ye-logo.v1.2

Утеплюємо квартиру “дідівськими” способами

Суспільство 3692
Фото: ferozit.uabuild.com

Нерідко сувору зиму ми можемо відчути, навіть не виходячи на вулицю. А тим паче — тепер, коли перспектива хорошого нагрівання помешкання російським газом примарна.

 Вкрай слабка теплоізоляція житлових будинків, побудованих у радянські часи, і зношеність систем централізованого опалення змушують нас братися за утеплення свого житла! У боротьбі за комфортну температуру всі засоби хороші: і найсучасніші технології, і старі дідівські способи.

Теплоізоляція склопакетів
З настанням перших холодів ми часто переконуємося, що встановлені в теплий період року склопакети виявилися недостатньо якісними, або ж майстри халатно поставилися до своєї роботи. Крім того, статистика стверджує, що в 70% квартир ще досі стоять старі дерев’яні вікна з одинарним склінням. Єдиний вихід на цьому етапі — як слід утеплитися, використовуючи підручні засоби. Щоб це зробити, достатньо придбати в будь-якому будівельному супермаркеті теплозберігаючу плівку для вікон, а також силіконовий герметик і ущільнювач. Герметик заповнює невидимі щілини, через які у ваше житло просочується холодне повітря. Отже, слід очистити й підсушити поверхню, з якою плануєте працювати. Іноді не зайвим навіть буде підсушити її феном. Потім потрібно нанести герметик (можна робити це вручну, але краще використовувати будівельний пістолет). Якщо краплі герметика потрапляють на скло, не видаляйте його одразу, потрібно зачекати висихання, а потім просто зішкребти шпателем або лезом. Далі використовуйте теплозберігаючу плівку. Звертайте увагу на модифікації з максимальною подачею світла. Така плівка встановлюється на склопакети і перешкоджає витіканню інфрачервоного випромінювання, тому тепло залишається всередині приміщення. Коли ви будете її монтувати, потрібно використовувати рукавички, а поверхня плівки має бути просто ідеально чистою. Дуже важливий момент, яким боком буде встановлюватися плівка. Якщо переплутаєте, то ефект буде протилежний — тепло буде виходити з житла, і не потрапляти в нього ззовні навіть у сонячну погоду.

Боротьба зі щілинами і протягами
Старі, деформовані віконні рами необхідно скріпити по кутах спеціальними металевими кутниками. Це допоможе зменшити перекоси, і створки стануть закриватися щільніше. Щоб скло стояло щільно, доведеться замінити старі штапики на нові й обробити щілини прозорим силіконовим герметиком. Для закриття щілин між рамою і стіною, а також рамою і підвіконням більше підійде водостійкий акриловий герметик. Як боротися з щілинами між рамою і створками вікна в нашій країні знає, мабуть, кожен. Можна заклеїти їх паперовими стрічками, малярським скотчем або медичним пластирем, віконною замазкою або саморобними сумішами з будівельного гіпсу (алебастру) та крейди, навіть закрити смужками бавовняної тканини, густо намиленим господарським милом. Усі ці варіанти якісно справляються з головним завданням – утихомиренням протягів, але погані тим, що з настанням весни досить важко очистити вікна, від слідів утеплення. Більш зручний і ефективний варіант – це сучасні ущільнювачі з різноманітних полімерів (полівінілхлориду, гуми, поролону, поліуретану). Найнадійнішими вважаються гумові матеріали, виготовлені у вигляді трубчастих профілів. Такі ущільнювачі легко вставляються між рамою і створками, щільно закриваючи щілини, і так само легко видаляються до повторного використання. Їх можна підібрати і за кольором, щоб вони не виділялися на фоні вікна. Якщо ж у вас металопластикові вікна, дізнайтесь як їх правильно обрати.

Утеплюємо стіни
Для квартир в старих панельних «хрущовках» із дуже тонкими стінами може знадобитися додаткова теплоізоляція. Особливо це стосується кутових кімнат, в яких одна зі стін безпосередньо контактує із зовнішнім середовищем. Часто буває, що кути в таких приміщеннях промерзають і в них поселяються вогкість і цвіль. Тут можна рекомендувати утеплення кімнати зсередини. До стіни кріпляться лаги з дерева або оцинкованого профілю, між якими в розпір встановлюється теплоізоляційний матеріал завтовшки не менше 50 мм. Якщо застосовуються паропроникні матеріали (плити або мати з мінеральної вати або скловати), то з боку кімнати утеплювач доведеться закрити кількома шарами пароізоляції (щільної поліетиленової плівки), щоб волога не накопичувалася в товщі матеріалу. Якщо ж використовуються плити пінополістиролу або інших спінених матеріалів, то пароізоляція не потрібна. Вся ця конструкція закривається гіпсокартоном, листом ДВП або ДСП, поверх якого можна проводити будь-яку обробку – фарбувати, клеїти шпалери тощо.

До останньої краплі
Ще одне актуальне завдання – домогтися, щоб радіатори опалення видавали максимальну кількість тепла. Перш за все, варто усунути всі ті причини, які можуть знижувати їх тепловіддачу. В жодному разі не слід ховати батареї в декоративні короби, закривати екраном або меблями – це відразу відбирає 15-20% тепла, призначеного квартирі. Варто також враховувати, що радіатор, поміщений у глибоку нішу під підвіконням, віддає тепло приблизно на 10% менше. Крім того, щоб тепло не йшло в стіну, простір за радіатором рекомендують утеплювати шаром теплоізоляційного матеріалу і встановлювати екрани з металевої фольги. Не знаєте, які батареї обрати? Ми дізналися, читайте тут!

Підготувала Ангеліна ПІДЛІСНА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую