ye-logo.v1.2

Пройшла третя зустріч Вуличного Університету

Суспільство 2575
Фото: Денис ПАНКРАТОВ

«Життям, що не досліджується, неможливо жити» - саме під цим гаслом пройшла третя зустріч Вуличного

18 червня в хмельницькому сквері ім.Шевченка відбулася третя зустріч в рамках самоосвітнього проекту «Вуличний Університет». Лекцією з філософії «Філософія, як турбота про себе» захід відкрила Наталя Вітвитська - асистент кафедри філософських та соціологічних наук ЧТЕІ КНТУ(м.Чернівці). Другим заняттям, присвяченим визвольному руху афроамериканців у США 40-70-х років, продовжив зустріч соціолог із Києва, дослідник соціальних рухів у країнах Африки та Америки, засновник організації «Че Гевара» - Сергій Кірічук.
На галявині, де зібралась молодь, стояли мольберти із філософськими цитатами: «Давайте аналізувати речі, щоб вони не спокушали нас»(Марк Аврелій), «Людина звикає жити, задовго до того, як звикає мислити»(Альбер Камю) та «Життям, що не досліджується, неможливо жити»(Сократ). Саме з останньої цитати розпочалась перша лекція, більш схожа на цікаву дружню розмову, яка, однак, спровокувала багато суперечливих коментарів: розгорнулася дискусія на теми моральності та гендерної свободи.
Після короткої перерви на каву - чай, учасники Вуличного повернулися до місця проведення зустрічі, де Сергій Кірічук розпочав екскурс у тривалу історію боротьби за свободу темношкірого населення США. Лекція супроводжувалася тематичними ілюстраціями, та, головним чином, була присвячена організації «Чорні пантери», що діяла на початку другої половини 20-го століття та істотно вплинула на становище афроамериканців у американському суспільстві та світі. (Цікаво, що останній режим апартеїду – тобто примусове розділення на державному рівні темношкірого населення від малочислених вихідців з Європи, було ліквідовано досить недавно – всього 17 років тому – в 1994 році, у Південно-Африканській Республіці).
Чотирьохгодинний захід пройшов досить жваво і окрім людей, що свідомо відвідали заняття, залучив декількох перехожих.

Денис ПАНКРАТОВ
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую