ye-logo.v1.2

Поради туристу. Термос на будь-який випадок

Туризм 6262
У поході термос - незамінна річ
У поході термос - незамінна річ. Фото: автора

Як обрати термос для походу? Звертайте увагу на матеріал, зовнішній вигляд і навіть запах.

Взимку термос у поході або навіть під час тривалої прогулянки – незамінна річ. Так приємно на морозі відкрити ємність з ароматною кавою, запашним чаєм чи глінтвейном! Та й в усі інші пори року він принесе багато користі, в тому числі й під час нестерпної спеки, коли про гарячі напої навіть думати не хочеться. Тоді термос можна використовувати замість холодильника – зберігати у ньому прохолодну воду чи інші напої. Особисто я завжди беру термос у піші походи, якщо є місце в рюкзаку – й в автостопні мандрівки.
Які ж бувають термоси і на що слід звертати увагу при їх виборі? Давайте спробуємо розібратися.
В першу чергу термоси можна поділити на питні (для напоїв) і харчові (для їжі). Останні мають широке горло, через яке зручно діставати їжу, та велику кришку-тарілку, перші, як правило, вужчі і довші.
Термоси для їжі – зручна річ для роботи або ж для автомобільних мандрівок, коли зайва вага і об‘єм не мають значення. Для піших туристів і автостопників це вже розкіш. При виборі такого термосу зверніть увагу на об‘єм. Обирайте ємність, в яку якраз увійде ваша порція. Якщо він буде заповнений на половину, їжа швидше охолоне.


Темрос для їжі має широке горло і велику зовнішню кришку, яку можна використовувати як миску.

Термоси для напоїв – практичніша й універсальніша річ. Зовнішня кришка – одночасно ще й невелике горнятко, внутрішня пробка щільно закриває термос, щоб рідина не виливалася.


Термос для напоїв.

Зручно, коли внутрішня пробка має кнопку, а тому можна наливати напій, не розкручуючи її. З іншого боку, з часом через такий клапан може виходити тепло і витікати рідина.


Пробка з клапаном зручна, але менш надійна.

Бувають термоси із помпою. Вони великі і зручні у використанні, однак ними можна користуватися лише вдома або ж під час виїзду на природу на автомобілі.

Основні характеристики
Термос складається із колби, корпуса і двох кришок, внутрішньої і зовнішньої. Від колби певною мірою залежить головна здатність термоса – зберігати всередині задану температуру (тепло або холод). Найкраща колба – скляна, але у поході це не дуже надійна річ. Сильний удар може пошкодити її, і термос перетвориться на непотріб. Тому частіше використовують металеві колби. Вони не так добре тримають температуру, зате значно надійніші. Є ще й пластикові колби, але вони мають найгірші показники, зате найдешевші. Тут варто звертати увагу на матеріал – якщо термос смердить пластмасою, його не варто купувати.
Найпопулярніший матеріал для корпуса – нержавіюча сталь. Титанові корпуси дуже легкі, але значно дорожчі. Корпус може бути, як і колба, пластиковим, але, як йшлося раніше, це не найкращий варіант.
Як на мене, у поході найзручнішим і найнадійнішим є термос із металевою колбою і таким же корпусом. Однак це справа індивідуального смаку і вподобань.
Навіть порожнеча між колбою і корпусом має значення! Вона також впливає на здатність термоса зберігати температуру. Від того, чим наповнений цей простір, термоси поділяються на вакуумні і повітряні. Вакуумний термос краще тримає тепло, однак найменша тріщинка на корпусі – і він перетвориться на повітряний.
Також на здатність термоса зберігати тепло впливають наступні характеристики:
- відстань між стінками корпуса і колбою (чим вона більша, тим краще);
- відстань між колбою і зовнішнім дном (чим вона більша, тим краще);
- ширина горла (чим воно вужче, тим краще);
- об‘єм термоса (чим він більший, тим довше зберігатиметься тепло).

Як обрати термос. П‘ять порад
1. Потрусіть термос. Якщо в ньому щось хитається чи тарахкотить, значить колба погано зафіксована. Такий термос не надійний.
2. Огляньте кільце ущільнювача, воно має бути щільно підігнане до колби.
3. Огляньте термос на дефекти. Найменша тріщинка чи надщербленість мають насторожити вас.
4. Понюхайте термос. Якщо він пахне неприємно, відкладіть його.
5. Почитайте характеристики виробу (якщо такі є). Якщо вказано, що колба має гумові амортизатори, це надає виробу додаткової надійності.
Читайте також, які речі варто взяти в похід, а також, що має бути в аптечці туриста.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую