ye-logo.v1.2

Колядки від самого серця. У Хмельницькому відбувся різдвяний фестиваль

Культура 6734

В обласний центр завітали фольклорні колективи із різних куточків Поділля.

У Хмельницькому вперше відбувся регіональний різдвяний фестиваль «Благослови Боже, літо починати, Христа славити!». У ньому взяли участь автентичні фольклорні колективи сіл Хмельницької та Вінницької області, і звісно ж, найпотужніший етнографічний ансамбль обласного центру «Ладовиці». Вони ж на чолі із незмінною керівницею Іриною Телюх виступили організаторами свята.


Виступають "Ладовиці".

Охочих послухати колядки, щедрівки та інші обрядові народні пісні виявилося досить багато. А тому у Хмельницькому ляльковому театрі, де відбувалося дійство, були зайняті не лише усі сидіння і навіть додаткові стільці і лавочки, які поставили для гостей. Люди стояли у проходах та навіть сиділи просто на підлозі перед сценою.
«З чистим серцем, любов'ю до рідної землі і народного мистецтва ми запрошуємо вас відчути благодать, яка закладена в словах колядок, збагнути, яким величним є народ, який створив ці перли, - розповідає керівниця молодіжного фольклорного гурту «Ладовиці» Ірина Телюх. - Ми намагаємося відродити і зберегти наш традиційний народний спів і дуже хочемо, щоб ви полюбили його, такий відкритий і сильний, який хапає за душу і переконує розум».


Хмельничани, затамувавши подих, слухали виступи фольклорно-етнографічних колективів, які завітали із різних куточків Поділля. Їх учасники є справжніми носіями української культури, вони із покоління у покоління передають давні традиції. Саме до них «Ладовиці» свого часу їздили в експедиції та переймали їхні знання.


Фольклорно-етнографічний колектив «Берегиня» села Зелені Курилівці Новоушицького району.

Це, зокрема, колектив «Берегиня» села Зелені Курилівці Новоушицького району, фольклорно-етнографічний колектив села Воробіївка Білогірського району, а також гості із Вінниччини — ансамбль «Горлиця» села Слобода-Яришівська і «Біла криниця» із села Немія (обидва із Могилів-Подільського району).


Учасники колективу "Горлиця" приїхали на фестиваль із Вінничини.

Порадували своїм виступом «Ладовиці» та маленькі «Ладосвіти» — дитячий зразковий фольклорний гурт Хмельницької дитячої музичної школи №2. Під час того, як вони співали, майстриня Оксана Мергут творила пісочну анімацію, яку виводили на великий екран.


Глядачі слухали колядки і дивилися, як твориться пісочна анімація.

«Біла криниця» із села Немія Могилів-Подільського району Вінницької області.

Крім того, у холі театру гості могли познайомитися з іншими видами творчості — помилуватися витинанками майстрині Оксани Цимбалюк та виробами із кераміки мистецько-освітньої студії Оксани Мазур та Романа Албула, у якій митці навчають працювати з керамікою, створювати ліногравюри та опановувати багато інших напрямків класичного та ужиткового мистецтва.

Роботи мистецько-освітньої студії.

Під час фестивалю хмельничани познайомилися з різними видами мистецтва.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую