ye-logo.v1.2

Світ емалі родини Юркових

Культура 1410

Виставка робіт мистецької династії Юркових з Хмельницького відкрилася в обласному художньому музеї

А розпочала роботу виставка в сьомий день народження найменшого члена родини – Михайлика. Це перша виставка робіт членів усієї родини у Хмельницькому.
Сама ж родина Юркових досить відома в мистецькому світі України. Насамперед, глава родини – Іван Михайлович, визнаний майстер, працює у техніці емалі. Старший син Сергій – головний художник Хмельницького. Молодший, Ігор, працює в одному з київських ювелірних домів та є неодноразовим лауреатом премії всесвітньовідомої фірми «Фаберже». Пробує свої сили в мистецтві і наймолодший член родини Юркових, онук Івана Михайловича Михайлик.
Техніка емалі має багатовікову історію. Ще майстри Стародавньої Греції, Єгипту, Візантії, Київської Русі свої декоративні вироби з міді, срібла й золота прикрашали кольоровими емалями. Загалом же техніка роботи з емаллю досить складна. До художника вона потрапляє у вигляді плиток або гранул різних кольорів. І вже сам художник їх подрібнює, перемелює до порошкоподібного стану. Потім додає трішки води, клею, і ця суміш наноситься на металеві пластини. Також емаль може напилюватися і у вигляді порошку. Після цього пластину випалюють у печі. Існує кілька різновидів емального живопису. На виставці представлені два види – перегородчаста емаль та емальєрний живопис. Усі роботи досить невеликого розміру. І розмір залежить від величини печі. Якщо ж художник хоче створити більшу картину, він збирає її з окремих фрагментів. Часто у живописі поєднуються різні матеріали та засоби. Прикладом такого поєднання є робота Івана Юркова «Прабатько Богумир та праматір Слава». Дерев’яна рама, на якій кріпиться композиція, – деталь ткацького верстату. Також у роботі задіяна шкіра, нитки та текстиль.
Виставка робіт родини Юркових працюватиме до 10 жовтня.



Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую