ye-logo.v1.2

Самостійно навколо світу. Хмельничанка про Австралію: “У мене був культурний шок!”

Туризм 7188
В Австралії тварини не бояться людей
В Австралії тварини не бояться людей. Фото: з архіву Ганни Азаренко

Ганна Азаренко ділиться враженнями від тримісячного перебування у далекій країні.

Що ми знаємо про Австралію? Що там живуть кенгуру і коали, а коли у нас літо — там зима. Хмельничанка Ганна Азаренко знає значно більше, адже провела там три місяці — місяць подорожувала континентом, а ще два прожила як місцева мешканка. Вона ділиться враженнями і корисною інформацією, яка знадобиться тим, хто планує чи поки що мріє дістатися до далекого континенту.

- Аню, розкажи для початку, чи складно українцю отримати візу до Австралії? І скільки вона коштує?

- Україна перебуває у так званому списку ризику. Але тим не менш, я отримала туристичну візу (visiting visa) за п'ять днів після подачі документів, коштує вона 340 австралійських доларів (1 австралійський долар = 18 грн). До того ж, подавала документи онлайн і візу отримала онлайн. Навіть в паспорт нічого не потрібно наклеювати, в аеропорту знають, що у тебе є віза, і просто ставлять в'їзний штамп.
Звісно, над документами треба попрацювати: перекласти на англійську паспорт, свідоцтво про народження, документ від роботодавця, який підтверджує, що ти маєш в Україні місце роботи. Слід заповнити довжелезну анкету, третина якою присвячена твоїм досягненням, подорожам, проектам тощо. Австралійцям важливо зрозуміти, чи вартий ти їхньої візи. Великим плюсом буде лист-запрошення від когось із австралійців (у мене було таке запрошення).
Ця віза дається на три місяці, і ти можеш використати її у будь-який час протягом року, тобто не потрібно заздалегідь купувати авіаквитки.


У місті Перт - столиці Західної Австралії.

- Австралія славиться гарною природою. Що тобі запам'яталося із побаченого?
Національний парк «Караджині» з пустелею, червоними скелями. Тут розроблені маршрути різної складності, є навіть такі, де потрібно дертися, тримаючись за вбиті у скелю труби. Це як цікавий квест.
Маунт Брюс — друга найвища вершина Західної Австралії, звідки відкривається неймовірний краєвид.
Корал Бей — затока із дуже-дуже гарними коралами. І щоб побачити їх, не потрібно бути дайвером, достатньо плавати з маскою і трубкою.
Monkey Mia — місце, де можна годувати дельфінів.


Червоні кольори пустелі.

Захід сонця на північному узбережжі.

 

Австралійські краєвиди.  Дорогою на Маунт Брюс.

- А люди сильно відрізняються від нас? Який у них менталітет?
- Австралійці — дуже привітні, легко знайомляться і роблять компліменти незнайомим людям (не раз бачила, як люди знайомляться у громадському транспорті і одразу ж домовляються про побачення). У суспільстві не прийнято говорити про проблеми чи щось негативне. З проблемами йдуть до психолога, а з друзями говорять про різні дрібниці.
З дитинства у них виховують повагу до природи, толерантність. Тварини почуваються тут безпечно, навіть пташки не бояться людей. Багато законів на захисті природи.


Усіх цих тварин можна замовити собі на свято, але не як м'ясо, а для обнімання.

Та й людина у цій країні почувається захищеною. Усюди, де є небезпека послизнутися, є спеціальне покриття. У горах вбиті спеціальні цепи, прилаштовані драбини у небезпечних місцях.
Є центри, де ти залишаєш свої данні, і тобі шукають роботу. Також багато законів на захисті жінок. Вони мають переваги при працевлаштуванні чи розлученні.


Крани з питною водою на пляжах, вулицях та в громадських спорудах: для маленьких і тих, хто у візках, а також для високих.

- Бачила екзотичних тварин?
- Фотографувалася із коалою, бачила різних ящірок. Якось я залишила відкритим вікно, і у будинок забіг маленький гекон. В Австралії на зміну зоопаркам приходять парки, у яких тварини перебувають у вільних умовах. Ти гуляєш біля них, можеш погладити, купити спеціальну їжу і погодувати.


Місцевий голуб.


Морський дракон.

- Що скажеш про місцеву їжу?
- Національна страва — fish and chips (риба і картопля фрі). Австралійці їдять багато м'яса, причому кенгурятина дешевша, ніж яловичина. Практично кожна родина має барбекю, виїжджає з ним на природу, а відкритий вогонь майже ніде не можна палити.
Є ще дивний соус vegemate – на вигляд як смола, солоний, на тости мастити. Мені не сподобався, але австралійці його дуже люблять, якщо їдуть кудись надовго, беруть з собою чи просять, щоб їм привезли з батьківщини.
Взагалі в Австралії продукти фасують великими порціями. Якщо шоколадка, то 200-300 грамів, молоко — 2-4 літрів. Адже сім'ї великі, багато дітей, особливо у азійців.

 

Обійми з баобабом.

- Що тебе найбільше вразило, що запам'яталося?
- Якось я сиділа півгодини у місті і спостерігала за перехожими. Так у мене був культурний шок від цієї різноманітності: різний колір шкіри і форм тіла, різні раси і національності. Одночасно можна побачити індуса в тюрбані чи африканця з дредами, людину у в'єтнамках і шортах або ж у чоботах і куртці. Крім аборигенів та австралійців-вихідців з Європи тут можна зустріти людей всіх національностей, дуже багато азійців. Аборигени живуть переважно відокремлено, їх усім забезпечує держава, а тому їм навіть не потрібно працювати.
В Австралії дуже хороші дороги і мега-ввічливі водії, які ЗАВЖДИ пропускають пішоходів.
А ще кожен штат тут вболіває за свою команду з австралійського футболу. Ця гра не схожа ні на американський, ні на європейський футбол, вона досить травматична, але дуже захоплива. Кожної п'ятниці гра, і всі вболівають за своїх.
Цікаво дивитися австралійські новини, незвичні речі показують: то акула з'їла людину, то жінка у 61 рік народила першу дитину, то діти змалечку приймають препарати, що затримують статевий розвиток, адже мають намір змінити стать.
А ще цікаво, що в Австралії будинок у Стуфчинцях коштував би дорожче, ніж у Хмельницькому. Річ у тім, що в країні навіть у маленькому населеному пункті є все необхідне для хорошого життя (хороші дороги, супермаркети, готелі, СТО і навіть кінотеатри), до того ж там тихіше і навколо — гарна природа.


Карта світу по-австралійськи.

Читайте також, чому Грузія - рай для мандрівників, і що цікавого можна побачити у Туреччині.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую