ye-logo.v1.2

Магія струн Михайла Вігули

Культура 2618

Яскраві імпрези продовжує дарувати VII Міжнародний фестиваль камерної музики «Хмельницький камер фест» і вечір 5 березня залишив незабутні спогади усім шанувальникам гітарного мистецтва.

Концертну програму представляв талановитий гітарист і композитор Михайло Вігула. Випускник Львівської національної академії ім. М. Лисенко, лауреат національних та міжнародних конкурсів, автор численних різножанрових творів Михайло Вігула понад 10 років пов’язує своє життя з Угорщиною. Музикант є активним учасником різноманітних мистецьких форумів, зокрема Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти» та «Музика тисячоліття» у Львові, міжнародних гітарних фестивалів у м. Київ, м. Руст (Австрія), м. Клуж-Напока (Румунія), м. Енсхеде (Голандія). Михайло Вігула є володарем ряду почесних відзнак, серед яких орден Св. Георгія від Світового Конгресу Українців за внесок у популяризацію та розвиток української музичної культури. Двічі брав участь у встановленні світового Рекорду Гіннеса в категорії «Найдовший гітарний концерт».

Концерти гітарної музики не часто трапляються у репертуарних афішах, тим більше, коли у захопливий світ популярного серед меломанів інструменту запрошує музикант високого європейського рівня. Тому такими бажаними і довгоочікуваними подіями стають ці незабутні зустрічі з гітарою, які кожного разу привертають до камерних залів численних слухачів, а разом з тим набувають далекий від академізму дружній творчий формат.

Разом з солістом нашої філармонії, лауреатом міжнародних конкурсів Максимом Заводним та львівським гітаристом Вадимом Войтовичем, Михайло Вігула виступив у двох амплуа, презентуючи яскраві сторінки гітарної музики, а також власні оригінальні твори. У цей вечір слухачі насолоджувалися українською музикою, зокрема прозвучали «Лірницький наспів» та «Очікування» І. Стасюка, «Пливе човен» А. Шевченка, в якому композитор вдало поєднав український мелос з іспанським фламенко, «Народний танець» М. Скорика, твір який Михайло Вігула переклав для гітарного дуету, також «Вальс», написаний його батьком. Та більшість музики, представленої на концерті, була авторською. Це три гітарні прелюдії, «Джазова акварель», багата на різноманітні тембральні та виконавські прийоми «Українська рапсодія», дві частини з сюїти ор. 94, за яку у 2013 році Михайло Вігула отримав премію на міжнародному конкурсі композиторів «NobilArt» у Будапешті. Приємно, що у цей вечір саме у нашому місті відбулась всеукраїнська прем’єра його твору «Гомін лісів».

Блискуча виконавська майстерність та непересічний композиторський талант Михайла Вігули, його прекрасна музика, неймовірно тепла атмосфера, тонкий приємний гумор, який легким серпанком огортав емоційні, довірчі коментарі гітариста подарували яскраві враження від концерту.
Тож щиро чекаємо на нові зустрічі з музикантом на хмельницькій сцені.

Автор: Наталія ТУРОВСЬКА.

Фото та відео Ангеліна МОВЧАН
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую