ye-logo.v1.2

Євро-2012. Учителів іноземних мов змушують чергувати в міліції

Суспільство 3124

Через не знання іноземних мов страждають профільні викладачі. міліціонери почали приїжджати додому до вчителів й забирати їх на чергування

 Райцентр Нова Ушиця розташований за 100 км від Хмельницького. Межа району пролягає по річці Дністер. І хоч обласний центр не приймає чемпіонат Євро-2012, місцева влада припускає, що сюди можуть приїхати іноземці.
Наприкінці квітня міліціонери попросили в райвідділі освіти список викладачів іноземних мов. У двох школах й технікумі таких виявилося дев'ять осіб.
— Зібрали нас і кажуть: якщо хтось з іноземців заблукає, або виникнуть ще які проблеми, щоб ми допомогли з перекладом. Усі вчителі погодилися, — розповідає вчителька англійської зі школи №1 Людмила Холявко, 56 років.
Але з травня міліціонери почали приїжджати додому до вчителів й забирати їх на чергування.
— Чому ми мусимо виконувати чужу роботу? Нам за це ні доплачують, ні відгулів не дають, — говорить учителька англійської Людмила Савєльєва, 39 років.
— Казали викликатимуть по необхідності. А тепер людей із відділку не випускають. Маємо сидіти в діжурці й відповідати на телефонні перевірки з області, — додає вчителька німецької мови Валентина Лозінська, 39 років.
Викладач англійської 51-річна Валентина Кушнір просиділа в міліції понад 6 год.
— Тиждень тому мене викликали на діжурство, — розказує. — У вісім утра була у відділенні, а за годину подзвонили з області. Сказали нібито стоять на роздоріжжі біля Ушиці. Я пояснила англійською, як їм доїхати до міліції.
Міліціонери зробили жінці зауваження. Мовляв, спершу потрібно було спитати ім'я, що в них сталося, а тільки потім пояснювати дорогу.
— Після дзвінка я хотіла піти, а черговий до мене: "Не маєте права". До двох годин дня сиділа. У мене купа своєї роботи, хазяйство, мати стара.
Викладач німецької мови із технікуму Тарас Побережний, 57 років, чергував двічі:
— Нас надурили. Сказали, що перекладатимемо по можливості, а тут уже сутками треба чергувати. І це ще Євро не почалося.
У відділі освіти нічого не знають про чергування. Вони надали інформацію про вчителів. Хоча списки чергування підписані начальником райвідділу освіти Маргаритою Власовою.
— У нас є затверджений графік, — говорить начальник Новоушицького відділу міліції Сергій Яценко, 36 років. — Люди допомагають із власної ініціативи.
На курси іноземних мов ходили четверо міліціонерів. Із жодним поспілкуватися не вдалося — усі зайняті роботою. Нібито є номер, на який може подзвонити іноземець. Однак де він є, теж не показали.
— Ще не готовий, — відповів начальник міліції.
Запитую в чергового, як вони спілкуватимуться з іноземцями. Міліціонер виносить папірець.
— Гуд дей, — читає капітан Сергій Шендерук. — Ай ем дюті офіцер поліс стешен.
Англійські слова написані українськими літерами. Зверху переклад. У записці запитання на зразок: ваше ім'я і прізвище, звідки ви приїхали, де зараз знаходитеся, що сталося. В останньому рядку іноземця запевняють, що за 10 хвилин до нього прибуде оперативна група.
Запитую в чергового офіцера, чи зможе він зрозуміти відповідь.
— Так, — говорить Сергій Шендерук. Згодом додає, що зрозуміє зі словником. На прохання показати словник, офіцер заходить у чергову частину й не повертається.

 

Михайло ПЕРКОВ
 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую