ye-logo.v1.2

Подорожуємо Хмельниччиною. Вербецька товтра — гора з чотирма вершинами

Туризм 11137

Інша назва мальовничого місця — Чотири кавалери.

Національний природний парк “Подільські Товтри” — одне з напрекрасніших місць на Хмельниччині. Він охоплює чималу територію у понад 260 тисяч гектарів. У рубриці “Подорожуємо Хмельниччиною” ми вже неодноразово здійснювали мандрівки місцинами, які розташовуються на території парку. Наприклад, дивилися на унікальну геологічну пам'ятку у Китайгороді, мандрували заказником “Кармалюкова гора” у Приворотті, досліджували цікавинки Сатанова, який, до речі, вийшов у фінал конкурсу “7 чудес України: історичні міста та містечка”.


Вербецьку товтру ще називають Чотири кавелери за кількістю вершин.

Сьогодні ми поблукаємо Вербецькою товтрою, яка є ботанічним заказником у складі природного парку. Є як мінімум три причини, чому варто її відвідати.
По-перше, тут дуже гарно. На вершинах товтри (а їх аж чотири — звідси і друга назва — Чотири кавалери) нагромаджене чудернацьке каміння, прямо на якому цвітуть дивовижні жовті квіти. Прямо на вершинах можна знайти невеличкі печерки, а ще — насолодитися неймовірним краєвидом на навколишні поля і гігантський кар'єр.

Казкова сонячна рослинність.


На одній із вершин Вербецької товтри.

По-друге, тут можна прогулятися... дном стародавнього моря. Товтри — явище унікальне, аналогів якому в світі практично немає. Мільйони років тому це були морські рифи. Тобто, товтри — це не гори, утворені внаслідок тектонічного руху, а “продукт” діяльності живих організмів — молюсків і коралів. У наші дні такі утворення можна побачити переважно під водою. А товтри — одне з небагатьох місць у світі, де можна спостерігати їх неозброєним оком на поверхні. На Вербецькій товтрі, як і на багатьох інших, можна побачити скам'янілі мушлі.


У спекотну погоду можна перепочити у маленькій печерці.

По-третє, дістатися до Вербецької товтри дуже просто і дешево. Буквально у кілометрі від неї є залізнична станція Нігин, через яку курсують приміські потяги, що сполучають Хмельницький і Кам'янець-Подільський.


Поряд проходить залізниця.

Таким чином, можна здійснити одноденну вилазку на товтру. Для цього потрібно о 12.00 сісти на дизель “Гречани-Ларга” у Гречанах і о 14.07 ви вже будете в Нігині. А потяг у зворотньому напрямку відправляється о 17.30 (прибуває в Гречани о 19.40). На квиток в обидва боки знадобиться 32 гривні, а трьох з половиною годин буде цілком достатньо, щоб прогулятися усіма чотирма вершинами Вербецької товтри ще й дослідити околиці.


З товтри відкривається вид на кар'єр...


...і на цементний завод у Кам'янці-Подільському.

Тільки пам'ятайте, що Вербецька товтра — це заказник загальнодержавного значення, де ростуть рідкісні рослини. А тому поводитися тут слід відповідно — не смітити, не рвати рослини і не розводити вогнище.

Рослинність на товтрі дуже мальовнича.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую