ye-logo.v1.2

Якщо вірити опублікованим соціологічним дослідженням, то мером Хмельницького можуть стати одразу три людини

Вибори 3424

Вже з 23 жовтня діючим виборчим законодавством заборонено оприлюднювати будь-які результати соціологічних опитувань, які стосуються ймовірних результатів виборів до місцевих органів влади.

На Хмельниччині натрапити на такі рейтинги виявилося справою не з легких. Та, на думку координатора кампанії спостереження Громадянської мережі «ОПОРА» у Хмельницькій області Андрія Попика, ці результати не потрібні виборцям. «Вони потрібні штабам, щоб бачити де недотягують, де мають проблеми, а де хороші позиції», - вважає спостерігач за виборчим процесом.

Разом із тим, якщо проаналізувати те, що нам вдалося зібрати, то… таке враження, що в кожного свої рейтинги. Ще 24 вересня у газеті Хмельницької міської ради «Проскурів» вийшли результати соцопитування, яке з 30 серпня по 6 вересня провів інститут соціальних технологій «Соціополіс». Запитували у хмельничан (650 респондентів): «Якщо б у найближчу неділю проходили вибори депутатів Хмельницької міської ради, за яку партію і кандидата від неї Ви б проголосували?». Результати розподілися наступним чином: Партія Петра Порошенка «Солідарність» (Сергій Мельник) - 12,8%, ВО «Батьківщина» (Олег Лукашук) - 11,8%, ВО «Свобода» (Олександр Симчишин) – 11%, Партія «Поруч» (Сергій Лабазюк) - 7,8%, Партія «Рідне місто» - (Віктор Коліщак) - 7,2%. Близькими до подолання прохідного бар’єру були «Об’єднання «Самопоміч» (Олександр Драган) - 4,9% та партія «За конкретні справи» (Олександр Герега) - 4,5%.

А майже через місяць на сайті ye.ua, в рубриці "Політична реклама" вийшов ще один партійний рейтинг – вже від Київської агенції «Guildhall». Одне з запитань: «Яку політичну силу ви будете підтримувати при виборах кандидатів у міську раду?». Очолив рейтинг «Блок Петра Порошенка «Солідарність» - 25,2%, а далі йдуть «Об’єднання «Самопоміч» - 17,7%, «Батьківщина» - 14,8%, «Поруч» - 12,3%, «Рідне місто» - 7,8%, «За конкретні справи» - 6,8% та «Громадський рух «Народний контроль» - 5,2%. Опитали, як вказано в інформації 2000 хмельничан. А запитували… за два тижні до виборів.

Між іншим, якщо результати «Соціополіс» можна знайти на сайті цього інституту соціальних технологій, то ось Київську агенцію «Guildhall» відшукати в Інтернеті не вдалося.

«Є два види результатів соцопитувань. Ті, які дають штабам та ті, які оприлюднюють для виборців, щоб показати силу своєї партії. Тобто ті, які оприлюднюються, мають технологічну функцію», - вражає Андрій Попик.

Результати соцопитувань на посаду Хмельницького міського голови виявилися ще «цікавішими». Спочатку в спецвипуску №2 газети Хмельницької обласного партійної організації ВО «Батьківщина», вийшла стаття, що найвищий рейтинг підтримки має Олег Лукашук. Цитуємо: «До нього позитивно ставляться 34,7% опитаних хмельничан. Це майже удвічі перевищує показник другого місця та більше рейтингу другого і третього місця разом узятих». Ось тільки хто на другому та третьому місці та з якими відсотками не сказано. Лише зазначено, що дослідження проводилося 5-7 вересня Агенством громадських комунікацій «Результат». Опитали 958 респондентів. Та ось відомостей про попередню діяльність цього агенства відшукати не вдалося.

Не знайшли ми даних і про Центр з інформаційних проблем, результати соціологічного опитування якого були оприлюднені 9 жовтня в газеті «Подільська пропозиція». Коли проводилося дослідження не вказано, але в ньому взяло участь, як зазначено, 1200 чоловік. І лідером на мерських перегонах є Костянтин Чернилевський з 26,75% голосів. Далі йдуть Олег Лукашук – 18%, Сергій Мандзій – 11,21% та Олександр Симчишин – 9%. А вже 16 жовтня в цій же газеті черговий рейтинг, тільки відсотки змінили. У Чернилевського 31,75%, у Лукашука 19%, у Мандзія 11,21%, а в Симчишина 10%.

Але маємо ще один рейтинг на посаду міського голови Хмельницького, який був опублікований разом із партійним від Київської агенції «Guildhall». У ньому лідер Сергій Мандзій з 23,7% голосів респондентів. В Олега Лукашука 17,3%, в Олександра Симчишина 11,5%, а в Костянтина Чернилевського 9,8%.

Чи варто вірити усім цим опитуванням, тим паче, коли їх проводять організації, інформацію про яку знайти доволі важко? «Не варто. І взагалі, для чого виборцю результати опитувань? Виборець має робити усвідомлений вибір незалежно від того, в кого який «офіційний» рейтинг», - вважає координатор кампанії спостереження Громадянської мережі «ОПОРА» у Хмельницькій області Андрій Попик.

Марія РОСЕЦЬКА. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую