ye-logo.v1.2

Як на Дунаєвеччині Трійцю святкували

Культура 1700
Фото: Саша

обласне фольклорне свято на честь Святої Трійці відбулося у Смотричі

На селищному стадіоні розмістилося безліч наметів – це була виставка-розпродаж виробів майстрів декоративно-прикладного мистецтва та сільських народних умільців «Зелені святки». Серед представлених виробів – вишиті рушники, картини, ікони, дерев’яне намисто, кухонне приладдя, глиняні глечики, тарілки, вироби з українською символікою, обереги тощо. Багато виробів виставили й місцеві школи, учні яких вишивають не гірше, ніж досвідчені майстри.
Театралізоване дійство «Трійця святкова іде» підготували вісімнадцять колективів.
Учасники намагалися відродити традиції минулих століть, показати, якими чудовими були свята наших пращурів: всі танцюють, співають, розповідають легенди та історії про святкування Святої Трійці в давні часи.
Незважаючи на дуже спекотну погоду, ніхто не поспішав додому, а навпаки, глядачі розмістилися повсюди: і навколо «сцени», і на пагорбах мальовничого краю.
Серед колективів-учасників були представники Дунаєвецького, Кам’янець-Подільського, Новоушицького та Чемеровецького районів.
Трійця, як більшість християнських свят, увібрала в себе риси язичницьких Зелених свят. Тому основа троїцької обрядності – культ рослинності, що в цей час починає розквітати. Зелені свята - це свято перемагаючої весни на порозі літа.
Існував звичай ставити головне дерево перед воротами та дверима, щоб захистити себе від нечистої сили. Обряд прикрашання дерев на Трійцю – це також відгомін язичницької старовини. Прикрашання дерев та їхнє вшанування свідчить про бажання заручитися могутньою допомогою природи в повсякденних справах хлібороба.




Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую