ye-logo.v1.2

У Балині ліплять глечики та кують зброю

Культура 4216
Викладач та керівник гуртка Микола Михайлов демонструє зброю та обладунки, виготовлені його учнями.
Викладач та керівник гуртка Микола Михайлов демонструє зброю та обладунки, виготовлені його учнями.. Фото: автора

Учні ВПУ №36 займаються історичною реконструкцією та опановують народні ремесла.

 Вихованці гуртка історичної реконструкції “Скіф” на базі вищого професійного училища №36, що у селі Балин Дунаєвецького району, збирають кераміку трипільських часів, козацькі люльки та різноманітні старожитності, опановують гончарство, різьбярство, ковку по металу та інші народні ремесла. Їхній ідейний натхненник — керівник гуртка та викладач суспільних дисциплін Микола Михайлов. Він працює в училищі 16 років, половину із них опікується гуртком.
“Зараз у гуртку займається 19 учнів, хоча кожен рік кількість дітей змінюється. Ходять як хлопці, так і дівчата. Хтось ріже по дереву, хтось ліпить із глини, хтось малює ескізи. Кожен знаходить заняття до душі, - розповідає Микола Іванович. - Ми обладнали майстерню у підвалі, вивезли з хлопцями звідти причеп сміття”.
19-річному Сергію Татарину до душі різьбярство. “Зараз я вирізаю скульптурну композицію - кіт із рибою. Загалом, мені найбільше подобається вирізати тварин”, - розповідає Сергій.
Марія та Мирослава Харабари, котрі приїхали вчитися у Балин із Закарпаття, займаються художньою ліпкою із глини. “В дитинстві бачила по телевізору, як ліплять глечики, і думала: от би й собі спробувати”, - розповідає Мирослава.
Причому гуртківці не лише ліплять, що заманеться, а й відтворюють зразки трипільської культури, а також формують глечики та інший посуд зі знайдених давніх черепків. Ще донедавна Микола Іванович возив гуртківців на власному автомобілі (доки не продав його) у сусідні села, на узбережжя Дністра, де вони збирали залишки старовинної кераміки.
“Діти полюбляють виїзди, під час яких вони перетворюються на справжніх дослідників. Так, у селі Бернашівка, що на Вінниччині, робітники рили котлован для ставу. Ми там виявили трипільське поселення, знайшли багато черепків та навіть рештки закам’янілого дерева”, - розповідає Микола Іванович.
Також члени гуртка “Скіф” виготовляють зброю, яка повністю відповідає давнім екземплярам. Вони намагаються зберігати не лише автентичні розміри та матеріали, а й застосовувати відповідні технології. У їхньому доробку мечі та кинджали скіфських часів, скрамасакс (короткий меч), келеп польського гусара, кістені, булави, шоломи, щити різних століть тощо.
На основі чималої колекції гуртка створюється музей народних ремесел і промислів. Уже практично готові зали, присвячені зброї та гончарству, виставлена колекція старовинних свистків та люльок Поділля. У процесі розробки розділи, присвячені ткацтву, шевству, бджільництву, мисливству, рибальству, землеробству та багато інших.
Микола Михайлов планує створити розділ “Наша гордість”, присвячений усім викладачам, які коли-небудь працювали у ВПУ №36. “Багато вчителів живуть цим училищем, віддають багато років свого життя дітям. Хочеться, щоб про них пам’ятали”, - каже Микола Іванович.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую