ye-logo.v1.2

Батальйон територіальної оборони: душею - вдома, подумки - на Сході (ФОТО, ВІДЕО)

Суспільство 3590

Новостворене військове формування пройшло десятиденне навчання на полігоні у Хмельницькому.

Уже місяць виповнився Хмельницькому батальйону територіальної оборони, який базується у 19-й ракетній бригаді. Склад на 100% укомплектований, чого не скажеш про забезпечення елементарними засобами захисту: шоломи старші за бійців та 23 бронежилети на 430 солдатів. У той же час батальйон можуть направити у східні області України.

«До нас такі чутки доходили, — зізнаються військові. — От тільки поки без конкретики. Ніякі накази не надходили. Та й поки не будемо забезпечені усім необхідним, то немає чого туди їхати, щоб не стати «гарматним м'ясом».

А до «необхідного» певно лише форма не відноситься. На неї військові не нарікають, а просто за власні кошти купують іншу. Те саме і з «берцями».

Наразі хмельницький батальйон територіальної оборони потребує бронежилети четвертого і вище класу захисту, кевларові каски, тактичні розвантажувальні жилети, радіостанції, прилади нічного бачення, біноклі, оптику для снайперських гвинтівок, засоби особистої гігієни, футболки, білизну, шкарпетки та навіть цигарки. Особливе місце у побажаннях військових посідає тепловізор. Про такий прилад, який може врятувати життя бійців усього батальйону вночі, лише мріють.

Обнадіяла батальйон територіальної оборони нещодавна сесія обласної ради, на якій депутати прийняли рішення про закупівлю 400 бронежилетів для них.

Попри усі негаразди, батальйон пройшов десятиденне бойове злагодження на полігоні у Хмельницькому. На заміну теорії — практика. Кожного дня військові вистрілювали тисячі набоїв та метали сотні імітаційних гранат.

«Настрій у нас хороший. Намагаємося більше посміхатися, підтримувати один одного. У когось краще виходить виконувати завдання, у когось — гірше, тому більш досвідчені допомагають молодшим, адже хоч і небагато, але є такі, які взагалі не служили в армії, — розповідає заступник командира взводу старшина Дмитро Сторожук. — Потрібно захистити державу на Сході і Півдні. Куди нас пошлють, там і будемо боронити Україну».

А от 21-річному Денису Марцинюку уже довелося «поспілкуватися» із російськими військовими. От тільки розмова навряд була приємною: «Служив у військовій частині у Перевальному під Сімферополем. Там нас росіяни взяли в облогу, частина наших перейшла служити у Миколаїв, інші — на бік Росії. З перебіжчиками зв'язок не підтримую», — каже солдат.

Представники генерального штабу Збройних сил України залишилося задоволені рівнем підготовки батальйону територіальної оборони. Кажуть, що солдати уже можуть виконувати бойові завдання.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую