ye-logo.v1.2

Хмельничани здійснили віртуальну прогулянку Одесою

Культура 2230

Фотографи Ірина Козлова та Сергій Чех привезли виставку «Одеса. Хронографъ».

Одеса буває парадна і ошатна, переповнена туристами, а буває спокійна і затишна, з маленькими двориками, бездомними котами, які насправді є господарями міста, «доісторичними» вивісками... Поглянути на місто по-новому хмельничан закликали фотографи Сергій Чех та Ірина Козлова. Вони презентували виставку чорно-білої фотографії «Одеса. Хронографъ».


«Ми створили художньо-літературний образ нашого міста, яке дуже любимо. Цей образ складається з багатьох дрібниць: двориків, провулків, тіней, котів, морського повітря. Ми намагаємося всотувати цей дух і передавати його глядачам, - розповідає Сергій Чех. - Це візуальний експеримент — об'єднати двох різних авторів в один проект і показати їхній спільний погляд на Одесу».


Роботи Сергія Чеха та Ірини Козлової не лише дарують естетичне задоволення глядачам. Вони ще й цінні тим, що виконані за допомогою старовинних методів друку, винайдених у ХІХ-ХХ століттях. Це гуміпігментний, олійний та вугільний друк. Це дуже трудомісткий процес, під час якого фотограф перетворюється на художника, розмальовуючи знімок вручну.


«В Україні лише п'ять фотографів працюють у таких техніках, та й у світі набереться три десятка митців», - каже Сергій Чех.
Він — відомий фотомитець в Україні та за кордоном. Одесит виставляється у різних країнах, зараз його виставка стартує у Празі. Крім того, Сергій Чех проводить майстер-класи з історичних технік друку фотографій. Так він і познайомився з Іриною Козловою, яка спершу була його ученицею, а тепер, досконало опанувавши техніку, стала колегою.


«Історичні способи отримання відбитків — гарна альтернатива сучасному цифровому друку. Авторський відбиток — унікальний, двічі надрукувати однаковий не вийде, - розповідає Ірина Козлова. - Хочеться довести, що фотографія — це мистецтво, яке не дано кожному, що для цього не достатньо взяти в руки камеру і засняти щось. Сподіваюся, що наша виставка доводить це».


Виставку «Одеса. Хронографъ» можна переглянути у музеї-студії фотомистецтва (вул. Проскурівська, 56) протягом місяця.
Нагадаємо, що ця фотовиставка — частина проекту «Перетинання», створеного спільно з художнім музеєм в рамках проекту можна переглянути виставки «Діалог з природою» та «Перетинання».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую