ye-logo.v1.2

Другий день “Розкуття”: блюз на альті, електро-хаус на бандурі та медитації під співочу бронзу (ФОТО+ВІДЕО)

Культура 3378

Вечір акустичної музики за традицією відкривав подолянин.

 Олександр Якубов, керівник ансамблю “Товтри” Хмельницької обласної філармонії, не лише зіграв на баяні власні мелодії та відомі композиції, а й розповів у жартівливій формі історію виникнення цього інструменту.
Продовжував концерт киянин — композитор, автор та виконавець власних пісень, організатор фестивалю патріотичної пісні “Рутенія” — Григорій Лук’яненко. Він зіграв на гітарі власні композиції “Прелюдію” та фрагменти опусу “Пори року”.
“Прелюдія прийшла до мене спонтанно, я сів і зіграв її, і ось уже протягом 20 років вона не змінна. А “Пори року” писалися десять років. Ось як буває”, - розповів музикант.
Також він довів, що гітара так само український інструмент, як і іспанський, зігравши фантазію “Козацький танок” та народні мелодії в оригінальній обробці. До речі, Григорій Лук’яненко виступав у номінації “на біс!”. Її удостоюються учасники минулих фестивалів, котрі викликали найбурхливіші відгуки глядачів. Цього разу музиканта знову приймали тепло та викликали на біс.
Молодий музикант Андрій Чистосєрдов порадував хмельничан незвичним застосуванням альту.
“Альт — це рідкісний інструмент, крім класичного скрипкового тембру він може видавати інші. Наприклад, я врешті-решт почав грати на ньому блюз”, - розповів музикант, який опановує інструмент 10 років. Крім блюзових мелодій, він зіграв джаз, романс та імпровізацію у стилі рок-н-ролу 70-х років.
Ще один молодий киянин Ярослав Джусь зіграв власні твори на фортепіано та на бандурі. З останньою хлопець часто експериментує, створюючи мелодії у різних музичних стилях, навіть у електро-хаусі.
“Сім років тому бандура заполонила моє серце. Мені приємно, що цей інструмент створений на нашій землі. Моя мета — довести, що бандура може бути не лише акомпанементом, а й звучати сольно”, - розповів Ярослав.
Завершував вечір Максим Кісєлєвський грою на незвичному інструменті — співочій бронзі.
“Це не зовсім музика у сучасному розумінні, це електричний розряд. Інструмент виник п’ять тисяч років тому, його використовували, щоб очищати воду, лікували від інфекційних хвороб”, - розповів музикант. І дійсно, його імпровізації та старовинні мелодії вводили глядачів у медитативний стан.
“Кожен з цих п’яти унікальних музикантів подарував нам цілий світ”, - сказав організатор фестивалю мономистецтв Володимир Смотритель на завершення та запросив хмельничан на інші дні “Розкуття”.
Завтра, 30 травня, у монотеатрі “Кут” авторське документальне кіно, 31 травня — гумор, сатира та оригінальний жанр.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую