медичного персоналу зі спеціальностей «акушерство та гінекологія», «анестезіологія», «неонатологія». При навчально-методичному центрі працює сучасна медична бібліотека.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую