ye-logo.v1.2

Колекціонування різних речей спонукає вивчати історію

Культура 1714

У Нетішинському міському краєзнавчому музеї запрацювала виставка “Монетний двір” Олександра Добровольського”

Світ захоплень людей досить різноманітний. Серед них не останнє місце займають колекціонери. Зокрема, інженер з ремонту хімічного цеху ХАЕС Олександр Добровольський вже п’ятнадцять років збирає монети.
Як і у більшості колекціонерів, потяг до збирання різних предметів з’явився у Олександра ще у школі. Спочатку він любив марки, яких було вдосталь у кіосках періодичної преси. Проте після відвідин рідної бабусі Марії, у якої хлопець побачив знайдені на городі монети періоду Російської імперії (1753 і 1813 роки випуску), захоплення марками змінилося на колекціонування монет. Дізнавшись про захоплення Олександра нумізматикою, шкільні друзі презентували йому монети різних держав зі своїх “запасів”. Згодом у колекціонера-новачка назбиралося близько сотні різноманітних монет.
Тоді Олександр Добровольський зрозумів, що необхідно систематизувати монети за певними серіями і напрямками, як чинять справжні колекціонери. Він почав читати спеціальну літературу про історію виникнення, карбування грошей.
Частину своєї колекції монет Олександр вже представляв кілька років тому у Нетішинському міському краєзнавчому музеї під час виставки “Світ захоплень працівників ХАЕС”. Поряд із колекціями марок, значків, пивних етикеток, календариків, поштових листівок з приватних зібрань атомників, у виставковій вітрині були виставлені і монети Добровольського із серії “Флора та фауна”. З того часу колекція Олександра поповнилась не одним десятком цікавих монет і нині налічує понад півтори тисячі. Тож працівники Нетішинського міського краєзнавчого музею вирішили створити персональну виставку колекціонера.
“Незвичні для нас металеві гроші періоду Російської імперії (XVIII – XIX століття), адже вага однієї монети в п’ять копійок – більше ста грамів. У різні періоди для карбування грошей використовували мідь, срібло, золото, бронзу, алюміній, нержавіючу сталь, цинк, латунь, – розповідає Олександр Добровольський. – Гроші – це своєрідна візитка держави”.
На багатьох монетах викарбувані архітектурні пам’ятки, звірі, птахи, рослини, риби, молюски тощо. У колекції Олександра Добровольського також є платіжні засоби таких держав, як Багами, Вануату, Барбадос, Кокосові (Кілінгові) острови. Оригінальні зразки таких монет теж можна побачити на виставці.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую