ye-logo.v1.2

У Шепетівці – вертепи, у Чемерівцях – конкурс гармоністів

Культура 1778
Фото: читач

Усі райони Хмельниччини готуються до новорічних свят

У Шепетівському районі найулюбленіше свято усіх працівників культури – Новий рік та Різдво. Традиційно у ці святкові дні районом „їздить” різдвяний фестиваль „Ой, радуйся, земле!”. На основі місцевих традицій ставлять театралізовані вертепи, колядують, щедрують. Усі творчі колективи району обов’язково долучаються до святкувань.
„Завітають вертепи до всіх, хто запрошує, – розповідає Лідія Богурська, начальник відділу культури та туризму Шепетівської райдержадміністрації. – Вітатимуть колективи всіх підприємств, які є у нас в районі. Також колядуватимуть у будинку пристарілих та палатах ветеранів у лікарні”.
На різдвяний фестиваль приїдуть всі церковні хори району. Як каже Лідія Матвіївна, їхні колядки – особливі.
У Кам’янець-Подільському районі відбудеться святкове відкриття ялинки з подарунками для дітей з малозабезпечених та багатодітних родин й сиріт. А в сільських бібліотеках для дітей проводитимуть „ознайомлення” із народними традиціями.
„У сільських будинках культури ставитимуть невеличкі вистави, вертепи”, – каже Катерина Олійник, головний спеціаліст відділу культури та туризму Кам’янець-Подільської райдержадміністрації.
Дунаєвецький район готується до свят із розмахом. Починаються  святкування з новорічного концертного дійства у ніч з 31 грудня на 1 січня. А далі – районний центр культури готує особливе привітання у театральній формі з колядками у найкращих місцевих традиціях.
„На Різдво у Миньківці з’їдуться артисти з усієї Дунаєвеччини на різдвяне фольклорне свято” – розповідає Леоніда Сирота, головний спеціаліст відділу культури та туризму Дунаєвецької райдержадміністрації.
На Масляну дунаївчани „переїдуть” із святкуваннями у Велику Побійну. У цьому селі заплановані народні гуляння у стилі фольклорного свята.
На Чемеровеччині також святкові дні будуть насичені подіями.
„До Нового року ми приурочили персональну виставку майстрині Зої Шевцової, яка працює зі шкірою, – розповіла Олена Лісова, директор районного центру культури, дозвілля і мистецтва. – Також буде конкурс гармоністів, який у нас став вже традиційним”.
У районному центрі також планують в новорічну ніч запустити музичний годинник на вежі. Він озвучуватиме години, які минають.
З минулого року на Старокостянтинівщині започаткували традиційний різдвяний фестиваль, як розповіла Віра Москалюк, начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації. Цьогоріч це буде – „Коляда-2010”. Проводитиметься святкове дійство у районному центрі культури у Старокостянтинові.
„Місцеві сільські колективи колядуватимуть ветеранам, вдовам, інвалідам”, - каже Віра Іванівна.
„До Хмельницького на новорічну ялинку будуть запрошені діти з багатодітних родин, чорнобильців та діти, позбавлені батьківського піклування”, - каже Микола Чишкевич, головний спеціаліст відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Старокостянтинівської райдержадміністрації.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую