ye-logo.v1.2

У Хмельницькому відбувся концерт відомого італійського органіста

Культура 3520
Італієць Сальваторе Пронесті зіграв у Хмельницькій обласній філармонії
Італієць Сальваторе Пронесті зіграв у Хмельницькій обласній філармонії. Фото: автора

В обласній філармонії на королі інструментів зіграв Сальваторе Пронесті.

Учора, 24 жовтня, хмельничани та гості міста відвідали концерт органної музики. Відомий італійський органіст-імпровізатор Сальваторе Пронесті більше години імпровізував і грав мелодії відомих композиторів.
До Хмельницького італієць приїхав з Одеси. Там він відкривав Міжнародний фестиваль органної музики «Odessa Music Fest».

«Це його перша подорож по Україні, - розповіла Інна Косс, ведуча музикознавець Хмельницької обласної філармонії. – Одеські організатори запросили Сальваторе після того, як випадково натрапили у «Ютубі» на запис його гри. То була імпровізація на тему румунських мелодій, які він грав на фестивалі у Брюселі.

Хмельницький – друге місто, яке відвідав Сальваторе. Ще один концерт відбудеться у Чернівцях», - розповіла музикознавець.

Орган вважається королем інструментів завдяки різнобарвній плітрі звучання і багатству технічних можливостей.

Традиційно його розміщували у храмах, відтак сформувався репертуар переважно духовного спрямування. Але Сальваторе Пронесті дав незвичайний концерт, і основну його частину склав органний джем-сейшн. Тому посеред імпровізції на тему Одеси, серед звуків, що імітують морські хвилі, сигнальні гудки пароплавів і кораблів, дуже несподівано було почути таку знайому і таку незвичну для органного виконання «Ах, Одесса, жемчужина у моря».

Темою імпровізацій були враження композитора від подорожі Україною. Окрім того Сальваторе виконав музику, написану видатними композиторами до відомих кінофільмів: «Гобой Габріеля» Еніо Маріконе з фільму «Місія», музичну тему до історичної драми «Список Шиндлера» Джона Уільямса, і звісно ж музику Ніно Рота до другої частини культового фільму про італійську мафію «Хрещений батько». Звучала й «Пісня Венеції» видатного італійського композитора 20 століття Фернандо Джермані.


Уся програма концерту мала на меті представити огран у незвичному амплуа.
Окрім того Сальваторе Пронесті здивував ще однією імпровізацією, створеною лише для ніг виконавця. 10-хвилинне соло для педалі органу розрорталося від повільного початку до швидкого і феєричного фіналу композиції.

 

На біс прозвучала імпровізація на мелодії італійських народних і популярних авторських пісень. А в самому кінці Сальваторе зіграв Гімн України, чим зірвав бурю аплодисментів. Слухачі один за одним підходили і дякували італійцеві за чудову гру, і хоча Сальваторе зовсім не розуміє української, обіймав і дякував у відповідь.

«Grazie, Khmelnitsky!» – подякував він наостанок. Але так просто хмельничани його не відпустили.

Після концерту Сальваторе Пронесті фотографувався з усіма охочими, ділився враженнями від концерту, а дітям пропонував спробувати пограти на органі.

Фотографуючись, Сальваторе у кожного запитував його ім`я і дякував за увагу.

 Сальваторе пояснює, які емоції він відчуває, коли сідає за інструмент

«Чула, що приїжджає добрий органіст з Італії , і прийшла з чоловіком на концерт. Нам дуже сподобалося, - поділилася враженнями хмельничанка Людмила Присяжнюк. - Я під великим враженням. Не очікувала, що таке різноманіття пісень можна виконувати на органі. Вони прекрасно звучать. І це не тільки Вівальді та Бах, але й сучасні композитори, як от Моріконе».

Довідка:  Сальваторе Пронесті навчався грі на органі у маестро Луїджі Челегіна. У 1993 році відкрив власну «Органну крамницю» для будівництва, реставрації та технічного обслуговування органних труб. Паралельно з музично-ремісничою діяльністю ведеться інтенсивна концертна. Як органіст, особливо цінний імпровізаціями в різних стилях, провів концерти на важливих національних і міжнародних фестивалях, серед яких Брюссель (2015, 2016), Брюгге (2016). Сьогодні Сальваторе - капельмейстер Капели собору у Вібо Валентія. Нещодавно був запрошений зайняти пост Почесного органіста в соборі своєї єпархії, Мілето-Нікотера-Тропеа. 
Має велику колекцію клавішних інструментів для виконання античної музики.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую