ye-logo.v1.2

Родинну реліквію – до музею

Культура 2049
автора
Фото: автора

У Хмельницькому обласному літературному музеї відкрилася виставка одного портрета.

 І портрет цей – Тараса Шевченка. Це паперовий плакат з портретом Тараса Григоровича роботи відомого українського художника Фотія Красицького – внучатого небожа поета, онука його рідної сестри Катерини. Плакат вийшов у світ «3 мая 1906 года», як зазначено в його вихідних даних. Видала його «Типо-Хромо-Литография И. И. Чоколова», що містилася в будинку під номером 22 по вулиці Фундуклеївській у Києві. Як бачимо, плакат з портретом Т. Г. Шевченка має понад сто років. Мабуть, з його тиражу, який наразі невідомий, у світі залишилися одиниці примірників. Нині це вже справжній раритет. Отже, примірник, виставлений у Хмельницькому обласному літературному музеї, є справді оригінальним у своєму роді, цінним музейним експонатом – художнім і друкарським.
У фондах музею плакат – портрет Тараса Шевченка з’явився місяць тому: його подарував закладу культури Іван Григорович Безручко, уродженець села Патринцях Кам’янець-Подільського району, який нині мешкає у Чернівцях.
Народному слову Іван Григорович присвятив усе своє життя. У його доробку – понад 6 тисяч прислів’їв і приказок, близько тисячі пісень, триста легенд, казок, народних оповідань, бувалиць, усмішок, переказів про походження прізвищ та прізвиськ, чимало місцевих народних прикмет, рецептів народних страв і народної медицини, топонімічних матеріалів.
До 200-річчя від дня народження Кобзаря в літературному музеї підготували виставку видань творів Тараса Шевченка, зокрема, «Кобзарів», із фондів музею.

Василь ГОРБАТЮК,
директор Хмельницького обласного літературного музею.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую