ye-logo.v1.2

Райони Хмельницького

Культура 6690

Багато хто з xмельничан, минулої суботи, десь між 16 та 18 годинами, прогулюючись у сквері імені Шевченка, зупинявся біля доволі незвичного для парку явища.

Близько десяти мольбертів,було розставлено на траві, недалеко від пам’ятника Шевченку. А на них красувалися акварельні малюнки. В основному на малюнках були зображені звичайні вулиці, звичайні багатоповерхівки, звичайні забори,усі звичайнісінькі але такі знайомі…
Справа в тім, що Вуличний Університет проводив виставку етюдів, які відображають мікрорайони нашого міста. Етюди малювалися в рамках проекту «Пленер нарайонє».
«Зазвичай, виходячи малювати місто, художник зупиняє свій погляд на центральних вулицях, історичних місцях, будівлях. І це нормально – бачити красу в таких місцях. Але чомусь повз художника проходить краса звичайного . Звичайного п’яти - десятиповерхового будинку, краса нічних ліхтарів вздовж проспекту, краса двориків, які ми щодня бачимо. Тому Вуличний Універ й вирішив провести художні пленери у районах нашого міста, щоб звернути увагу на приховану повсякденністю красу, А разом з нею й через неї побачити людські відносини, які її творять» - каже Денис Панкратов – ініціатор проекту і виставки «Пленер нарайонє».
У проекті прийняли участь близько 15-ти молодих хмельницьких художників. Пленери впродовж трьох тижнів проходили на вулицях таких районів, як Гречани, Виставка, Дубово та навіть на дахах по вул.Зарічанській Прибузькій та Водопровідній.
Виставка відкрилась невеликою художньо-критичною доповіддю «Район, як інверсія центру», у якій йшлося про взаємозв’язок між центральною частиною міста й людського життя, де відбуваються найважливіші для людини дійства та мікрорайонами, де, на думку автора, розвиток людини, її дієвість припиняється.
Згодом, учасники Вуличного, продовжуючи тему виставки, розпочали бесіду про значимість мікрорайонів, їхню функцію, яка згодом вилилась у розмову на тему міста взагалі – його архітектури, інфраструктури, впливу на життя мешканців.
Близько шостої години розмова дійшла кінця, й імпровізовану виставкову залу почали згортати. Малюнки з виставки можна побачити у групі Вуличного Університету в соціальній мережі «Вконтакте» - http://vkontakte.ru/street_univer .
Нагадаємо, що Вуличний Університет – освітній проект, ініційований Хмельницькою незалежною студентською профспілкою «Пряма Дія», в рамках якого щосуботи о 16:00 ,у парку ім. Т.Г. Шевченка, проходять лекції та дискусії по соціології, філософії та сучасній культурі.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую