ye-logo.v1.2

Валентина Швець «Санкт-Петербург – місто дуже пишне»

Культура 1611

Петербург – унікальне місто.

Якщо почати про нього говорити, то мимоволі збиваєшся на епічний лад: перлина російської культури, одне з найкрасиві-ших міст світу, сувора правильність прямих вулиць, просторі площі, величний вигляд будівель, зелень численних парків і садів, мости, огорожі, набережні - мало не кожен камінь тут має свою історію. Говорити про пишність Петербурга можна безкінечно. Хмельничанка Валентина Швець, яка є директором компанії «Оріфлейм», зовсім нещодавно повернулася з північної столиці Росії. Її очима ми сьогодні й мандруватимемо Санкт-Петербургом.

«Подорож  до  Петербурга  потрібно  здійснювати  зі  смаком»
А для цього, як радить пані Валентина, необхідно звернутися до хорошої туристичної фірми, інакше свято перетвориться на пошук місць у готелях, спроби пробитися у музеї, біганину містом, і в результаті сама поїздка вийде дорожчою, та й від свята залишиться лише назва.

«Ми з донькою давно уже хотіли відвідати Петербург. Дуже багато чули про це місто, бачили в Інтернеті фотографії, – розповідає наша співрозмовниця. – Їхати само-стійно ми не хотіли, оскільки не раз уже пересвідчувалися у тому, що це не вигідно. Тож одразу пішли до туристичної фірми. Спочатку звернулися до однієї, але там нам запропонували самим обрати собі готель, екскурсійну програму, дізнатися, чим і як дістатися до Петербурга. Це мене не дуже влаштовувало, оскільки хотілося отримати послугу, а не просто проконсультуватися. Тоді випадково я зайшла до туристичної агенції «Перфект тревел», оскільки наші офіси знаходяться неподалік і я побачила їхню вивіску. Тут мені усе гарно розповіли про екскурсії, які вони радять відвідати, підібрали готель. Обслуговування мені сподобалося, відчулося одразу, що тут працюють люди, які знають свою справу, справжні майстри туристичного бізнесу. А ще ми дуже були обмежені в даті, оскільки могли поїхати лише у визначений день і мали повернутися до певного числа. Це теж ускладнювало задачу для туристичної агенції, але «Перфект тревел» з цим впорався відмінно. Поїздку організували тоді, коли ми могли подорожувати».

Їхала пані Валентина з донькою у Петербург потягом – так їм було зручніше. Квитки купували самостійно, а готель бронювала та екскурсії замовляла агенція «Перфект тревел». І все вийшло досить гарно. «Оселилися ми у міні-готелі «Лебедушка», що на Кузнечному проспекті, – продовжує пані Валентина. – Це в 7-10 хвилинах ходу до центру міста. Готель щойно відремонтований, затишний, з гарними номерами. Оскільки він невеличкий, то господарі дозволяли нам користуватися кухнею – можна було підігріти їжу, зробити собі самому чай чи каву. Сніданок входив у вартість проживання, а обідали ми, зазвичай, десь у центрі. До речі, майже у самісінькому центрі, біля Руського музею, ми знайшли доволі гарний ресторан швидкого харчува-ння з великим асортиментом страв та демократичними цінами. Тим, хто збирається до Петербурга, дуже б його радили».

«Люблю  тебе,  Петра  творіння...»
«Взагалі, Петербург – це суцільне місто-музей. Куди б ти не ступив, усюди буде на що подивитися, – каже Валентина Швець. - Я побувала у багатьох містах Європи – була в Римі, Афінах, Празі, Кракові, Варшаві, але Петербург вразив своєю пишністю, архітектурним багатством. Палаци, які зберегли свою первозданну велич, просто зачаровують. І, взагалі, Санкт-Петербург здався нам дуже грандіозним містом. Недарма Петро І зробив його своєю столицею. Саме сюди він привозив те найкраще, що бачив у тодішній Європі. І намагався усе те зробити ще величнішим, ще кращим. Ми побували в Ісаакієвському соборі – одному із найбільших у світі. Оскільки він будувався у відповідності до останніх досягеннь інженерної справи, й досі хвилює уяву своїми конструкціями та пишністю оздоблення. Бачили храм Спас-на-Крові, який був збудований на місці вбивства Олександра ІІ. Він виконаний у стилі допетровської Русі, в результаті цього у європейському місті з’явився казковий східний собор. Тут представлені одна із найбільших в Росії колекцій мозаїки, унікальний кольо-ровий мармур, вишукані емалеві покриття п’яти куполів собору, а також мозаїчна колекція російської геральдики на дзвіниці.

Побувати у Петербурзі і не відвідати Ермітаж просто неможливо. Адже це один із найвідоміших та найбільших музеїв світу. Музейний комплекс включає в себе сім приміщень, розташованих на набережній Неви, Палацовій площі та Мільйоній вулиці. Одне із приміщень – Зимовий палац (у минулому резиденція російських імператорів). Колекція Ермітажу нараховує понад три мільйони експонатів, які представлені у

400 залах. Ми переконалися у тому, що для того, аби хоч трохи познайомитися з такою колекцією, потрібно побувати в музеї не один раз. Так що у нас є привід поїхати у Петербург ще раз.

Варто побувати у Казанському соборі, Руському музеї, Петропавловській фортеці, Крондштаті. Але найбільше нам запам’ятався Петергоф. Його будівництво Петро І почав у 1717 році, повернувшись із Версаля. Російський цар настільки був вражений пишністю та багатством Версаля, що вирішив і у передмісті Петербурга збудувати собі літню резиденцію. Але у Петра І фонтани, які у Версалі припиняли працювати, як тільки на них переставали дивитися, мали б працювати цілодобово. І вони так і працюють досі... Центр Петергофа – це Великий палац, від якого починається Великий каскад з 37 позолоченими скульптурами та 64 фонтанами. Перед центральною частиною палаца – оглядовий майданчик, звідки відкривається перспектива каскаду з найвищим фонтаном – «Самсон», за яким починається канал, що веде у Фінську затоку.

Але найбільше достоїнство Петергофа – це Нижній парк з його алеями, які ведуть до вертикалей і об'ємів фонтанів і палаців. У заповіднику діють 10 музеїв: Великий палац Петергофський, Монплезір, Єкатерининський корпус, Марлі, Ермітаж, Музей сім'ї Бенуа, Котедж і Банний корпус, Гроти Великого Каскаду і Галерея Коштовностей.
А ще ми дуже хотіли побачити білі ночі. Це так красиво, що не передати словами. Уже далеко за північ, а на вулиці – сутінки, і люди собі прогуляються вулицями... А коли розводять мости на Неві – просто дух перехоплює! І не можна вважати подорож  Петербургом повноцінною, якщо ви не прогулялися на катері каналами. Петербург називають "Північною Венецією", і називають не просто так. Абсолютно невимовні відчуття, коли буквально просочуєшся з каналу в канал, потрапляючи час від часу на широкі простори Неви, яка здається після міської тісняви мало не морем.

А, взагалі, у Санкт-Петербурзі потрібно побувати кожному. Хоча б раз у житті. Адже це те місто, яке нікого не залишить байдужим. І в нього захочеться повернутися ще не раз. Де б ти не побував у Петербурзі, тебе не покидатиме відчуття, що ти ще чогось не бачив і мусиш обов’язково повернутися, аби на це подивитися ще і ще раз. Чи то якась відома картина, чи просто брошка королеви, зроблена повністю з дорогоцінних каменів, чи то фреска на стіні палацу. Петербург вартий того, аби туди поїхати і все побачити на власні очі, пройнятися духом цього величного міста».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую