ye-logo.v1.2

У картинах Юркова - древній вид мистецтва і Святе Письмо

Культура 4208
Фото: автора

Хмельничан запрошують на виставку рідкісних робіт художника-емальєра Івана Юркова.

Знаний в Україні та світі художник-емальєр Іван Юрков презентував хмельничанам свою виставку “Біблійні мотиви на емалях”. Експозицію складають 12 робіт, у яких автор втілив безсмертні сюжети. Серед них, до прикладу, картини “Неопалима купина”, “Поцілунки Іуди”, “В’їзд в Єрусалим”, “Розп’яття”, “Приборкання бурі”.

“Коли читаєш Біблію, є такі моменти, які западають у душу. Мені хотілося відобразити те, чого я ще ніде не бачив”, - так пояснює митець тематику виставки.

Іван Юрков відроджує забуте мистецтво і створює власний стиль. Техніка емалі досить складна та вимагає не лише спеціальних умов праці, але й великої зосередженості та стриманості. Відтак, картини яскраві, об’ємні та наповнені теплом рук митця.

“Раніше емаль використовували лише для виготовлення ювелірних виробів. Колись давно її могли собі дозволити тільки дуже багаті люди, які прикрашали таким чином карети, книги. До скла додаються хімічні пігменти, і все разом вариться. Так з’являються кольори, їх може бути понад двісті. Сама ж емаль — це такі брусочки по 250 грам, які дрібняться до порошку. На листок міді по малюнку викладаються дротики і заповнюються різними кольорами. Важливо пам’ятати про температуру емалі, щоб не зіпсувати картину”, - розповідає Іван Юрков деталі техніки студентам факультету мистецтв Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.

Студенти відкрили для себе незвичайність картин, отримали неабияке естетичне задоволення та духовне піднесення, а ще — змогли поспілкуватись із митцем.


“Така зустріч дасть змогу дітям поглибити знання, оскільки вони працюють в академії з іншими техніками. А ці роботи дуже цікаво виконані, не лише через техніку, а й за композицією”, - каже викладач кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Ольга Білич.

Подивитися на картини Івана Юркова прийшов отець Іван. Священик каже, не кожен митець може так переживати слово Боже. І треба мати велику силу і мужність, аби використати біблійні мотиви у своїй творчості.


“У Біблії є слова: “З переповненого серця промовляють уста”. Я б ще додав: і руки. Іван Юрков, читаючи Святе письмо, зумів пережити прочитане, і показав ці переживання у своїх роботах. Чим ми наповнюємо свою душу, в якому середовищі перебуваємо, такий і вияв нашого мистецтва. Якщо людина світла — світле мистецтво. Підтвердження цьому ми можемо побачити у картинах художника”, - каже настоятель Хмельницького храму Різдва Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви отець Іван Данкевич.

Виставку художника-емальєра унікальною називає голова Хмельницького міського Товариства української мови імені Тараса Шевченка “Просвіта” Зоя Діденко.

“Я не перебільшую, такої виставки не було ще ніде. Роботи Івана Юркова заслуговують на місце у Книзі рекордів України, тому що він єдиний на сьогодні використовує біблійні сюжети у такій техніці. Саме йому вдалося осучаснити цей древній вид мистецтва”, - каже Зоя Олександрівна.

За її словами, художник ще й неабиякий шевченкознавець, адже оформив суперобкладинки майже до двадцяти “Кобзарів” Тараса Шевченка. Побачити ці книги, а також більше сорока картин Іван Юркова можна буде 2 грудня в Художньому музеї, на виставці, присвяченій 70-річчю з дня народження митця.


Виставку Івана Юркова “Біблійні мотиви на емалях” можна побачити у світлиці Народного Дому “Просвіти” (вулиця Пилипчука, 49).


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую