ye-logo.v1.2

Невидимі герої кіно

Культура 2187
Фото: Євгеній Дорофєєв

Коли ми дивимося фільми у кінотеатрі, рідко замислюємося над тим, яким чином все влаштовано за маленьким віконечком в кінці залу, звідки ллється світло. Кореспонденти “Проскурівського телеграфу” вирішили заглянути на “кухню” кінотеатрів і поспілкуватися із людьми, від яких напряму залежить, чи побач

“Обожнюю техніку та пишу вірші”
Надія Василишина працює кіномеханіком у кінотеатрі ім. Т. Шевченка уже 24 роки. Потрапила вона сюди за розподілом після закінчення Львівського кінотехнікуму у 1988 році. І весь цей час дбайливо доглядає за апаратурою, крутить фільми хмельничам і знає практично усе у своїй галузі.
“Коли я обирала професію, це не був спонтанний крок, мені тягнуло до кіногалузі і до техніки, - розповідає пані Надія. - Я добре навчалася в школі, і тому батьки трохи здивувалися, коли я вирішила вступати до кінотехнікуму”.
Коли дівчина приїхала із рідного Львова в Хмельницький, в кінотеатрі встановили нову чехословацьку апаратуру. Досвіду в молодого фахівця практично не було, робота здавалася складною. Зараз же Надія Василишина управляється з технікою дуже швидко і легко, усі ці складні для недосвідченої людини механізми стали майже рідними.
“По-перше, потрібно правильно змонтувати фільм (жінка показує на величезну коробку із десятком бабін плівки — прим. авт.), по-друге, правильно зарядити плівку, налаштувати звук, чіткість, контрастність. Також треба постійно перевіряти технічний стан плівки, щоб вона не порвалася під час показу”, - ділиться основами своєї роботи пані Надія.
Зараз кінотеатр ім. Шевченка показує фільми на плівці. Як патріот закладу, Надія Василишина з нетерпінням чекає моменту, коли тут з’явиться цифрова апаратура і фільми у 3D. “У нас є технічні можливості, кваліфіковані працівники, які мають знання і досвід роботи, - розповідає жінка. - Сподіваюся, що після реконструкції кінотеатр залишиться. Буду я працювати чи ні, це одна справа, але головне, щоб я разом з іншими хмельничанами могла прийти сюди і подивитися кіно”.
Коли пані Надія тільки-но влаштувалася на роботу, їй здавалося, що буде із задоволенням дивитися усі фільми без перестанку. Тоді вона навіть ходила з цікавістю в інші кінотеатри. Зараз робить це рідко, адже основна продукція сучасної кіноіндустрії — це бойовики та фільми жахів. Їй же до вподоби історичні фільми та життєві історії.
“Перший сеанс я зобов’язана подивитися повністю, щоб оцінити налаштування звуку та інших параметрів. Деякі стрічки переглядаю кілька разів, але часто звертаю увагу не так на сюжет, як на технічний бік, операторську роботу, мінуси, - зізнається хмельничанка. - Іноді мені здається, що я можу писати сценарії”. До речі, незважаючи на любов до техніки та точних наук, Надія Василишина пише чудові милозвучні вірші.

“Цифрову апаратуру не полагодиш викруткою”
Валентин Князєв працює кіномеханіком у кінотеатрі “Планета” півтора року. До цього він спробував себе у багатьох сферах: працював регулювальником апаратури на заводі, дизайнером. Зараз він займається 3D-графікою, комп’ютерними іграми та перекладами з англійської.
Валентину доводиться працювати як з плівковою, так і з цифровою апаратурою. “З цифровою працювати легше, в неї рідше бувають збої чи неполадки. Але якщо вже машина зупинилася, то це серйозно, її викруткою не полагодиш, - розповідає хмельничанин. - Коли щось трапляється при перегляді фільму на плівці (гасне лампа чи падає заслонка), це видно або чути. Цифрова ж апаратура працює тихо”.
Головний обов’язок кіномеханіка — завжди бути поряд з апаратурою. “Я не можу вийти під час кінопоказу, раптом щось станеться”, - каже чоловік.
Тому, щоб подивитися новинки, йому доводиться приходити в кінотеатр не в свою зміну, адже переглядати кіно через невеличке віконечко в апаратній йому не подобається. Важливо побачити перші і останні 10-15 хвилин фільму, щоб оцінити якість звуку та зображення.
“Найбільше мені до вподоби радянські стрічки. Але і деякі сучасні можу переглядати по п’ять разів, наприклад “300 спартанців”. З професійної точки зору люблю дивитися фільми, зняті по іграх, наприклад “Сайлент Хіл”, - ділиться кіномеханік. Його улюблені стрічки: “У погоні за щастям” з Вілом Сміттом у головній ролі та психологічне кіно “Та, що танцює у темряві”, де знімається співачка Бйорк.
За час роботи у Валентина Князєва ніколи не траплялося ситуацій, щоб він запізнився на роботу і через це не відбувся чи затримався сеанс. “Я не можу собі такого дозволити, особливо зранку, коли дитячі сеанси. Якби діти через мене не подивилися мультики, мені було б соромно, я би пішов з роботи”, - зізнається Валентин. Єдині причини відміни сеансу — це відсутність світла чи серйозні поломки апаратури.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую