ye-logo.v1.2

У Хмельницькому Тарасу Шевченку встановили «сусіда»

Культура 3540
Скульптуру  Миколи Лисенка в хмельницькій філармонії зробили два майстри зі Львова
Скульптуру Миколи Лисенка в хмельницькій філармонії зробили два майстри зі Львова. Фото: автора

В обласній філармонії встановили скульптуру Миколи Лисенка. Тепер у холі музичного закладу стоять скульптури двох корифеїв-українців: Тараса Шевченка та Миколи Лисенка.

Першу скульптуру, молодого Тараса Шевченка, встановили два роки тому, до його ювілею. Другу – Миколи Лисенка – кілька днів тому.

Обидві скульптури робили Павло Бондар та Василь Здреник, майстри зі Львова. Вони зізнаються, хоч Лисенко і Шевченко жили в історично різний час, але вклад їхній у розвиток України, її культури та музики, не можливо переоцінити. Поруч з Тарасом Шевченком, який відкрив добу нової української літератури, Микола Лисенко став творцем національного музичного стилю в українській професійній музиці.

«Шевченко у нас молодий і настирливо дивиться вперед і книжка, яка немає стріла розсікає крізь століття і дивиться у наш час, він завжди актуальний, геніальний і безкомпромісний. В той же час Микола Лисенко у нашому виконанні більш музичний, загорнений у спіраль, яка асоціюється з музичним ключем, тут присутня партитура, клавіші… Все це створює вінець, яким він прославився Микола Лисенко», – розповідає Павло Бондар.

На виготовлення самої скульптури, зізнаються майстри, пішло понад два місяці, і більшість часу на створення самої концепції.

«Микола Лисенко – це основоположник української класичної професійної музики. Ідея встановити скульптуру Миколи Лисенка виникла три роки тому, – додає директор філармонії Олександр Драган, – коли під час Міжнародного фестивалю камерної музики «Хмельницький камер фест» ми грали концерт «Два генії – один народ». Ми тоді виконували твори Лисенка на тексти Тараса Шевченка. Адже не секрет, що саме Лисенко є чи не найбільший пропагандистом творчості Шевченка. Він найбільше з усіх композиторів поклав його творів на музику».

За словами Олександра Драгана, у нинішній шкільній програмі майже не зустрінеш прізвища Миколи Лисенка, а це одна із найбільш знакових українських постатей. Встановлюючи скульптуру композитора у філармонії сподіваються, що хоч таким чином частина діток знатимуть видатних українців.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую