ye-logo.v1.2

«Вікторія» звикла перемагати

Культура 1941
Фото: Саша

За п’ять років свого існування футбольний клуб Старокостянтинівської ЗОШ №1 встиг взяти участь у чотирьох міжнародних турнірах

Досить вдалим був нинішній сезон для гравців футбольного клубу «Вікторія», що діє при Старокостянтинівській міській загальноосвітній школі №1. Команда хлопчиків середньої групи вже вкотре поспіль стала срібним призером чемпіонату області на приз клубу «Шкіряний м’яч». А в чемпіонаті «Дитячої ліги» Хмельниччини посіли четверте місце, поступившись у фінальній грі лише на одну сходинку досить сильним суперникам із Кам’янця-Подільського. Та найбільшим цьогорічним досягненням юних футболістів стала участь у міжнародному турнірі, який проходив в Австрії. Після змагань вони побували з екскурсійною поїздкою у Венеції, де ознайомилися з чудотворними витворами архітектури і мистецтва древньої Європи.
Такими високими спортивними досягненнями може похвалитися далеко не кожна дитячо-юнацька спортивна школа, де є фахівці відповідного профілю і кваліфікації. А що вже говорити за звичайні загальноосвітні заклади, у яких вчитель фізкультури, як мовиться, спеціаліст широкого профілю. Навчає дітей гри у футбол, волейбол, баскетбол, теніс, заняттям легкою та важкою атлетикою тощо. Старокостянтинівська загальноосвітня школа №1 – особливий виняток у цьому плані.

Перший рік тренувань вже приніс перемоги

- Ідея створення футбольного клубу «Вікторія» зародилася п’ять років тому. Вона належить відомому у нашому місті бізнесмену Борису Поліщуку, який дуже любить дитячий футбол. Саме за його задумом була відібрана команда хлопчиків 1994 року народження. Маленькі футболісти за перший рік тренування досягли досить вагомих результатів – стали бронзовими призерами чемпіонату області на приз клубу «Шкіряний м’яч». А через рік ми набрали групу хлопчиків 1996 року народження, яка успішно повторила здобутки своїх попередників. Однак і старші не пасли задніх. Вони вдруге поспіль стали призерами чемпіонату області на приз клубу «Шкіряний м’яч» і почали брати участь в міжобласних змаганнях. З першого свого такого турніру, що проходив 2005 року в Ужгороді між десятьма найсильнішими командами України, повернулися з почесним третім місцем, - розповідає тренер шкільного ФК «Вікторія» Василь Онуфрійчук.
А вже в 2006 році команда юних футболістів зі Старокостянтинова здійснила першу поїздку на змагання за кордон. Тоді у Швеції проходив досить представницький турнір, в якому брали участь близько вісімсот різновікових спортивних колективів хлопчиків та дівчаток. Серед двадцяти восьми команд своєї вікової групи посіли п’яте – досить високе і почесне як для такого рівня команди місце. Футболісти «Вікторії» також брали участь в міжнародних змаганнях, які відбувалися в Данії та Угорщині.
Після закордонних поїздок четверо найуспішніших вихованців клубу зарахували до спортивного інтернату в Білій Церкві. У нинішньому році ще двоє юних спортсменів Старокостянтинівської школи №1 поповнили відомі українські футбольні клуби. Петро Огородник виступає за юнацьку команду львівських «Карпат», а Дмитро Юхимович бере участь у всеукраїнських змаганнях в складі команди з Володимир-Волинського.

Випробувати свої сили  може кожен
У футбольному клубі «Вікторія» займаються більше п’ятдесяти дітей, які поділені на три вікові групи. На центральному міському стадіоні їх тренують вчителі фізкультури Василь Онуфрійчук та Вадим Богуславський. Паралельно з іграми в змаганнях обласного рівня на приз клубу «Шкіряний м’яч» та «Дитячої ліги» його члени беруть участь і в неофіційних турнірах обласного, міжобласного та міжнародного рівнів.
До футбольного клубу тренери записують не тільки тих, хто виявив бажання стати його членом, а й самі шукають здібних дітей. Приглядаються до них на уроках фізкультури у своїй та інших школах, під час ігор на пришкільних та дворових спортивних майданчиках.
- Ніколи і нікому не відмовляємо. Надаємо змогу всім дітям сповна розкрити свій хист, випробувати сили і можливості в нашій команді. Як свідчить практика, здібних хлопчиків, які почали займатися регулярно футболом з 8-9 років і беруть участь у турнірах різних рівнів, швидко помічають тренери провідних юнацьких команд, спортивних інтернатів і запрошують до себе. Звичайно, не всі наші вихованці стануть футболістами високого ґатунку, але, пройшовши школу в клубі, вчаться не тільки добротно грати у футбол, а й набувають якостей колективізму, взаємодопомоги, взаємовиручки, інших позитивних рис, які згодяться їм у майбутньому житті, допоможуть швидко адаптуватися в будь-якому колективі, – продовжує Василь Іванович.
Одні хлопчики ходять на заняття в ФК «Вікторія» для того, щоб досягти певного рівня майстерності і потрапити в хороший футбольний клуб загальноукраїнського рівня, інші – прагнуть поїздити на турніри по Україні та за кордон, а є й такі, що хочуть лише навчитися досконало грати футбол і провести своє дозвілля. Але всі члени клубу налаштовані на загальнокомандні здобутки захищати спортивну честь рідної школи і міста, в якому народилися та живуть.
Серед наймолодших членів «Вікторії» тренери відзначають здобутки Ростислава Залєвського, Валентина Панчука, Микити Ігнатенка, а серед старших – Всеволода Лопатіна, Максима Мельничука, Влада Покропивного та інших юних гравців, які згодом можуть стати яскравими зірками великого футболу.

В команді залишаються сильні і наполегливі

Багато юних футболістів не тільки демонструють високі здобутки у спорті, а й досить успішно навчаються – є хорошистами, а окремі навіть відмінниками. Цього досягти досить нелегко. Кожна поїздка на турніри триває, як мінімум, 2-3 дні. Передують їм важкі і наполегливі майже щоденні тренування. Проте члени команди так навчилися розподіляти свій час, що його вистачає на заняття футболом і підготовку до інших уроків.
- Футбол – улюблена гра мільйонів. Але вона нічого не варта без грошової підтримки. Звідки берете кошти на участь у змаганнях? – запитую Василя Онуфрійчука.
- Основним нашим фінансовим спонсором є президент ФК «Вікторія», депутат Старокостянтинівської міської ради, керівник дослідного господарства «Пасічна» Старосинявського району Віталій Таєнчук. Він бере на себе витрати на придбання форми, м’ячів та іншого спортивного інвентаря, а також частково фінансує поїздки на турніри. Саме завдяки йому за рік ми здійснюємо декілька поїздок в різні міста України. А закордонні поїздки лягають, в основному, на плечі батьків. Бо тих коштів, які виділяє президент клубу та інші підприємці, не завжди вистачає.
Хоча минулий сезон ФК «Вікторія» був досить вдалим, у тренерів Василя Онуфрійчука та Вадима Богуславського залишився трошки сумний осадок на душі. Адже довелося розпрощатися зі старшою групою юних футболістів, які стояли біля витоків створення спортивного колективу, своїм умінням та наполегливістю здобували славу та визнання на чемпіонатах області, міжобласних, всеукраїнських і міжнародних іграх. Відтепер вони будуть займатися в Старокостянтинівській дитячо-юнацькій спортивній школі і захищатимуть честь міста над Случем, але у складі вже не дитячої, а юнацької футбольної команди.
- Шкода з ними було прощатися, але така специфіка спорту – після чотирнадцяти років футболісти виступають не в дитячих, а вже в юнацьких турнірах, на що потрібні додаткові кошти. Сподіваємося, в майбутньому, якщо дозволить фінансування, то будемо тренувати й юнаків. А поки що набрали наймолодшу групу, до якої входить більше 30 дітей віком дев’ять-десять років. Вони пробують свої сили і проходять іспити для того, аби надійно закріпитися в команді. Хочеться довести її до такого рівня, щоб була на ключових позиціях в обласних турнірах і гідно виступала на змаганнях вищого рівня, – з оптимізмом дивиться у майбутнє Василь Онуфрійчук.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую