ye-logo.v1.2

Творчість на радість людям

Культура 1837
Фото: Олег Майданюк

Славутський народний умілець із соломо- та лозоплетіння михайло мокляк, один з небагатьох на Хмельниччині, готує свої роботи для представл

Хто що складає по шафах, а Михайло Мокляк заготовляє сонячну житню солому. Після спеціальної обробки, технологію якої майстри тримають у таємниці, ця солома перетворюється із відходів у художні вироби.
“Здебільшого, для плетіння використовують жито, рідше – пшеницю та овес. Солому треба збирати у різний час, щоб вона була різного кольору – зеленкувата, золотиста, коричнева”, – пояснює Михайло Мокляк.
Майстерня Михайла Антоновича просто у нього вдома, куди він гостинно запрошує друзів, знайомих та просто небайдужих до народного мистецтва. Пан Мокляк каже, що докладає максимум зусиль, аби заохочувати молоде покоління до такої творчості.
“У мене є кілька учнів, але було б дуже добре, щоб відкривали гуртки, студії у школах. Дітям це дуже цікаво, – розповідає умілець. – Влітку до мене приводили діток, цілий клас. Їм так сподобалося, що вони позабирали у мене всю заготовлену солому додому, щоб тренуватися. А наступного дня прийшла вчителька з учнями іншого класу”.
Творчість у різних проявах супроводжує його все життя. Соломоплетіння стало головним захопленням умільця останні кілька років. Наставницею для Михайла Антоновича стала знана майстриня, член Національної спілки майстрів народної творчості України, заслужений майстер народної творчості України Марія Кравчук.
А про самого народного умільця відгуки позитивні.
“Він один з небагатьох народних умільців по соломо- та лозоплетінню. Дуже гарно себе проявив, – каже Таїсія Стан, голова Хмельницького обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України. – Він має і традиційні роботи, і свої власні авторські. Розвитку його майстерності багато посприяли симпозіуми”.
Михайло Мокляк – активний учасник Всеукраїнських симпозіумів майстрів соломоплетіння. Має вже кілька дипломів “Майстра художньої соломки” з Нетішина (2007 рік), Луцька (2008 рік), Хмельницького (2009 рік). А грамот та подяк не перерахувати.
Багато є бажаючих замовити в умільця ексклюзивний подарунок для друзів чи для себе. Навіть на одній із стін Хмельницької обласної адміністрації красується робота Мокляка, яку він подарував, щоб порадувати теперішнього її власника.
“Взагалі робота майстра має приносити радість, задоволення всім навколо, розвивати творчий погляд на світ, привносити гармонію і красу у наше життя!” – впевнений Михайло Антонович.
Мокляк у постійному творчому пошуку. Сьогодні він розробляє нову техніку соломоплетіння, в якій ще ніхто не працює. Подробиці Михайло Антонович поки не розголошує, але ті пробні роботи, які він показав, досить цікаві та оригінальні. А головне – гарні.
Познайомившись ближче, пан Мокляк розповів, що народився він на Славутчині у селі Іванівка в родині колгоспників. З дитячих спогадів у пам’яті збереглися кілька батькових картин, хоча доля самих робіт невідома. Закінчивши Київський інститут культури за спеціальністю “Культосвітня робота”, працював вчителем, згодом став директором районного Будинку культури. Але зараз головним видом його діяльності є соломоплетіння. Каже, так багато замовлень, що не встигає, навіть ночами працює.
Планів на майбутнє у Михайла Антоновича багато – це і творчі експерименти, це і відкриття студії для дітей, хоча майстер каже, що було б добре і для дорослих створювати такі собі клуби за інтересами, щоб було де відволікатися та відпочивати душею від робочих буднів. Також пан Мокляк активно готується до атестації у Національній спілці народних майстрів України. І Таїсія Стан “пророчить” йому таку атестацію та отримання нового вищого “титулу” – майстра.



Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую