ye-logo.v1.2

«Безпечний будинок»: поліцейські перевірятимуть житло хмельничан, аби зменшити кількість крадіжок

Суспільство 4872
Поліцейські збираються перевірити кожну багатоповерхівку
Поліцейські збираються перевірити кожну багатоповерхівку. Фото: автора

Мешканці багатоповерхівок можуть самі захистити себе від злодіїв, виконавши рекомендації поліції.

 У Хмельницькому вже з понеділка, 16 січня, стартує пілотний проект, який за словами поліцейських, має на меті зменшити кількість крадіжок в обласному центрі до 85 відсотків. Проект мають втілити спільно з мешканцями будинків, в першу чергу тих, хто вже створив ОСББ. Називається він «Безпечний будинок».

Як пояснює заступник начальника міського відділу поліції Ігор Кирник, профілактичний проект розробили, взявши за основу й адаптувавши практичний досвід Європи та США. Поліція разом з мешканцями багатоповерхівок має визначати проблеми, які є на території їхнього проживання, та розробити заходи щодо протидії злочинності.

«Найбільше громадян турбують факти крадіжок їхнього майна. Наявна кількість дільничних фізично не може реагувати на всі звернення. У європейських країнах щодо протидії злочинності існує так звана сусідська взаємодопомога – співпраця мешканців під’їздів, будинків, місцевої влади, ОСББ і поліції. Важливо, щоб поліція і громадськість працювала разом, аби запобігти злочинності. Для цього ми спільно з управлінням патрульної поліції розробили план превентивних (попереджувальних) заходів під умовною назвою «Безпечний будинок», - говорить Ігор Кирник.

Поліцейські презентували проект "Безпечний будинок"

Учасники проекту – це дільничні офіцери, патрульні, голови ОСББ, мешканці багатоповерхівок і представники інших органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Він передбачає три етапи. Спочатку поліцейські за попередньою домовленістю з мешканцями обстежуватимуть, наскільки будинки є технічно укріпленими у напрямку протидії злочинності.

Читайте також: Минулого року в Хмельницькому щодня ставалося 11 крадіжок

Перевірятимуть під’їзди, дитячі майданчики, підвали, прибудинкову територію, стоянки і складатимуть акти обстеження. Після цього на підставі аналізу слабких місць поліцейські повідомлятимуть про них мешканців і рекомендуватимуть, як усунути проблеми. Далі хмельничани мають реалізовувати ці рекомендації. Третій етап проекту – аналітично-підсумковий, який полягатиме у вивченні реалізації заходів й аналізу стану злочинності до і після їх впровадження.

Такі акти складатимуть після обстеження

«До прикладу, якщо із загальних рекомендацій громадяни встановлять лише ґрати на вікна першого поверху і два чи більше замків до вхідних дверей, це знизить ймовірність проникнення злодія на 15-20 відсотків. Якщо встановити сигналізацію, це убезпечить помешкання ще на 30-35 відсотків. Камери спостереження у будинках, прибудинкових територіях і розміщення повідомлення у видних місцях про наявність відеоспостереження – це ще 15-20 відсотків. Надалі – паркан навколо території, освітлення, укріплення вхідних дверей під’їздів, підвалів, виходів на дах – це ще по 5-10 відсотків до загального результату безпечності. У комплексі, технічна укріпленість місць проживання зросте майже до 85 відсотків. Це суттєво стримає злочинця, який відмовиться від злочину ще на стадії його готування», - переконаний Ігор Кирник.

Очікувані результати від проекту

Наразі у Хмельницькому близько 300 ОСББ. Але проект спрямований не лише на ті будинки, де є об’єднання. До нього долучаються і ЖЕКи, будинки комунальної власності також обстежуватимуть правоохоронці. Загалом поліцейські мають оглянути кожну багатоповерхівку в Хмельницькому, починаючи з понеділка, 16 січня. Коли закінчать обстеження, поки невідомо. Як додає керівник патрульних поліцейських Олег Костенко, реалізація цих заходів потребує коштів, тому завершення одного з етапів проекту залежить в першу чергу від того, де і скільки мешканці будинків шукатимуть гроші. 

Читайте також: Обласний центр обслуговує лише 18 дільничних поліцейських замість 62

«ОСББ діє згідно закладеного кошторису витрат на рік. Для того, щоб реалізувати якісь заходи для забезпечення колективної безпеки, потрібно виділяти кошти. Треба проводити збори і формувати новий ремонтно-резервний фонд. На прикладі нашого ОСББ, коли ми встановлювали відеоспостереження: не обов’язково всі мають здавати гроші, є люди багатші, є бідніші. У нас знайшлися такі, які допомогли обладнанням, серед співвласників знайшлись фахівці, які його підключили. Не обов’язково на все потрібно витрачати гроші, ОСББ – та організація, яка дозволяє кожному співвласнику брати участь в управлінні. Наразі 10-15 ОСББ вже долучилися до співпраці з поліцією», - говорить керівник громадської організації «Рада голів ОСББ м.Хмельницького» Богдан Малінський.

Читайте також: Дружба з сусідами і «золотий» замок: як хмельничанам вберегти квартиру від крадіжки

Поліцейські наголошують, що проект «Безпечний будинок» покликаний підвищити ефективність взаємодії поліції з громадою, налагодити дієвий взаємообмін інформацією про правопорушення і потенційних злочинців, та відмовити ймовірного злодія від вчинення крадіжки вже на стадії готування злочину. Крадій має усвідомлювати ризик бути затриманим вже під час злочину, а не після.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую