ye-logo.v1.2

Маленька висока мода

Культура 1403

Відбувся сімнадцятий Хмельницький фестиваль моди «Барви Поділля»

Космічні прибульці у неймовірних костюмах, дивні істоти у фантастичних обладунках, вродливі панянки в хутряному вбранні, дивні комахи у сірих шатах… Ні, це не тиждень високої моди, це - фестиваль молодих дизайнерів «Барви Поділля», що вже у сімнадцятий раз зібрав талановиту молодь, якій є що сказати і показати глядачеві.
Замість подіуму – сцена Хмельницького Національного університету, а замість суворих критиків – викладачі, організатори конкурсів краси, директори модельних агенцій.
А глядачі – ті ж самі студенти, їхні батьки та педагоги. І кожен оцінював своє: викладачі – майстерність виконання робіт, батьки милувалися своїми  чадами, ну, а студенти, звичайно ж, не зводили очей зі своїх товаришів та кумирів – шикарних довгоногих дівчат та симпатичних юнаків, які  демонстрували колекції. 
Майбутні Версаче і Андре Тани (а це – студенти університету з кафедр дизайну, технології і конструювання швейних виробів, методики і теорії професійного трудового навчання та з Київського університету технології і дизайну) винесли на суд журі 22 колекції. В усі ці роботи, які пройшли попередній відбір, молоді модельєри вклали весь свій талант і здібності, аби порадувати нас своєю творчістю та прекрасним почуттям гумору. Адже були тут і сумні колекції, дивлячись на які згадуєш цвинтар, були і привиди, і готи, і огидні комахи, і взагалі якісь незрозумілі сутності…  Оскільки, як пояснила професор університету, член журі, організатор фестивалю Ірина Баннова, джерелом натхнення може бути будь-яка річ, подія та явище природи: літературний твір, театральна постановка, африканський костюм, місто майбутнього… Так, в минулому році перемогла колекція «З етнічного джерела», для якої витоком натхнення стала книга.



На конкурсі було представлено чимало нових ідей.
Отож, упродовж двох годин ми мали змогу дивитися на результат фантазій та творчих польотів молодих талановитих дизайнерів. Чого лише варті були: «Єдність протилежностей», колекція вражала  гармонійним поєднанням білого і чорного, «Дволикий Янус», який ще раз запевняв, що наше життя - театр, а люди в ньому – актори, «Приречена перевтілюватися» довела, що за мільйони років існування природа створила власну колекцію. Ну а «Білокура бестія Марлен Дітріх» – вразила вдалим поєднанням французького шарму та англійської аристократичності.
Проте справжній фурор викликала «Хустиночка», яка скорила глядачів і журі  чудовою задумкою та вдалим поєднанням кольорів, і яка отримала Гран-прі фестивалю. Її автор – студентка 5 курсу університету Надія Поліщук, а сама колекція є її дипломною роботою.
До речі, конкурс проводився у двох номінаціях, отож було два перших місця. У номінації «Є ідея» кращою було визнано колекцію студентки університету Ірини Перун «Душа очима маскараду». У номінації «Тенденція» перше місце посіла Катерина Каланчук зі своєю колекцією «Дрес-код для джентльмена».
Спеціально запрошений член журі, режисер-постановник всеукраїнського конкурсу краси «Міс Україна» Оксана Гаврилова вручила спеціальні призи –  сертифікати на безкоштовний менеджмент на рік з фотосесією моделям Ользі Зарубінській та Яні Галанай. Крім того, кращою чоловічою моделлю було визнано Сергія Мазура.
Спеціальні призи від членів журі отримали колекції «Дрес-код для джентльмена», «Приречена перевтілюватися» та «Чистота звуку».
Щоправда, представникам газети «Є Поділля», та й, судячи з реакції залу, більшості глядачів, до вподоби була колекція вечірніх атласних суконь. Проте, як пояснила Ірина Баннова: «На таких конкурсах ми досить серйозно ставимося до композиції, а головне – до ідеї, яка в роботі дизайнера цінується в першу чергу. Тобто, дивимося, що нового він приніс: чи то працюючи з кольоровою гамою, чи то з оздобленням, чи навіть переносячи елементи чужої творчості у свій одяг. Для прикладу, Пако Рабана називають «Великим металістом», оскільки він застосовує у своїх колекціях метал. Якщо це робити так як він, це, звичайно, буде плагіатом, а якщо у своїй колекції поєднати метал якось по-іншому, це вже вважатиметься новою подачею, власною ідеєю.
На конкурсі було дуже багато нових ідей. А от щодо атласних суконь – так, це гарно, але вже відомо, і ми не побачили нічого нового».
Зрозуміло, що колекції, представлені на фестивалі, - творчі, і це не те, що завтра з’явиться на наших вулицях. Це красиві речі, призначені для подіуму. Однак елементи цих ідей вже сьогодні можна перенести в сучасний одяг.


Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую